Image
Πέμπτη 03 Απριλίου 2014 08:53 Συνεντεύξεις
 

Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητεί παραιτήσεις

Για όλους και για όλα μίλησε ο Αλέξης Τσίπρας στην εφ' όλης της ύλης κοινή συνέντευξη που παραχώρησε στα τηλεοπτικά κανάλια KONTRA CHANNEL, EXTRA 3 και ACTION24.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση και προσωπικά στον ίδιο τον πρωθυπουργό με αφορμή τις αποκαλύψεις για τον Τ. Μπαλτάκο, έκανε λόγο για «μείζον πολιτικό, ηθικό και θεσμικό θέμα» ενώ ζήτησε και τις παραιτήσεις των υπουργών Προστασίας του Πολίτη και Δικαιοσύνης, Νίκου Δένδια και Χαράλαμπου Αθανασίου αντίστοιχα.«Νομίζω ότι αυτές οι αποκαλύψεις που είναι αδιάψευστες μαρτυρούν τον τρόπο με τον οποίον σκέφτεται ο πρωθυπουργός σε ένα ζήτημα μείζον κατά την άποψή μας, για τη σταθερότητα του πολιτικού συστήματος, που είναι η εγκληματική δράση της Χρυσής Αυγής.

Και θέλω να είμαι συγκεκριμένος. Εμείς δεν ανακαλύψαμε την εγκληματική δράση της Χρυσής Αυγής μετά την αποτρόπαια δολοφονία του Παύλου Φύσσα. Εμείς την γνωρίζαμε χρόνια τώρα. Και βεβαίως εμείς δεν περιμέναμε αυτό το αποτρόπαιο γεγονός για να καταδικάσουμε τη δράση της και για να ζητήσουμε η δράση της να τεθεί ενώπιον του νόμου.

Όλα όσα βγήκαν στη δημοσιότητα αποδεικνύουν πρώτον, τις εκλεκτικές συγγένειες, τις οποίες καταγγέλλαμε τόσο καιρό ανάμεσα στην κυβέρνηση Σαμαρά, -γιατί ο κ. Μπαλτάκος είναι στενός συνεργάτης του κ. Σαμαρά, Γενικός Γραμματέας της κυβέρνησης - και στη Χρυσή Αυγή, τον διαρκή δίαυλο επικοινωνίας μεταξύ τους.

Έτσι μάλιστα κατανοούμε πλήρως και για ποιο λόγο ο κ. Μπαλτάκος ήταν αυτός ο οποίος δήλωσε στους δημοσιογράφους, off the record, off camera, όχι on camera αλλά είναι αδιάψευστο αυτό, -το είχαμε καταγγείλει τότε- «μην μας ζορίζετε και πολύ γιατί θα συνεργαστούμε με την Χρυσή Αυγή και θα κυβερνήσουμε ακόμα κι αν ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πλειοψηφία» δήλωσε ο Αλ. Τσίπρας.


Και πρόσθεσε: «Ο κ. Μπαλτάκος δεν είναι ένα τυχαίο πρόσωπο. Ο κ. Μπαλτάκος είναι στενός συνεργάτης του Πρωθυπουργού. Ο κ. Μπαλτάκος είναι Γενικός Γραμματέας της κυβέρνησης. Κανένας πρωθυπουργός δεν έχει γενικό γραμματέα της κυβέρνησης, που είναι νευραλγική θέση, έναν οποιονδήποτε, πέρα από έναν πολύ έμπιστο και στενό συνεργάτη.

Ως εκ τούτου για μας είναι σαφές ότι πρώτον φανερώνει τις εκλεκτικές αυτές συγγένειες που είχαμε καταγγείλει από το παρελθόν –και σας έφερα και παραδείγματα, δεύτερον φανερώνει τον καιροσκοπισμό του κ. Σαμαρά».

Ο κ. Σαμαράς αποφάσισε να αντιμετωπίσει την Χρυσή Αυγή και να τη θέσει ενώπιον του νόμου, όχι για να αντιμετωπίσει την εγκληματική της δραστηριότητα, αλλά για να μειώσει τα εκλογικά της ποσοστά. Αυτό βγαίνει απ' όλη αυτή τη συνομιλία και για να αντιμετωπίσει την προοπτική ο ΣΥΡΙΖΑ να είναι πρώτο κόμμα και να είναι η επόμενη κυβέρνηση.

«Να παραιτηθούν Δένδιας - Αθανασίου»

Την παραίτηση των δύο υπουργών ζήτησε ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ. «Πιστεύω ότι μετά απ’ αυτή την εξέλιξη, πρώτον ο κ. Μπαλτάκος, ο κ. Αθανασίου και ο κ. Δένδιας δεν μπορούν ούτε στιγμή, ούτε ώρα να παραμένουν στη θέση τους. Οφείλουν να παραιτηθούν και για λόγους ευθιξίας αν θέλετε. Και ο πρωθυπουργός οφείλει να δώσει εξηγήσεις. Η υπόθεση αυτή οφείλει να διερευνηθεί σε βάθος με κάθε θεσμικό τρόπο και όσον αφορά το πολιτικό της σκέλος και όσον αφορά το θεσμικό της σκέλος, δηλαδή τη σχέση της κυβέρνησης με τη δικαιοσύνη.»

«Ο στόχος μας είναι να κερδίσουμε τις εκλογές»

Κληθείς να αποτιμήσει τα κέρδη του ΣΥΡΙΖΑ από την πρόσφατη συζήτηση στην βουλή, ο κ. Τσίπρας είπε ότι «έπεσαν οι μάσκες» και ότι η κυβέρνηση φυγομάχησε με την άρνησή της να συζητηθεί η πρόταση δυσπιστίας καθώς ήταν σίγουρο ότι ο κ. Στουρνάρας δεν θα έχαιρε της εκτίμησης 151 βουλευτών.

Σχετικά με τις δημοσκοπήσεις ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι κατά την άποψή του δεν αποτελούν αντικειμενικό εργαλείο εκτίμησης γιατί μόνο το 40 με 50% απαντά και από αυτό το ποσοστό οι περισσότεροι είναι οι πλέον αποκλεισμένοι και οργισμένοι. Ο κ. Τσίπρας υπενθύμισε ότι οι ίδιες εταιρείες τον Μάιο του 2012 έδιναν 6% στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά πήγε στο 17%.

Ο κόσμος, πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας, λέει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι σίγουρα στην κυβέρνηση αλλά έχει την επιφύλαξη αν θα τα καταφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ. Και αυτό γιατί βομβαρδίζεται από τα «μέσα διαπλοκής» ότι αν δεν υποκύψουμε και δεν συνεχίσουμε στους μνημονιακούς μονοδρόμους, θα καταστραφούμε.

Απαντώντας στο τι σημαίνει επιτυχία για τον ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές, ο κ. Τσίπρας είπε ότι στόχος είναι να κερδίσουμε τις εκλογές, να είμαστε πρώτο κόμμα, έστω και με μία ψήφο. Ωστόσο, σημείωσε, όσο μεγαλύτερη είναι η διαφορά, να το κατανοήσουν όλοι, τόσο πιο γρήγορα θα φύγει αυτή η κυβέρνηση και θα υπάρξουν ραγδαίες εξελίξεις. Άρα, τόνισε, δεν ψηφίζουμε μόνο για ευρωβουλευτές, ψηφίζουμε για την Ελλάδα και για πρώτη φορά η αριστερά θα είναι νικήτρια. Ο πήχης για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι «να τελειώνουμε» με την κυβέρνηση, είπε ο κ. Τσίπρας.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επιμένει στη θέση του για στημένη έξοδο της κυβέρνησης στις αγορές προκειμένου να στηριχθεί η ιστορία επιτυχίας που προπαγανδίζει.

Απαντώντας σε ερώτηση για τις τράπεζες ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι είναι η καρδιά της κρίσης. Επιμένοντας στην θέση ότι «θα εφαρμοστούν οι νόμοι» ο κ. Τσίπρας επανέλαβε όσα είπε και στην βουλή ότι η ζημία που θα προκληθεί στο δημόσιο συνιστά κακουργηματική απιστία για τα μέλη του ΤΧΣ.

Στην ερώτηση αν θα υπάρξει εξεταστική επιτροπή για τα πολιτικά πρόσωπα, ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι θα τηρήσει την δέσμευσή του για την σύσταση εξεταστικής επιτροπής για το πως φθάσαμε ως εδώ και αν από τη διαδικασία αυτή προκύψουν ευθύνες για πολιτικά πρόσωπα θα καταλογιστούν και η δικαιοσύνη θα αποφανθεί.

«Μεγαλύτερη αθλιότητα»

Σχολιάζοντας τις πληροφορίες για τοποθέτηση του κ. Στουρνάρα στη θέση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, ο κ. Τσίπρας είπε ότι θα είναι «η μεγαλύτερη αθλιότητα» και άφησε σαφείς αιχμές και για την Τρόικα και για την ΕΚΤ που έχουν λόγο στην τοποθέτηση του διοικητή, αλλά και κατά του κ. Στουρνάρα, αφήνοντας να εννοηθεί ότι ενδεχομένως το θέμα αυτό, δηλαδή οι σχέσεις του με την Τρόικα θα τον επηρεάσουν κατά την άσκηση των καθηκόντων του, αν τοποθετηθεί στην ΤτΕ.Για ΚΚΕ και ΔΗΜΑΡ

Για την ΔΗΜΑΡ, ο κ. Τσίπρας είπε ότι στις εκλογές του 2012 εκφράστηκε στην πράξη η ενότητα της αριστεράς, γιατί υπήρξε μετακίνηση από τα άλλα κόμματα προς τον ΣΥΡΙΖΑ. Η ΔΗΜΑΡ και ο κ. Κουβέλης, πρόσθεσε, βρίσκονται σε στρατηγικό δίλημμα. Δηλαδή, τόνισε ο κ. Τσίπρας, ο κ. Κουβέλης θα πρέπει να αποφασίσει αν θα προσανατολιστεί στο να γίνει ο ίδιος χρήσιμος σε ένα πολιτικό σύστημα που πνέει τα λοίσθια στηρίζοντάς το για δεύτερη φορά ή όπως φημολογείται θα πάει για Πρόεδρος της Δημοκρατίας ή θα επιλέξει να ξαναγυρίσει στην κοίτη του και να συμβάλει σε μια προοπτική ιστορική, η αριστερά να αναλάβει την ευθύνη διακυβέρνησης και να σταματήσει την καταστροφή της χώρας. Αλλά αυτό, σημείωσε, θα το απαντήσει ο ίδιος, καθώς τον αφορά και προσωπικά.

Για το ΚΚΕ, ο κ. Τσίπρας είπε ότι «μας εκπλήσσει διαρκώς δυσάρεστα» και άφησε σαφώς να εννοηθεί ότι το ΚΚΕ θεωρεί ότι ο εχθρός δεν είναι ο ταξικός αντίπαλος, αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ και αυτό, «με στεναχωρεί», είπε χαρακτηριστικά.

ΠΑΣΟΚ και ΝΔ να ανακοινώσουν πως καλύπτουν τα έξοδα των γραφείων τους

Για την κρατική επιχορήγηση των κομμάτων ο κ. Τσίπρας είπε ότι σωστά έχει μειωθεί, ωστόσο τόνισε ότι η κατάργηση της επιχορήγησης υποκρύπτει άλλες μεθοδεύσεις γιατί το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ χρωστάνε 250 εκατ. και η επιχορήγησή τους παρακρατείται από τις τράπεζες.

Επομένως, έθεσε το ερώτημα πως πληρώνουν τα έξοδα των γραφείων, η μεν ΝΔ της Συγγρού, το δε ΠΑΣΟΚ της Χαριλάου Τρικούπη. Επίσης ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στις πληροφορίες ότι τα δύο κόμματα θέλουν να αλλάξουν ΑΦΜ «και να ρίξουν φέσι», ιδρύοντας ο μεν κ. Σαμαράς τη Νέα Ελλάδα, ο δε κ. Βενιζέλος προσχωρώντας στην Ελιά.
Αντίθετα, είπε ο κ. Τσίπρας, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ έγινε κόμμα πήρε όλα τα προηγούμενα βάρη του ΣΥΝ, ενώ απαντώντας για τα οικονομικά του αποκάλυψε πως «ζει σε νοίκι».

Απαντώντας τέλος σε ερώτηση για τα ΜΜΕ ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι υπάρχει ζήτημα δημοκρατίας για τον τρόπο λειτουργίας και τις ψηφιακές συχνότητες που τους δόθηκαν και πρόσθεσε ότι το κόμμα του θα βάλει κανόνες.

Σημείωσε επίσης ότι η εταιρεία που κλήθηκε να εκτιμήσει το τίμημα των συχνοτήτων το ανέβασε στα 715 εκατ. ευρώ, αλλά η κυβέρνηση το έριξε στα 18 εκατ. Από εκεί θα βρεθούν και τα χρήματα για την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ, είπε ο κ. Τσίπρας.

Real.gr

Κάντε Like το daypress.gr