Image
Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου 2020 17:50 Πολιτική
 

Eπαφές Κουμουτσάκου στην ΕΕ για το μεταναστευτικό


Σειρά πυκνών συναντήσεων είχε στις Βρυξέλλες, ο αναπληρωτής Υπουργός Μετανάστευσης, Γιώργος Κουμουτσάκος, χωρίς ωστόσο να συναντηθεί με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Σασόλι, ο οποίος ανέβαλε τη συνάντηση λόγω φόρτου εργασίας. Ο Υπουργός θα έχει τηλεδιάσκεψη με το Ντ.Σασσόλι την ερχόμενη Δευτέρα.

Σύμφωνα με ελληνικές πηγές, η Κομισιόν την επόμενη εβδομάδα θα παρουσιάσει για το μεταναστευτικό ένα “πολιτικό κείμενο” και 5 νομικά κείμενα υπό μορφή κανονισμών. Στο όλο πλαίσιο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο  θα έχει ρόλο. Η πηγή που μίλησε στον Τύπο στις Βρυξέλλες, δεν αναμένει το πακέτο να κλείσει επί γερμανικής προεδρίας, αλλά προετοιμάζεται για μια δύσκολη και ενδιαφέρουσα συζήτηση. 

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο Υπουργός στις συναντήσεις του είδε ότι υπάρχει μια πολύ θετική δυναμική στήριξης της χώρας. “Το κλίμα είναι συμπαράστασης στην Ελλάδα”, ανέφερε.

Βασικό επιχείρημά της Ελλάδας είναι ότι σε 6 μήνες παρουσιάστηκαν δύο κρίσεις, διαφορετικής μορφής αλλά μεγάλης κλίμακας και οι εταίροι είναι διατεθειμένοι να συμπαρασταθούν.

Σε αντιδιαστολή με τη διαπραγμάτευση για το μεταναστευτικό υπό πίεση του 2015, σήμερα “δεν έχουμε τη δικαιολογία ότι δεν ξέρουμε, ξέρουμε”, σημείωσε. “Δεν είναι μείζονα κρίση, αλλά η Μόρια και ο Εβρος θύμισαν σε όλους ότι το μεταναστευτικό είναι εδώ και θα είναι για τα επόμενα χρόνια, γιατί η ΕΕ είναι πόλος έλξης: πλούσια, γηράσκουσα, σταθερή και δημοκρατική”, ανέφερε.

Σημείωσε ότι συνεπώς είναι “μια πολύ καλή στιγμή για συζήτηση. Πρέπει να πιάσουμε το μομέντουμ”. 

“Είμαι έτοιμος να μιλήσω με τους συναδέλφους στο Βίζενγκαντ. Δεν αποκλείουμε κανέναν από τη συζήτηση. Θεμελιώδεις θέσεις”, δήλωσε στον Τύπο στις Βρυξέλλες ο ίδιος ο Υπουργός. 

Προς το παρόν, σύμφωνα με πηγές, ο Υπουργός προσπάθησε να ευαισθητοποίησει όλους τους παίχτες για μέγεθος της πρόκλησης που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, δημόσιας υγείας, τάξης και εθνικής ασφάλειας και υπογραμμίσε την ανάγκη συγκεκριμένης αλληλεγγύης και Ασυνόδευτα παιδιά. 

Η Ελλάδα ζητά “συνοριακές διαδικασίες”, όμως ζητά να υπάρξει εξισορρόπηση της ευθύνης με υποχρεωτική διαδικασία αλληλεγγύης. 

Ο πυρήνας της ελληνικής θέσης είναι “τίποτα δεν μπορεί να είναι υποχρεωτικό αν δεν είναι όλα υποχρεωτικά”. “Υποχρέωση αλληλεγγύης, χειροπιαστή, με κυρίαρχη την μετεγκατάσταση”, τονίζει η ίδια πηγή. 

“Έχουμε φτιάξει μια λειτουργούσα συμμαχία των χωρών πρώτης γραμμής, στην οποία μετέχουν Ισπανία Ιταλία Μάλτα και Κύπρος”, κατέληξε. 

madata.gr
Κάντε Like το daypress.gr