Image
Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2021 08:25 Ελλάδα
 

Αποφασίζεται μετακίνηση εκτός νομού με κλειστά εστιατόρια και καφετέριες

Την Παρασκευή θα υπάρχει η απόφαση για τη μετακίνηση εκτός νομού, καθώς το σταδιακό άνοιγμα της οικονομίας είναι σε πρώτο πλάνο και για να γίνει αυτό είναι απαραίτητη η ελεύθερη μετακίνηση από νομό σε νομό. Ένα από τα σενάρια που εξετάζεται.

Κάθε μήνας που περνά και η χώρα παραμένει σε lockdown το κόστος για την πραγματική οικονομία αγγίζει τα 3 δισ. ευρώ ενώ την ίδια στιγμή επιχειρήσεις βάζουν λουκέτο και θέσεις εργασίας χάνονται.

Την Παρασκευή οι λοιμωξιολόγοι θα λάβουν την απόφασή τους και θα κάνουν εισήγηση στην κυβέρνηση, που έχει τον τελευταίο λόγο για το αν το επόμενο βήμα αναμένεται να είναι η άρση της απαγόρευσης μετακίνησης εκτός νομού, προκειμένου να τονωθούν τα χειμερινά θέρετρα και τα χιονοδρομικά κέντρα, τα οποία δεν έχουν λειτουργήσει καθόλου τον χειμώνα.

Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα «ανοίξουν» πλήρως οι μετακινήσεις από νομό σε νομό, καθώς επεξεργάζονται διάφορα σχέδια. Ένα απ’ αυτά είναι ο μετακινούμενος να φέρει μαζί του χαρτί από την κράτηση του ξενοδοχείου ή SMS με την κράτηση. Βέβαια αν θέλει να μετακινηθεί για μονοήμερη εκδρομή; Εδώ εξετάζεται να γίνεται δεκτό έγγραφο για κράτηση εξοπλισμού.

Ταυτόχρονα τι θα γίνει με όσους έχουν εξοχικά; Αυτοί θα μπορούν να μετακινηθούν εκτός νομού; Τι θα γίνει με όσους έχουν τον δικό τους εξοπλισμό για σκι και εξοχικό;

Όπως φαίνεται αν προκριθεί αυτό το σενάριο, της μετακίνησης εκτός νομού με SMS κράτησης, τότε το μέτρο θα αρθεί για λίγους σχετικά.

Ταυτόχρονα είναι δύσκολο να ανοίξουν εστιατόρια και καφετέριες σε συγκεκριμένες περιοχές με χιονοδρομικά.

Αν επικρατήσει αυτό το σενάριο όσοι κάνουν κράτηση σε ξενοδοχείο θα τρώνε στο δωμάτιο, αν υπάρχει ανάλογη υπηρεσια ή delivery. Όσοι πάλι νοικιάσουν σπίτια θα μαγειρεύουν.
Αποφάσεις την Παρασκευή

Να σημειωθεί ότι την προσεχή Παρασκευή θα ληφθούν οι όποιες αποφάσεις, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της επιτροπής των λοιμωξιολόγων. Πρόθεση, πάντως, της κυβέρνησης και από την στιγμή που οι «αριθμοί» το επιτρέπουν είναι η επαναλειτουργία των χιονοδρομικών κέντρων.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε πως την ερχόμενη Παρασκευή στη συνεδρίαση της επιτροπής θα τεθεί και το θέμα της λειτουργίας των χιονοδρομικών κέντρων. «Έχει συζητηθεί στην επιτροπή η μετακίνηση από νομό σε νομό. Ένα από τα πλάνα που έχουμε, αν το επιτρέψει και η επιδημία, είναι να ανοίξουν τα χιονοδρομικά κέντρα, γιατί είναι μια εποχική δραστηριότητα και δεν μπορούν να υπάρξουν χωρίς μετακίνηση» διευκρίνισε.

Αναφερόμενος στη επαναλειτουργία της αγοράς ο υπουργός δήλωσε πως «στους τζίρους είμαι βέβαιος ότι θα πάμε καλά, οι εκπτώσεις θα έχουν πολύ μεγάλη επιτυχία, αγωνία μου είναι πώς θα πάμε επιδημιολογικά».

«Όταν θα ανοίξουμε την εστίαση θα ανοίξουμε από τους εξωτερικούς χώρους. Υπάρχει επιδότηση για θερμαντικά σώματα. Απέχουμε ακόμα από το άνοιγμα της εστίασης, δεν είμαστε κοντά», επεσήμανε ο κ. Γεωργιάδης.

«Δεν μπορώ εγώ κι ο Χαρδαλιάς να είμαστε δίπλα σε κάθε καταναλωτή. Δεν επιβάλαμε κάτι στους γιατρούς, κάναμε συνολική παρουσίαση πολύ εμπεριστατωμένη, και της πορείας της οικονομίας και των μέτρων που είχαμε σκεφθεί σε συνδυασμό με τα επιδημιολογικά δεδομένα. Αν τα μέτρα τηρηθούν, όλα θα πάνε καλά», σημείωσε χαρακτηριστικά

«Υπάρχει σχέδιο επιτήρησης της ΕΛΑΣ για τους κεντρικούς δρόμους, και να γίνονται συστάσεις στους πολίτες», ανέφερε ο υπουργός, και προέτρεψε τους πολίτες αν βλέπουν δρόμο με κόσμο «να μην πηγαίνουν εκεί», προστατεύοντας τους εαυτούς τους. «Είναι αδύνατο να ανοίγεις την οικονομία χωρίς να έχει κάποια αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου», ξεκαθάρισε, αν και πρόσθεσε ότι θα είναι «λελογισμένη αν τηρήσουμε τα μέτρα».

 

madata.gr
Κάντε Like το daypress.gr
Myrtios Restaurant στη Χερσόνησο Ηρακλείου Κρήτης