Τι κι αν η θερμοκρασία του νερού είναι ακόμα χαμηλή, αξιοποίησέ την ευκαιρία και μη διστάσεις να κολυμπήσεις. Διάβασε παρακάτω και θα δεις τους λόγους που αξίζει να το δοκιμάσεις.
Δεν είμαι γενναία. Παλαιότερα το πρώτο μπάνιο για μένα το καλοκαίρι γινόταν τον Αύγουστο, όπου το νερό είχε ζεσταθεί για τα καλά. Και τότε ακόμα μου έπαιρνε περίπου 1 τέταρτο για να το πάρω απόφαση και να κάνω την πρώτη βουτιά. Ανήκω, βλέπεις, στην κατηγορία των "κρυουλιάρηδων" και νομίζω πως θα βρω αρκετούς υποστηρικτές στην ομάδα. Αυτό συνέβαινε μέχρι πριν από κάποια χρόνια, που διαβάζοντας μία έρευνα σχετικά με το κρύο νερό και τις ευεργετικές ιδιότητες που χαρίζει στην υγεία μας, πήρα την απόφαση να προσπαθήσω να πραγματοποιώ τα πρώτα μπάνια του καλοκαιριού πολύ πιο νωρίς.
Ομολογώ δεν ήταν το πιο εύκολο πράγμα που έκανα, όμως κάθε φορά που έμπαινα στην κρύα θάλασσα, ένιωθα πως μέρα με τη μέρα η συνήθεια γινόταν πιο βατή. Αν το σκέφτεσαι, μπορείς στην αρχή να ξεκινήσεις με το να κάνεις κρύα ντους και ώστε να αρχίσεις να συνηθίζεις στην ιδέα, όμως σίγουρα το μπάνιο στη θάλασσα (και μάλιστα με κρύο νερό) είναι τουλάχιστον αναζωογονητικό. Όσο κι αν σου φαίνεται δύσκολο, μάθε πως η "θεραπεία" με κρύο νερό προσφέρει πολλά οφέλη στην υγεία σου.
Τα οφέλη του μπάνιου στην κρύα θάλασσα
Καρδιαγγειακό σύστημα: Το κρύο νερό κάνει πολύ καλό στην καρδιά, καθώς μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων. Αυτό επιβεβαιώθηκε από μία έρευνα του 2005 στην οποία ένα γκρουπ νέων αντρών βυθίστηκε σε κρύο νερό των 14 βαθμών Κελσίου, όπου παρατηρήθηκε πως αυξήθηκαν τα επίπεδα της αδρεναλίνης κατά 530%, της ντοπαμίνης κατά 250%, ενώ σημειώθηκε μία μείωση του ρυθμού της καρδιάς κατά 5%, της συστολικής πίεσης κατά 7% και της διαστολικής κατά 8%. Από την άλλη, αισθητή ήταν η μείωση των επιπέδων της κορτιζόλης - της ορμόνης του στρες. Παράλληλα, σύμφωνα με μία άλλη μελέτη έχει παρατηρηθεί μείωση των τριγλυκεριδίων και των επιπέδων ομοκυστεΐνης. Ωστόσο, σημαντικό να σημειώσουμε πως η βύθιση σε κρύο νερό μπορεί να είναι επικίνδυνη για ανθρώπους που πάσχουν από καρδιακές παθήσεις, καθώς αυξάνει τον κίνδυνο αρρυθμιών.
Ανοσοποιητικό σύστημα: Και όσο κι αν φοβάσαι πως μπορεί να κρυώσεις από το κρύο νερό, η αλήθεια είναι ότι ενδέχεται να βελτιωθεί η λειτουργία του ανοσοποιητικού σου. Σύμφωνα με μία έρευνα από το 2016 που διεξήχθη στην Ολλανδία, 3018 συμμετέχοντες έκαναν ζεστό ντους, το οποίο ακολουθούσε ένα κρύο για 30, 60 και 120 δευτερόλεπτα. Κάποιοι από αυτούς δεν χρειάστηκε να είναι στο γκρουπ με το κρύο ντους, με αποτέλεσμα να υπάρχει σύγκριση. Πιο αναλυτικά, η "συνήθεια" αυτή συνεχίστηκε για περίπου 3 μήνες. Ειδικότερα, τα αποτελέσματα έδειξαν πως τα κρύα ντους κατάφεραν να σημειώσουν 29% μείωση στις απούσες μέρες από τη δουλειά, των οποίων ο λόγος ήταν η γρίπη. Αυτό όμως που παρατηρήθηκε είναι ότι η διάρκεια της έκθεσης δεν έπαιξε ρόλο στα αποτελέσματα, καθώς στην ουσία τα οφέλη του κρύο νερού συμβαίνουν τα πρώτα κιόλας δευτερόλεπτα.
Φλεγμονές: Πολλοί αθλητές, χορευτές και τραγουδιστές ύστερα από μία απαιτητική προπόνηση ή αγώνα αντίστοιχα, μπαίνουν σε μπανιέρες με κρύο νερό ή παγάκια. Αυτό βοηθάει στους πόνους των μυών, μειώνοντας στην ουσία τη θερμοκρασία και τα οιδήματα που έχουν προκληθεί, με το να μειώνεται η κυκλοφορία του αίματος προς σε εκείνο το μέρος.
Ψυχική υγεία: Δεν είναι τυχαίο πως το κρύο νερό χρησιμοποιείται συχνά στη θεραπεία κατά των προβλημάτων στην ψυχική υγεία. Πιο συγκεκριμένα, υπάρχουν πολλοί κρύοι υποδοχείς στο δέρμα, έτσι όταν ο εγκέφαλος εκτεθεί στο κρύο νερό, είναι σαν να βομβαρδίζεται από ηλεκτρικούς παρορμήσεις, εκκρίνοντας β-ενδορφίνες και νορεπινεφρίνη που βοηθούν τα συμπτώματα της κατάθλιψης. Μάλιστα, έχει καταγραφεί μία υπόθεση κατά την οποία μία 24χρονη γυναίκα με βαριά συμπτώματα κατάθλιψης, δεν ανταποκρινόταν στη θεραπεία με χάπια. Ωστόσο, ύστερα από έναν χρόνο με τακτικό κολύμπι σε κρύα θάλασσα, η κατάθλιψή της βελτιώθηκε, με αποτέλεσμα να απαλλαγεί εντελώς από την προηγούμενη θεραπεία.
Μείωση βάρους: Σύμφωνα με τους ειδικούς, το μπάνιο σε κρύο νερό μπορεί να βοηθήσει τη διαδικασία της μείωσης του βάρους, ίσως επιταχύνοντας τον ρυθμό μεταβολισμού. Άλλωστε, δεν είναι τυχαίο ότι ο ρυθμός αυτός ήταν υψηλότερος σε ανθρώπους που κολυμπούν συχνά σε κρύο νερό. Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με την επιστήμη η έκθεση σε κρύο νερό μπορεί να αυξήσει τον αριθμό των κυττάρων του καφέ λίπους, που σε βοηθούν να καις περισσότερες θερμίδες.
Σε κάθε περίπτωση, αν γνωρίζεις πως πάσχεις από κάποιο νόσημα ή στο ιστορικό σου υπάρχουν περιστατικά καρδιαγγειακών ασθενειών, οφείλεις να ρωτήσεις τον γιατρό σου αν το κρύο μπάνιο είναι μία καλή ιδέα. Αν δεν υπάρχει πρόβλημα, θα σου πρότεινα να το δοκιμάσεις και να το βάλεις στη ζωή σου, καθώς αφού τα κατάφερα εγώ, μπορείς κι εσύ (ως πρώην πρόεδρος της ομάδας των κρυουλιάρηδων).
shape.gr