Image
Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2023 10:17 Αγροτικά
 

ΥφΑΑΤ Γιώργος Στύλιος: «Στηρίζουμε με πράξεις τους παραγωγούς, μελετάμε και προωθούμε συνεχώς λύσεις»

Σε τρεις επίκαιρες Ερωτήσεις Βουλευτών της αντιπολίτευσης απάντησε τη Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2023 ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γιώργος Στύλιος. Οι ερωτήσεις αφορούσαν την πορεία των πληρωμών του ΟΠΕΚΕΠΕ και του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, τις δράσεις χαλαζικής προστασίας στην Π.Ε Χαλκιδικής και το φράγμα «Μπαδιά» στο Δήμο Μίνωα της Π.Ε Ηρακλείου.
Αναφορικά με την πρώτη ερώτηση, ο Υφυπουργός επεσήμανε πως το πρόγραμμα πληρωμών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και του ΟΠΕΚΕΠΕ για το έτος 2022 υλοποιείται ομαλά και εντός των προκαθορισμένων χρονοδιαγραμμάτων. Σημείωσε δε πως οι πληρωμές ξεκίνησαν στις 23 Νοεμβρίου 2022, δηλαδή τη συνήθη ημερομηνία έναρξής τους. Μάλιστα μέχρι τις 27 Ιανουαρίου του 2023 είχαν ολοκληρωθεί πληρωμές ύψους 467 εκατ. ευρώ για τα Μέτρα 10, 11 και 13 του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ).
Σε σχέση με το ζήτημα της χαλαζικής προστασίας στη Π.Ε Χαλκιδικής, ο κ. Στύλιος αφού σημείωσε πως τα τελευταία τρία χρόνια οι παραγωγοί της περιοχής έχουν λάβει μέσω του ΕΛΓΑ συνολικές αποζημιώσεις για ζημιές από το χαλάζι ύψους 6,5 εκατ. ευρώ, ανέφερε πως μέσω του ΠΑΑ χρηματοδοτούνται δράσεις επίγειας χαλαζικής προστασίας συνολικού ύψους 40 εκατ. ευρώ.
Τέλος απάντησε στο ερώτημα της ένταξης του φράγματος «Μπαδιά» στα χρηματοδοτούμενα από το ΥΠΑΑΤ έργα. Ο κ. Στύλιος ανέφερε πως θα εξετασθεί αν το εν λόγω έργω πληροί τις προϋποθέσεις ένταξης στη δράση «Έργα ταμίευσης και αρδευτικών δικτύων για νέα έργα υποδομών εγγείων βελτιώσεων».
Γιώργος Στύλιος: «καταφέραμε να μειώσουμε τους χρόνους των διαδικασιών των Προσκλήσεων ακόμη και από τους 18 στους 6 μήνες».
Ειδικότερα απαντώντας σε ερώτηση του Βουλευτή ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ κ. Δημήτριου Κωνσταντόπουλου σχετικά με την καταβολή των ενισχύσεων στους αγρότες και τους κτηνοτρόφους, ο κ. Στύλιος ανέλυσε λεπτομερώς το πρόγραμμα των πληρωμών του 2022, σημειώνοντας πως αυτές πραγματοποιήθηκαν έγκαιρα και στον προκαθορισμένο χρόνο. Μάλιστα υπογράμμισε πως οι πληρωμές των Μέτρων 10, 11 και 13 του ΠΑΑ που ανήλθα σε 467 εκατ. ευρώ έχουν ολοκληρωθεί. Εν συνεχεία, αναφορικά με το Εθνικό Απόθεμα σημείωσε πως η πρώτη κατανομή ύψους 14,4 εκατ. ευρώ έχει ήδη πραγματοποιηθεί σε 15.339 δικαιούχους, με επιπλέον κατανομή να προγραμματίζεται για το ερχόμενο διάστημα. Μάλιστα ο Υφυπουργός τόνισε πως μέχρι τις 30 Ιουνίου 2023 θα έχουν ολοκληρωθεί όλες οι εκκρεμότητες άμεσων ενισχύσεων.

Επιπλέον, ο κ. Στύλιος έκανε ειδική αναφορά στον ψηφιακό εκσυγχρονισμό των υπηρεσιών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και στην εισαγωγή καινοτομίων όπως ο ηλεκτρονικός φάκελος: «καταφέραμε να μειώσουμε τους χρόνους των διαδικασιών των Προσκλήσεων ακόμη και από τους 18 στους 6 μήνες». Ολοκληρώνοντας την απάντηση του ο Υφυπουργός υπογράμμισε πως αναφορικά με την ενίσχυση των 89 εκατ. ευρώ (Μέτρο 22) έχουν ήδη δοθεί 85 εκατ. ευρώ σε 64.887 δικαιούχους και πως με την εξέταση των ενστάσεων θα ακολουθήσει η πληρωμή των υπόλοιπων δικαιούχων.

Γιώργος Στύλιος: ««έχουμε εντάξει στο ΠΑΑ δύο Προσκλήσεις που χρηματοδοτούν επενδύσεις πρόληψης σε ποσοστό 80% ή 100%», με συνολική δημόσια δαπάνη 40 εκατ. ευρώ».
Ακολούθως ο κ. Στύλιος απάντησε σε ερώτηση του Βουλευτή Χαλκιδικής του ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ, κ. Απόστολου Πάνα σχετικά με τη Χαλαζική Προστασία της Π.Ε Χαλκιδικής. Υπογράμμισε πως το Πρόγραμμα προστασίας με εναέρια μέσα έχει καταρτιστεί ήδη από τον ΕΛΓΑ, προσθέτοντας πως τα υπάρχοντα εναέρια μέσα επαρκούν οριακά για την εφαρμογή του στις ήδη οριοθετημένες περιοχές προστασίας.
Ωστόσο, όλα τα αιτήματα για ένταξη νέων περιοχών στο πρόγραμμα εναέριας χαλαζικής προστασίας μελετώνται. Για το σκοπό αυτό έχει αποφασιστεί η συγκρότηση ενδεκαμελούς ομάδας εργασίας, ώστε να επανασχεδιαστεί το Πρόγραμμα και να συμπεριληφθούν νέες περιοχές.
Τόνισε, όμως, πως το πλέον αποτελεσματικό μέσο προστασίας των καλλιεργειών από το χαλάζι είναι τα επίγεια μέσα. Σημειώνοντας ότι: «έχουμε εντάξει στο ΠΑΑ δύο Προσκλήσεις που χρηματοδοτούν επενδύσεις πρόληψης σε ποσοστό 80% ή 100%», με συνολική δημόσια δαπάνη 40 εκατ. ευρώ».
Σε αυτές δικαίωμα συμμετοχής είχαν φυσικά και νομικά πρόσωπα, μεμονωμένοι παραγωγοί ή συλλογικά σχήματα.
Γιώργος Στύλιος: «θα εξετασθεί αν το Φράγμα «Μπαδιά» πληροί τις προϋποθέσεις, και αναλόγως θα λάβει χρηματοδότηση»
Ο Υφυπουργός απάντησε και σε ερώτηση του Βουλευτή Ηρακλείου του ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ κ. Βασιλείου Κεγκέρογλου σχετικά με το Φράγμα «Μπαδιά» στο Δήμο Μινώα Πεδιάδος. Σημείωσε πως το αίτημα χρηματοδότησης του έργου έχει καταγραφεί από το ΥΠΑΑΤ και πως πρόκειται για σχετικά ώριμο έργο, με ολοκληρωμένες τις απαραίτητες μελέτες και αδειοδοτήσεις. Συνεπώς όπως τόνισε «με την έκδοση της πρόσκλησης «Έργα ταμίευσης και αρδευτικών δικτύων για νέα έργα υποδομών εγγείων βελτιώσεων» θα εξετασθεί αν το Φράγμα «Μπαδιά» πληροί τις προϋποθέσεις, και αναλόγως θα λάβει χρηματοδότηση».

Κάντε Like το daypress.gr