Image
Πέμπτη 25 Νοεμβρίου 2021 20:20 Ελλάδα
 

Γκάγκα: Έγκαιρα στον γιατρό αν έχουμε συμπτώματα - Ανοίγει η πλατφόρμα για τα μονοκλωνικά


Έκκληση από την αναπληρώτρια Υπουργό Υγείας, Μίνα Γκάγκα, προς τους πολίτες: Πηγαίνουμε έγκαιρα στο γιατρό αν έχουμε συμπτώματα. Ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα, οι ασθενείς πηγαίνουν αργά και είναι δύσκολο να γίνουν καλά…

Τηρούμε μέτρα, φοράμε μάσκες, προσέχουμε, είναι το μήνυμα που έστειλε κατά την σημερινή  τακτική ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας στην χώρα μας.

Σύμφωνα με την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας, Μίνα Γκάγκα τα περισσότερα κρούσματα σήμερα εντοπίζονται στην Αττική, τη Θεσσαλονίκη, την Αχαΐα, τη Λάρισα και την Κοζάνη.

54.000 τα ενεργά κρούσματα

Θα αργήσουμε να δούμε κάμψη του αριθμού των καθημερινών θανάτων, προειδοποίησε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου.

Τόνισε ότι αυτή την στιγμή υπάρχει στην Ελλάδα 54.000 ενεργά κρούσματα, ενώ νέες αυξητικές τάσεις παρατηρούνται σε Σάμο, Γρεβενά, Ευρυτανία, Πρέβεζα, Εύβοια, Χανιά και Ηράκλειο.

Παρατήρησε ότι υψηλή θνητότητα εντοπίζεται σε περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη στην ηλικιακή κατηγορία των 65+.

Κατά τα λοιπά, χθες Τρίτη σημειώθηκε ρεκόρ εισαγωγών σε νοσοκομεία (490), ενώ ο μέσος όρος είναι 405 εισαγωγές ανά μέρα. Συνολικά νοσηλεύονται 4.500 ασθενείς.

Κορονοϊός: 6.565 νέα κρούσματα, 78 θάνατοι και 621 διασωληνωμένοι - Η κατανομή

Η πίεση μεγαλώνει και στις ΜΕΘ, με την πληρότητα στην επικράτεια να φτάνει στο 88%. Όπως είπε, «έχει ανακοπεί η εκθετική αύξηση της πανδημίας», υπάρχουν «σημάδια σταθεροποίησης, λόγω της αυξημένης προσοχής και της μικρής αύξησης των εμβολιασμών».

Η κ. Παπαευαγγέλου τόνισε ότι «320.000 άνθρωποι άλλαξαν γνώμη και προσήλθαν για την 1η δόση», ωστόσο -όπως υπογράμμισε- σε ραντεβού για εμβολιασμό προχώρησαν κυρίως άτομα κάτω των 60 ετών κυρίως. Σημείωσε εμφατικά ότι «τα άτομα άνω των 60 ετών πρέπει να εμβολιαστούν», για να προσθέσει αναφερόμενη σε νεότερες ηλικίας, «δεν μπορούμε να θεωρούμε τον εαυτό μας υπεράνω του ιού επειδή είμαστε νέοι και γυμνασμένοι».

Στο ίδιο μήκος κύματος, τόνισε για το εμβόλιο πλέον «υπάρχουν δεδομένα, δεν είναι ούτε καινούργιο, ούτε πειραματικό», σημειώνοντας ότι παγκοσμίως έχουν γίνει 7,5 δισ. εμβολιασμοί και το 52,3% του πλανήτη έχει λάβει τουλάχιστον μια δόση.

Η κ. Παπαευαγγέλου έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, λέγοντας ότι σε μια μερίδα του πληθυσμού υπάρχει μια «εσφαλμένη αίσθηση ασφάλειας από τους εμβολιασμένους».

Ανοίγει η πλατφόρμα για τα μονοκλωνικά
Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, γνωστοποίησε ότι ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα για τα μονοκλωνικά αντισώματα.

«Αρχίζει η διάθεση για 10 νοσοκομεία στην Ελλάδα, αυτά που έχουν την μεγαλύτερη εμπειρία», είπε, σημειώνοντας ότι «πρόκειται για ένα ακόμα όπλο στην φαρέτρα μας», αλλά «αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να προσέχουμε».

«Οι δόσεις είναι περιορισμένες», τόνισε κι ανέφερε ότι μια πενταμελής ομάδα θα ελέγχει τα αιτήματα της πλατφόρμας.

«Καλύτερα να προλαβαίνουμε παρά να θεραπεύουμε», είπε, υπογραμμίζοντας ότι θα υπάρχει σχετική ενημέρωση για τα κριτήρια.

Ερωτηθείσα σχετικά, σημείωσε ότι θα έχουν το δικαίωμα να υποβάλλουν αίτηση οι ανοσοκατασταλμένοι, όσοι έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση, όσοι που πάσχουν από νεοπλασίες, καθώς και οι γυναίκες στο 3ο τρίμηνο της εγκυμοσύνης τους.

Μονοκλωνικά αντισώματα: Aνοίγει η πλατφόρμα - Πώς γίνεται η θεραπεία, ποιοι έχουν προτεραιότητα

Μαγιορκίνης: Σαφή στοιχεία για γενετική προδιάθεση σε σοβαρή νόσο και θάνατο από Covid-19 στις νεότερες ηλικίες
 
“Υπάρχουν πλέον σαφή στοιχεία για γενετική προδιάθεση στη σοβαρή νόσο και θάνατο από Covid-19 στις νεότερες ηλικίες. Αυτό σημαίνει ότι όταν ο ιός εισβάλλει σε οικογένειες που έχουν αυτήν την προδιάθεση τότε η πιθανότητα να καταλήξουν πολλά μέλη της ίδιας οικογένειας είναι σημαντική. Και δυστυχώς υπάρχουν πολλά τέτοια παραδείγματα”, ανέφερε στην ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας Γκίκας Μαγιορκίνης, τονίζοντας ότι ο εμβολιασμός μπορεί να αποτρέψει αυτές τις οικογενειακές τραγωδίες που επηρεάζουν ανεπανόρθωτα τη στήριξη των νεότερων μελών κάθε οικογένειας.

Αφού σημείωσε ότι βάσει των στοιχείων του ΕΟΔΥ για την τελευταία εβδομάδα, ο συνολικός αριθμός των διαγνώσεων στην επικράτεια έδειξε μικρή επιδείνωση – ωστόσο, αν και είναι κοντά στο σημείο επιπέδωσης θα χρειαστούμε τουλάχιστον 1- 2 εβδομάδες ακόμη για ασφαλέστερα συμπεράσματα – ο κ. Μαγιορκίνης είπε ότι Ευρώπη εξακολουθεί να είναι σε αυξημένη επιδημικότητα, με τις χώρες που έχουν ξεπεράσει το 80% στο ποσοστό εμβολιασμού των ενηλίκων να έχουν σαφέστατα χαμηλή και διαχειρίσιμη πίεση στα συστήματα Yγείας.

O κ. Μαγιορκίνης εξήρε την αναγκαιότητα του εμβολιασμού επισημαίνοντας ότι ο καθοριστικός παράγοντας της πίεσης στο σύστημα Yγείας και στη θνησιμότητα είναι πια το ποσοστό των εμβολιασμένων ενηλίκων. Πρόσθεσε ότι καθοριστικός παράγοντας στον αριθμό των κρουσμάτων είναι το ποσοστό στις παραγωγικές και πιο κοινωνικά δραστήριες ηλικίες, δηλαδή τις μικρότερες από 60.

“Πρόκειται για δύο κρίσιμες μάζες του τείχους ανοσίας που έχουν διαφορετικό ρόλο στους δείκτες πανδημίας αυτήν τη στιγμή”, είπε χαρακτηριστικά επεξηγώντας ότι οι οι νέοι έχουν τον κύριο ρόλο στη διασπορά, ενώ οι μεγαλύτεροι έχουν τον κύριο ρόλο στην πίεση στο σύστημα Υγείας.

“Οι δύο αυτές μάζες δεν είναι ανεξάρτητες. Η μια τροφοδοτεί την άλλη. Δεν μπορούμε να ελπίζουμε ότι θα μειωθεί η πίεση αν δεν αυξηθεί σημαντικά το ποσοστό εμβολιασμού σε ηλικίες μεγαλύτερες από 60. Ο εμβολιασμός τους θα αποτελέσει παρακαταθήκη όχι μόνο για αυτό το κύμα αλλά και στην επερχόμενη φάση της ενδημικότητας που περιμένουμε μέχρι το τέλος του επόμενου έτους. Όσες χώρες δεν φτάσουν υψηλό ποσοστό εμβολιασμού άνω των 60 θα συνεχίσουν να έχουν υψηλά ποσοστά νοσηρότητας και θνησιμότητας για μεγάλο χρονικό διάστημα”, τόνισε ο κ. Μαγιορκίνης.

Παρακολουθείστε σε απευθείας σύνδεση την ενημέρωση

madata.gr
Κάντε Like το daypress.gr