Image
Παρασκευή 22 Ιανουαρίου 2021 20:35 Διεθνή
 

Απειλές Τσαβούσογλου : Casus belli τα 12 ναυτικά μίλια στο Αιγαίο


Η πολιτική της Τουρκίας δεν έχει αλλάξει σχετικά με το θέμα των χωρικών υδάτων του Αιγαίου, διαμήνυσε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σε δηλώσεις που έκανε σήμερα έπειτα από συναντήσεις που είχε στις Βρυξέλλες και λίγες μόλις ημέρες πριν από τις διερευνητικές επαφές Ελλάδας-Τουρκίας.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ παρέπεμψε στην απόφαση της Μεγάλης Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης που θέτει ως «αιτία πολέμου» (casus belli) ενδεχόμενη απόφαση καθορισμού των 12 ναυτικών μιλίων στο Αιγαίο από την πλευρά της Ελλάδας.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, που επιχειρεί όπως και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μια «επίθεση φιλίας» προς την ΕΕ, εμφανίσθηκε να δηλώνει ότι το θέμα της επέκτασης των χωρικών υδάτων της Ελλάδας στο Ιόνιο δεν αφορά την Τουρκία και δεν συνδέεται με ανάλογη επέκταση στο Ιόνιο.

Σύμφωνα με την ανταποκρίτρια της ΕΡΤ στην Τουρκία, Αριάνα Φερεντίνου, για το θέμα αυτό είπε ότι «είχε ξανάρθει στην επικαιρότητα και παλαιότερα. Και τότε είχαμε δηλώσει ότι το Ιόνιο και το Αιγαίο δεν συνδέονται. Υπάρχει θάλασσα. Άλλο είναι το Αιγαίο, άλλο το Ιόνιο. Κι η επέκταση εκεί των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια, δεν επηρεάζει το καθεστώς του Αιγαίου Πελάγους. Επομένως, ούτε κι εμάς μας επηρεάζει».

Στο σημείο αυτό αναφέρθηκε εμμέσως στο casus belli λέγοντας ότι «στο θέμα του Αιγαίου, στο θέμα των χωρικών υδάτων του Αιγαίου, η πολιτική της Τουρκίας δεν έχει αλλάξει. Ούτε επίσης έχει αλλάξει κάτι στην απόφαση που έχει λάβει η Μεγάλη Τουρκική Εθνοσυνέλευση και από τότε μέχρι σήμερα όσα κόμματα ήρθαν στην εξουσία δεν έγινε κανένα βήμα πίσω στο θέμα της στάσης της Τουρκίας και όλοι, όλοι μας συνεχίζουμε με την ίδια αποφασιστικότητα. Διότι αυτό είναι ένα εθνικό θέμα».

Πρόκειται για την απόφαση της Μεγάλης Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης στις 8 Ιουνίου 1995, σύμφωνα με την οποία ενδεχόμενη επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στο Αιγαίο στα 12 μίλια αποτελεί «αιτία πολέμου» (casus belli). Μάλιστα με αυτή εξουσιοδοτήθηκε η τότε τουρκική κυβέρνηση να προβεί σε όλα τα αναγκαία μέτρα.

«Η Ελλάδα θα πρέπει να αποφεύγει τέτοιες δηλώσεις» συνέχισε ο Μ. Τσαβούσογλου χαρακτηρίζοντας λάθος τις δηλώσεις του Ν. Δένδια σημειώνοντας μάλιστα ότι «δεν έχουν καμία νομική αξία» ασκώντας κριτική και στην ΕΕ αφού επισήμανε πως «κατά τη διάρκεια αυτών των διαπραγματεύσεων, έγιναν κι ορισμένες δηλώσεις σχετικά με το Αιγαίο και είδα ότι αυτές υποστηρίχθηκαν και από την ΕΕ κι αυτό δεν είναι καθόλου προς όφελος της Ελλάδας».

Επίσης ανέφερε ότι «η Ελλάδα, όπως είπα και στους συνομιλητές μου στην ΕΕ, συνέχισε ορισμένες προκλήσεις. Να, όπως τοποθέτηση καλωδίων κάτω από τη θάλασσα. Ή το να θέλει ξαφνικά να κάνει ασκήσεις. Ή εκδίδει navtex, εκδίδει notam και κλείνει εναέριο χώρο και θάλασσα του Αιγαίου και βλέπουμε ότι δεν προβαίνει σε καμία ενέργεια έπειτα. Δηλαδή εκδίδει Navtex και μετά δεν προβαίνει σε καμία ενέργεια. Δηλ. συνεχίζει τις προκλήσεις. Περιμένουν… Κι εμείς συνεχίζουμε… Και μετά έρχονται στην ΕΕ και λένε ‘να, οι Τούρκοι συνεχίζουν τα ίδια και θέλουμε κι άλλες κυρώσεις’. Εμείς όμως τα ξέρουμε τα παιχνίδια τους. Εάν νομίζουν ότι με αυτά τα παιχνίδια, θα εγκαταλείψουμε την αποφασιστική μας στάση, όχι. Δεν έχουν κανένα όφελος από όλα αυτά».

Και ενώ εμφανίσθηκε να επικαλείται τη θέση της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης για τα 12 ναυτικά μίλια συνέχισε με αναφορές στις διερευνητικές επαφές που ξεκινούν τη Δευτέρα αναφέροντας πως [Εμείς από την αρχή λέμε και το δείχνουμε ότι είμαστε έτοιμοι για διερευνητικές χωρίς προϋποθέσεις. Η Ελλάδα στο παρελθόν για τον έναν ή άλλον λόγο δεν το δεχόταν. Τώρα, μετά την ανοιχτή πρόσκληση που απευθύναμε, καθορίσαμε μαζί την ημερομηνία και τη Δευτέρα θα ξεκινήσουν. Ελπίζω ότι θα είναι ουσιαστικές και αποτελεσματικές αυτές οι επαφές».

Για να καταλήξει απευθύνοντας προειδοποιήσεις προς την ελληνική πλευρά: «Και μετά τον 61ο γύρο των διερευνητικών επαφών, αυτές οι συνομιλίες θα συνεχιστούν, αλλά αυτού του είδους οι προκλήσεις δεν θα ωφελήσουν καθόλου την Ελλάδα. Δεν χρειάζονται καθόλου!».

Βρυξέλλες: Σαφές το μήνυμα στην Τουρκία να συνεχίσει την αποκλιμάκωση

"Είναι σαφές ότι το μήνυμα προς την Τουρκία είναι να αλλάξει συμπεριφορά και να συνεχίσει (την αποκλιμάκωση) για να μην ξαναγυρίσουμε στην περσινή κατάσταση", σύμφωνα με διπλωματική πηγή που ενημέρωσε ομάδα δημοσιογράφων στις Βρυξέλλες για την επικείμενη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Δευτέρας 25 Ιανουαρίου.

Σύμφωνα με την διπλωματική πηγή, ο Γερμανός Υπουργός Εξωτερικών θα ενημερώσει τους ομολόγους του για το ταξίδι του στην Άγκυρα και ο Ύπατος Εκπρόσωπος Μπορέλ για την επίσκεψη Τσαβούσογλου.

Η ίδια πηγή αναφέρθηκε σε πληροφορίες για το τι μετέφερε ο Μ. Τσαβούσογλου στις επαφές του στις Βρυξέλλες, όπως ότι η Τουρκία επιθυμεί καλές σχέσεις με την ΕΕ, τις θέσεις για διμερείς διαπραγματεύσεις και το κυπριακό, αλλά και τις απαιτήσεις για επικαιροποίηση κοινής δήλωσης 2016 σε όλες τις πτυχές, τελωνειακή ένωση, κονδύλια και υψηλού επιπέδου πολιτικό διάλογο. Η πηγή αναφέρθηκε σε "συνήθεις κατηγορίες εναντίον της Ελλάδας, περί pushbacks, προκλήσεων και κατάχρηση της αρχής της αλληλεγγύης", αλλά και τη "μόνιμη επωδός της Άγκυρας ότι είναι προς το συμφέρον ΕΕ και Τουρκίας να συνεργαστούν".

Σημείωσε δε ότι "από πλευράς Ένωσης το γενικό μήνυμα καταρχήν θετικό" και δήλωσε ότι "μας ενδιαφέρει μια καλή στρατηγική σχέση με την Τουρκία αλλά πρώτα πρέπει να επιβεβαιωθούν και στην πράξη και σε βάθος χρόνου όλες οι καλές προθέσεις που διακηρύσσει".

Σημείωσε δε την αναφορά Μπορρέλ στις γνωστές πρόσθετες απαιτήσεις της ΕΕ για βελτίωση του Κράτος Δικαίου στην Τουρκία, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις υποσχέσεις Τσαβούσογλου προς αυτήν την κατεύθυνση.

Η ίδια πηγή αναφέρθηκε και σε επικείμενη επίσκεψη Σ. Μισέλ και Φον Ντερ λάιεν στην Τουρκία στα τέλη Ιανουαρίου.

Σε ό,τι αφορά τις πρόσθετες καταχωρήσεις στην λίστα κυρώσεων για την κυπριακή ΑΟΖ τόνισε ότι δεν έχουν ακόμα αποφασιστεί και δήλωσε ότι "θα θέλαμε να έχουν γίνει χθες. άρα ποιος μπορεί να είναι ο προφανής λόγος: δεν υπάρχει συμφωνία διότι αντιδρούν ορισμένοι με το επιχείρημα της τωρινής βελτίωσης και του να μην τορπιλίσουμε τη διαδικασία και ξαναπροκαλέσουμε εντάσεις". Ο ίδιος κατέγραψε Γερμανία και Ισπανία σε αυτές τις χώρες και τη Γαλλία από την αντίθετη πλευρά "με ιδιαίτερη φιλοδοξία σε αριθμούς για πρόσωπα". Σημείωσε τέλος ότι έχει ξεκινήσει η αξιολογική έκθεση του Μαρτίου και οι ηγέτες θα επανέλθουν στο θέμα το Μάρτιο.

madata.gr
Κάντε Like το daypress.gr