Image
Δευτέρα 05 Ιουνίου 2023 19:45 Πολιτική
 

Εκλογές 2023: Νέος γύρος πολιτικής αντιπαράθεσης μεταξύ των κομμάτων για τη φορολογία


Νέα προεκλογική κόντρα έχει ξεσπάσει τις τελευταίες ώρες μεταξύ ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ με αφορμή την φορολογική πολιτική. Ο εκπρόσωπος της ΝΔ Άκης Σκέρτσος είπε ότι ενδεχόμενη μείωσή του θα άνοιγε στα ταμεία τρύπα 1,5 δισεκατομμυρίου που θα έμπαινε στα ταμεία μεσαζόντων.

Σκέρτσος: «Κοινή ψυχή και σάρκα ΠΑΣΟΚ – ΣΥΡΙΖΑ»
Σε πρόσφατη ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Άκης Σκέρτσος, κατηγόρησε την αντιπολίτευση πως επιμένει σε ένα μεγάλο ψέμα. Ειδικότερα, ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ στράφηκε κατά του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ υποστηρίζοντας πως καθημερινά βομβαρδίζουν με τρομακτικές θεωρίες έκτακτων φόρων και κάνει λόγο για κοινή ψυχή και κοινή σάρκα των δύο αυτών κομμάτων.

Κατηγόρησε τα δύο κόμματα πως «τάζουν μόνιμη μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα και του ΕΦΚ στα καύσιμα, χωρίς να λένε ποιους φόρους θα αυξήσουν σε μόνιμη βάση για να καλύψουν το κενό 3,5 δισ. ευρώ που θα προκύψει στα δημόσια έσοδα, ώστε να χρηματοδοτηθούν μόνιμες δαπάνες δημόσιας υγείας, παιδείας και ασφάλειας».

Και πρόσθεσε: «Τους θυμίζουμε ότι οι μόνιμες περικοπές φόρων απαιτούν μόνιμα ισοδύναμα -και όχι έκτακτα- δημοσιονομικά αντίμετρα. Συνεπώς, αναμένουμε να μας πουν ποιους φόρους θα αυξήσουν για να εξασφαλίσουν 3,5 δισ. ευρώ έσοδα σε μόνιμη βάση.

Επιπλέον, δεν μας εξηγούν γιατί στη Ισπανία της σοσιαλιστικής κυβέρνησης Σάντσεζ που δοκίμασε το ίδιο μέτρο μείωσης του ΦΠΑ, η μείωση αυτή δεν έφτασε στις τιμές καταναλωτή και ο πληθωρισμός τροφίμων συνεχίζει να τρέχει με υψηλότερο ρυθμό από την Ελλάδα»

 Τέλος, κατηγορεί τα δύο κόμματα για έλλειψη υπεύθυνων πολιτικών και πως λειτουργούν ως κόμματα καταγγελίας που απεχθάνονται την ευθύνη και κοροϊδεύουν κατά πρόσωπο τους πολίτες.

«Δυστυχώς δεν κατάλαβαν κανένα από τα μηνύματα της πρώτης κάλπης ενώ αποκαλύπτουν -ηθελημένα ή άθελα- και ποιες είναι οι φιλοδοξίες τους για τη δεύτερη».

ΣΥΡΙΖΑ: «Μετά τον Σκέρτσο ρεσιτάλ κοροϊδίας και από τον Θεοχάρη»
Προηγήθηκε ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, στην οποία η αξιωματική αντιπολίτευση εξαπέλυσε επίθεση στη Νέα Δημοκρατία με αφορμή προηγηθείσα ανάρτηση του Χάρη Θεοχάρη, στην οποία αναφέρει ότι «το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων των έμμεσων φόρων έρχονται από την ανώτερη τάξη».

 Σε μια σκληρή ανακοίνωση, η αξιωματική αντιπολίτευση κάνει λόγο για ρεσιτάλ κοροϊδίας από τον Άκη Σκέρτσο και τον Χάρη Θεοχάρη για τον ΦΠΑ επισημαίνοντας πως είναι επιλογή της ΝΔ η λεηλασία της κοινωνικής πλειοψηφίας με τους έμμεσους φόρους.

 Ολόκληρη η ανακοίνωση:

«Εκεί που νομίζαμε ότι τα έχουμε ακούσει πλέον όλα από τον κ. Σκέρτσο για τον ΦΠΑ, ήρθε ο κ. Θεοχάρης να σπάσει όλα τα κοντέρ.

Σε ανάρτηση του ανέφερε ότι ο ΦΠΑ επιβαρύνει κυρίως τους εύπορους, διότι το market pass κοστίζει 600 εκ. ευρώ ενώ ο ΦΠΑ στα τρόφιμα είναι 2,8 δισ. και άρα την διαφορά (2,8 δισ. – 600 εκ.) την πληρώνουν οι εύποροι.

Από πού να το πιάσεις και πού να το αφήσεις.

Δεν μπορούν να καταλάβουν ότι για τα χαμηλά και μεσαία στρώματα η επιβάρυνση από τους έμμεσους φόρους ως ποσοστό του εισοδήματος είναι μεγαλύτερη;

 Δεν μπορούν να καταλάβουν ότι όταν οι τιμές διπλασιάζονται και ο ΦΠΑ παραμένει σταθερός, οι πολίτες πληρώνουν διπλάσιο ΦΠΑ;

Δεν μπορούν να καταλάβουν γιατί το 2022 το κράτος εισέπραξε πάνω από 4 δισ. ευρώ περισσότερα από το 2021 από τον ΦΠΑ;

Προφανώς και μπορούν να καταλάβουν. Αλλά το μόνο που τους νοιάζει είναι να υπερασπίζονται με αστειότητες την πολιτική τους επιλογή να λεηλατούν την κοινωνική πλειοψηφία με τους έμμεσους φόρους υπέρ των λίγων και ισχυρών».

Υπενθυμίζεται πως, νωρίτερα, είχε ξεσπάσει πολιτική κόντρα στα social media ανάμεσα στον εκπρόσωπο τύπου της Νέας Δημοκρατίας Άκη Σκέρτσο και τον βουλευτή επικρατείας του ΠΑΣΟΚ Παναγιώτη Δουδωνή.

Πιο συγκεκριμένα, ο Άκης Σκέρτσος έθεσε ορισμένα ερωτήματα στον Παναγιώτη Δουδωνή για την φορολογική πολιτική του ΠΑΣΟΚ, ενώ σχολίασε πως «αν και η Οξφόρδη κάνει τέτοιο λαϊκισμό τότε τι να πει η Κουμουνδούρου; Λίγη αυτοσυγκράτηση δε βλάπτει». «Είστε σίγουρα άριστος», απάντησε στον εκπρόσωπο τύπου της ΝΔ ο Παναγιώτης Δουδωνής.

ΠΑΣΟΚ: «Νόμπελ … οικονομικής κοροϊδίας»
Στον πόλεμο δηλώσεων συμμετείχε και το ΠΑΣΟΚ, απαντώντας στις δηλώσεις του εκπροσώπου Τύπου της ΝΔ ως εξής:

«Ο κ. Σκέρτσος κατά την πολυετή θητεία του ως Γενικός Διευθυντής του ΣΕΒ έμαθε – ως φαίνεται από τις ανακοινώσεις του – τα εξής αξιοθαύμαστα οικονομικά :

Ισχυρίζεται ότι η μείωση των φόρων κατανάλωσης -και ιδίως του ΦΠΑ, που σημειωτέον η Νέα Δημοκρατία είχε συμπεριλάβει στο προεκλογικό της πρόγραμμα το 2019- ευνοεί τους πλούσιους, ενώ η μείωση των φόρων σε διανεμόμενα μερίσματα εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ και σε γονικές μεταβιβάσεις περιουσίων εκατομμυρίων ευρώ ευνοεί τους οικονομικά αδύναμους και την μεσαία τάξη και όχι τους ελάχιστους ισχυρούς, που στηρίζει και στηρίζεται ο κ. Μητσοτάκης!

Προφανώς, η Νέα Δημοκρατία δεν θέλει να θυμάται ότι λόγω της ακρίβειας οι πολίτες θα πληρώσουν επιπλέον 5 δισεκατομμύρια ευρώ σε έμμεσους φόρους τη διετία 2022-23.

Ότι η αγοραστική δύναμη των εργαζομένων έχει μειωθεί κατά 7,4 % σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ και η έκθεση της ΕΕ διαπιστώνει ότι ούτε το 2023 θα υπάρξουν πραγματικές αυξήσεις.

Ότι το δημόσιο χρέος αυξήθηκε κατά 50 δισεκατομμύρια και το εμπορικό έλλειμμα το 2022 ήταν 12% ενώ για φέτος προσδιορίζεται στο 9,2%. Κάτι που δεν συμβαίνει σε όλη την Ευρώπη, όπως αρέσκεται να υποστηρίζει η Νέα Δημοκρατία, μιας και στην Πορτογαλία -χώρα με ανάλογα οικονομικά χαρακτηριστικά- το εμπορικό έλλειμμα ήταν 1% πέρυσι, και φέτος περνά σε πλεόνασμα 1% .

Επιπλέον, οι δεσμεύσεις της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας προς την ΕΕ για πρωτογενή πλεονάσματα, που φθάνουν το 2,5% το 2026, προαναγγέλλουν τη συνέχιση της πρωτοφανούς υπερφορολόγησης των χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων μέσω των φόρων κατανάλωσης και την εφαρμογή της κρυφής ατζέντας της Νέας Δημοκρατίας για την επικείμενη φοροεπιδρομή στους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αυτοαπασχολούμενους.

Ιδανικοί υποψήφιοι για το επόμενο Νόμπελ … οικονομικής κοροϊδίας».

madata.gr
Κάντε Like το daypress.gr