Image
Παρασκευή 09 Ιουλίου 2021 13:59 Επικαιρότητα
 

Μανώλης Κεφαλογιάννης: «Η Τουρκία απεργάζεται την ουσιαστική διχοτόμηση του νησιού»

Ο Μανώλης Κ. Κεφαλογιάννης με αφορμή την 47η επέτειο της εισβολής του «Αττίλα» στην Κύπρο και τη συνεχιζόμενη παράνομη κατοχή του βόρειου τμήματος της Νήσου κατέθεσε σχετική ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Με την ερώτησή του ο Έλληνας ευρωβουλευτής ζητά να πληροφορηθεί σε τι ενέργειες και πιέσεις προς την τουρκική πλευρά θα προβεί η Επιτροπή ώστε να επανεκκινήσουν οι συνομιλίες για το Κυπριακό με ένα δημιουργικό διάλογο στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ και του κοινοτικού κεκτημένου που θα οδηγήσει σε μία βιώσιμη και δίκαιη λύση. Ενώ επισημαίνει την αρνητική στάση της δημιουργίας δύο κρατών που θα οδηγήσει στην ουσιαστική διχοτόμηση της Νήσου που κράτησε η τουρκική και η τουρκοκυπριακή πλευρά κατά την πρόσφατη συνάντηση στην Γενεύη υπό την αιγίδα του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, μία στάση που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις αποφάσεις και τα Ψηφίσματα του Συμβουλίου και το ενωσιακό δίκαιο.
Αναλυτικά η ερώτηση:
«Σε λίγες μέρες, στις 20 Ιουλίου συμπληρώνονται 47 χρόνια από την εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο. Σαράντα επτά χρόνια η Κύπρος, ένα ελεύθερο κράτος της Ευρώπης ενταγμένο από το 2004 στην Ευρωπαϊκή Ένωση, παραμένει «ακρωτηριασμένη» με το βόρειο τμήμα της να τελεί υπό κατοχή από ξένα στρατεύματα και να έχει κατακλυστεί από εποίκους που υπολογίζονται σε πάνω από 120.000.
Τους τελευταίους μήνες όλοι έχουμε γίνει μάρτυρες μίας σειράς έκνομων ενεργειών από τουρκικής πλευράς. Σε μία επικίνδυνη κλιμάκωση της τουρκικής παραβατικότητας ο Τούρκος πρόεδρος, μετά την επίσκεψή του τον περασμένο Νοέμβριο στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου σε πλήρη αντίθεση με τα Ψηφίσματα 550 και 789 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, προετοιμάζει νέα επίσκεψη στα κατεχόμενα στις 20 Ιουλίου προκειμένου να παραστεί στους εορτασμούς του ψευδοκράτους για την παράνομη εισβολή του «Αττίλα» το 1974. Μία εισβολή και μία παράνομη κατοχή που την έχει βαφτίσει «ειρηνευτική επιχείρηση» ενώ την 20η Ιουλίου ημέρα της εισβολής την έχει ονομάσει «ημέρα ειρήνης και ελευθερίας».
Μία προκλητική ενέργεια που έρχεται σε συνέχεια των προσπαθειών, όπως εκφράστηκαν στην πρόσφατη διάσκεψη για το Κυπριακό στη Γενεύη υπό την αιγίδα του Γενικού Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, της τουρκικής πλευράς για τη δημιουργία δύο κρατών στην Κύπρο κάτι που θα αποτελέσει την ουσιαστική διχοτόμηση της Νήσου.
47 χρόνια μετά την παράνομη τουρκική εισβολή, η Κύπρος παραμένει το μόνο ευρωπαϊκό κράτος που τμήμα του βρίσκεται υπό κατοχή. Η Ελλάδα και η Κύπρος τάσσονται αταλάντευτα υπέρ της επανέναρξης του διαλόγου υπό την αιγίδα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών προκειμένου να βρεθεί μία βιώσιμη και δίκαιη λύση στο Κυπριακό για την επανένωση στη βάση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας και του κοινοτικού κεκτημένου στο πλαίσιο της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας.

Ερωτάται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή:
• Σε τι ενέργειες προτίθεται να προβεί ώστε να αναχαιτιστούν οι έκνομες ενέργειες της Τουρκίας που στόχο έχουν τη δημιουργία νέων τετελεσμένων και να επανεκκινήσει ένα πραγματικά δημιουργικός διάλογος για την επίλυση του Κυπριακού και την επανένωση της Νήσου στη βάση των σχετικών αποφάσεων του ΟΗΕ και του κοινοτικού κεκτημένου;»

Πηγή: typoskritis.gr
Κάντε Like το daypress.gr