Image
Παρασκευή 02 Ιουνίου 2023 14:39 Τουρισμός
 

Το λιμάνι του Ηρακλείου αλλάζει όψη (pics,vid)

Μια εντελώς διαφορετική όψη και λειτουργικότητα αναμένεται να αποκτήσει το λιμάνι του Ηρακλείου, μετά από τα έργα και τις παρεμβάσεις αναβάθμισής του, που βρίσκονται σε εξέλιξη αυτό το διάστημα.

Συγκεκριμένα, αυτή τη στιγμή στο λιμάνι Ηρακλείου εκτελούνται οι εργασίες δυο έργων:
Αναβάθμιση του Ενετικού λιμένα και θωράκιση του προσήνεμου μόλου, ένα έργο που σκοπό έχει την οριστική προστασία του Ενετικού φρουρίου του Κούλε από το κύμα.

Και τα δυο έργα προχωρούν με ικανοποιητικούς ρυθμούς, παρά την μικρή καθυστέρηση που σημειώθηκε στις εργασίες αναβάθμισης του Ενετικού λιμανιού, με τον πρόεδρο του ΟΛΗ Α.Ε. Ιωάννη Βαρδαβά να αναφέρει σχετικά στο Press Office Online τα εξής: «ξεπεραστήκανε κάποια προβλήματα που είχαν προκύψει στην διαδικασία και πιστεύουμε πως μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου -καθώς έχει δοθεί παράταση στον ανάδοχο- θα έχει παραδοθεί και το έργο της αναβάθμισης του Ενετικού λιμανιού. Ήδη είναι έτοιμες οι πλωτές εξέδρες που θα τοποθετηθούν στο λιμάνι. Παράλληλα έχουν αγοραστεί τα μηχανήματα από όπου θα παρέχεται ρεύμα και νερό».
Εξαιρετικό έργο, αναμένεται να γίνει και στον φωτισμό του λιμανιού με έμφαση στον φωτισμό του Κούλε, που όπως είπε ο κ. Βαρδαβάς, θα παραπέμπει στον εντυπωσιακό φωτισμό της Ακρόπολης!

Στόχος η εξοικονόμηση ενέργειας
Σημαντική παράμετρος είναι η εξοικονόμηση ενέργειας του Οργανισμού. Ως προς αυτή την κατεύθυνση, προχωρά η ενεργειακή αναβάθμιση του ΟΛΗ οπότε και αλλάζει όλος ο φωτισμός, οι πυλώνες, ο προσήνεμος μόλος με φώτα τύπου LED που έχει στόχο να μειώσει σε πολύ σημαντικό ποσοστό την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας και το κόστος της.

Η Πράσινη Μετάβαση στο Λιμάνι του Ηρακλείου γίνεται πράξη ενώ την ίδια ώρα, η αντικατάσταση των συμβατικών φωτιστικών σωμάτων και λαμπτήρων, με φωτιστικά σώματα και λαμπτήρες τεχνολογίας LED πρόκειται να συμβάλλει στην επίτευξη του στόχου μείωσης της κατανάλωσης στο 45%. Να σημειωθεί πως ο ΟΛΗ καταναλώνει ετήσια 1.600.000 κιλοβατώρες και η εξοικονόμηση μετά τις παρεμβάσεις αυτές, θα φτάσει τις 800.000 το χρόνο.

Όπως είχε αναφερθεί σε σχετική ανακοίνωση: «Ο Οργανισμός Λιμένος Ηρακλείου, με στόχο την επιδίωξη ενός πιο βιώσιμου μέλλοντος και με την ενεργειακή απόδοση να διαδραματίζει βασικό ρόλο σε χώρους ιδιαίτερα απαιτητικούς, όπως είναι αυτοί των λιμανιών, προχωρεί στην αναβάθμιση όλων των φωτιστικών σωμάτων του Λιμανιού με LED που θα επιφέρει εξοικονόμηση ενέργειας 45%, 880000 kWh το χρόνο.

Η υλοποίηση του συγκεκριμένου έργου της ενεργειακής αναβάθμισης αναμένεται να έχει σημαντική προστιθέμενη αξία όσον αφορά τη μείωση του ενεργειακού κόστους και την περιβαλλοντική βιωσιμότητα. Είναι η σημαντικότερη παρέμβαση αναβάθμισης του φωτισμού και εξοικονόμησης ενέργειας, που έχει γίνει ποτέ στο Λιμάνι μας. Βελτιώνουμε θεαματικά την ποιότητα φωτισμού στους χώρους του Λιμανιού και παράλληλα το αναβαθμίζουμε. Δημιουργούμε ένα σύγχρονο και λειτουργικό δίκτυο φωτισμού. Παράλληλα εξοικονομούμε πόρους και ενέργεια. Χτίζουμε βήμα βήμα το «Πράσινο» Λιμάνι που οραματιστήκαμε και έχουμε σχεδιάσει με κάθε λεπτομέρεια».

Ο Ο.Λ.Η. Α.Ε. συμβάλει στρατηγικά στην επέκταση και στην ποιοτική βελτίωση των υπηρεσιών μεταφορών που παρέχονται στην Ελλάδα με στόχο την παροχή υψηλών υπηρεσιών, σε συνδυασμό με τη δημιουργία ενός βιώσιμου οικολογικού περιβάλλοντος υψηλής οικονομικής αποδοτικότητας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Λιμάνι του Ηρακλείου είναι το μοναδικό Λιμάνι της Ελλάδος που εγκρίθηκε για συμμετοχή στο πρόγραμμα CEF 1 με το έργο Electriport και στο πρόγραμμα CEF2, το οποίο υποβλήθηκε επιτυχώς τον Ιανουάριο του 2022 στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό «Συνδέοντας την Ευρώπη» (Connecting Europe Facility 2021-2027/ CEF II), με την ονομασία “Heraklion Port UPgrade of Infrastructure, Interconnection and Environmental Sustainability- HUPPINES”.

Το HUPPINES στοχεύει στην αναβάθμιση της λιμενικής υποδομής του Λιμένα Ηρακλείου. Πιο συγκεκριμένα, οι δράσεις του έργου αποσκοπούν στην αναβάθμιση της παρεχόμενης προστασίας από τους προσπίπτοντες κυματισμούς, στη βελτίωση των συνθηκών προσέγγισης στο λιμένα λόγω της μείωσης των ανακλώμενων κυματισμών, και της ορθής και ασφαλούς λειτουργίας του λιμένα, ελαχιστοποιώντας κινδύνους και περαιτέρω φθορές της υφιστάμενης υποδομής.

Ανοίγουν οι φάκελοι των προσφορών
Στο σημείο αυτό να σημειωθεί πως οι φάκελοι των προσφορών των υποψήφιων επενδυτών που έχουν εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους για το λιμάνι του Ηρακλείου, αναμένεται να αποσφραγιστούν στις 8 Ιουνίου, όπως τόνισε μιλώντας στο Press Office Online o Πρόεδρος του ΟΛΗ, Γιάννης Βαρδαβάς. Υπενθυμίζεται πως προσφορές έχουν υποβάλλει τα εξής επενδυτικά σχήματα (με αλφαβητική σειρά):
• Κοινοπραξία ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Α.Ε. – AVIAREPS ΕΛΛΑΣ Α.Ε. – NECTAR HOLDINGS LTD
• Κοινοπραξία Grimaldi Euromed S.p.A. & Μινωικές Γραμμές Α.Ν.Ε.
Τις δύο προσφορές για την απόκτηση πλειοψηφικού ποσοστού συμμετοχής τουλάχιστον 67% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας «Οργανισμός Λιμένος Ηρακλείου» (ΟΛΗ Α.Ε.), παρέλαβε το ΤΑΙΠΕΔ, εταιρεία μέλος του Υπερταμείου, παρέλαβε τη Δευτέρα 24 Απριλίου 2023.

Αυξάνεται η επισκεψιμότητα
Στο λιμάνι πάντως του Ηρακλείου έχουν ήδη γίνει 67 προσεγγίσεις κρουαζιερόπλοιων και η επισκεψιμότητα έχει κιόλας φτάσει στους 84.000 επιβάτες. «Ένα νούμερο αρκετά ικανοποιητικό για τους πρώτους μήνες του 2023. Μέχρι τέλος του έτους αναμένουμε μια αύξηση στις προσεγγίσεις αλλά και στους επιβάτες περίπου του 20% σε σχέση με το 2019», όπως σημείωσε ο πρόεδρος του ΟΛΗ.

Δείτε το βίντεο:

poo.gr
Κάντε Like το daypress.gr