Image
Παρασκευή 01 Δεκεμβρίου 2023 18:20 Υγεία
 

5 τροφές που θα πρέπει να αποφεύγετε αν έχετε αρθρίτιδα

Η αρθρίτιδα προκαλεί πρήξιμο ή και πόνο στις αρθρώσεις. Ας δούμε μερικές τροφές οι οποίες αποτελούν «κόκκινη σημαία» για όσους υποφέρουν από αρθρίτιδα.

1. Κόκκινο κρέας

Έρευνες δείχνουν ότι το κόκκινο κρέας όπως το βοδινό, το χοιρινό, το αρνί και το μοσχάρι μπορεί να αυξήσουν τη φλεγμονή, με αποτέλεσμα να επιδεινωθούν τα συμπτώματα της αρθρίτιδας. Μια μεγάλη ανασκόπηση μελετών διαπίστωσε ότι οι φυτικές δίαιτες θα μπορούσαν να μειώσουν τον πόνο σε άτομα με αρθρίτιδα.

«Το κόκκινο κρέας έχει υψηλότερη περιεκτικότητα σε λιπαρά - ιδιαίτερα κορεσμένα - συγκριτικά με το λευκό κρέας. Μελέτες έχουν συσχετίσει την κατανάλωση κόκκινου κρέατος με αυξημένα επίπεδα φλεγμονής, η οποία μπορεί να επιδεινώσει το πρήξιμο στις αρθρώσεις και τα συμπτώματα της αρθρίτιδας», αναφέρει το Verywell Health.

Επεξεργασμένα κρέατα όπως τα λουκάνικα και το μπέικον μπορεί επίσης να είναι επιβλαβή για όσους διατρέχουν κίνδυνο αρθρίτιδας. Μια μελέτη του 2021 που δημοσιεύθηκε στο Nutrition Journal βρήκε μια συσχέτιση μεταξύ της υψηλής κατανάλωσης επεξεργασμένων κρεάτων και του κινδύνου εμφάνισης ρευματοειδούς αρθρίτιδας, σε σύγκριση με τις δίαιτες με ψάρια και πουλερικά.

2. Γλουτένη

Η γλουτένη μπορεί να είναι ο «ένοχος» πίσω από τις φλεγμονώδεις και επώδυνες αρθρώσεις σας. Η μείωση της γλουτένης θα μπορούσε να είναι επωφελής για τη μείωση της φλεγμονής των αρθρώσεων. Έρευνες έχουν δείξει ότι μια δίαιτα χωρίς γλουτένη μπορεί να μειώσει σημαντικά τα συμπτώματα της αρθρίτιδας και τη φλεγμονή.

3. Τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι

Η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων αλμυρών τροφών ή νατρίου μπορεί να θέσει τους ανθρώπους σε υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν αυτοάνοσες ασθένειες όπως η φλεγμονώδης αρθρίτιδα, σύμφωνα με μια μελέτη του 2017. Κατά μέσο όρο, οι Αμερικανοί τρώνε σχεδόν διπλάσια από τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη νατρίου - που είναι περίπου 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι την ημέρα, σύμφωνα με τον FDA.

Ορισμένες τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο είναι:

- Χάμπουργκερ και πατάτες.

- Πίτσα.

- Deli κρέατα.

- Καρυκεύματα και σάλτσες για σαλάτες.

- Κονσερβοποιημένα λαχανικά.

- Κατεψυγμένα μενού.

«Το σώμα χρειάζεται το νάτριο για πολλές λειτουργίες, αλλά η υπερβολική κατανάλωση μπορεί να προκαλέσει προβλήματα. Η έρευνα έχει συσχετίσει την υψηλή πρόσληψη αλατιού με μεγαλύτερη φλεγμονή και αυξημένο κίνδυνο για ανάπτυξη ρευματοειδούς αρθρίτιδας», σύμφωνα με το Verywell Health.

4. Προστιθέμενα σάκχαρα

Η κατανάλωση πρόσθετων σακχάρων - που βρίσκονται στη σόδα, σε καραμέλες, αρτοσκευάσματα και γαλακτοκομικά επιδόρπια - μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα της αρθρίτιδας, σύμφωνα με έρευνα. Σε μια έρευνα του 2017 σε άτομα με αρθρίτιδα, η ζάχαρη ονομάστηκε ως το κύριο έναυσμα για τα συμπτώματα.

«Η κατανάλωση υπερβολικής ποσότητας ζάχαρης προκαλεί το σώμα να παράγει περισσότερες κυτοκίνες, οι οποίες είναι φλεγμονώδεις πρωτεΐνες», αναφέρει το Medical News Today. Τα άτομα με αρθρίτιδα έχουν ήδη υψηλά επίπεδα κυτοκινών, επομένως η αυξανόμενη φλεγμονή μπορεί να τους κάνει να αισθάνονται χειρότερα.

Όσοι πίνουν τακτικά ποτά με ζάχαρη, όπως σόδα ή ενεργειακά ποτά, μπορεί να έχουν περισσότερες πιθανότητες να έχουν αρθρίτιδα. Μια μελέτη του 2016 στην οποία συμμετείχαν περισσότεροι από 1.200 ενήλικες διαπίστωσε ότι όσοι έπιναν αναψυκτικά με ζάχαρη τουλάχιστον πέντε φορές την εβδομάδα είχαν τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να πάθουν αρθρίτιδα από εκείνους που έπιναν ροφήματα με ζάχαρη σπάνια.

5. Υπερ - επεξεργασμένα τρόφιμα

«Τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα τείνουν να έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε επεξεργασμένα δημητριακά, προστιθέμενη ζάχαρη, συντηρητικά, φρουκτόζη και άλλα δυνητικά φλεγμονώδη συστατικά, τα οποία μπορεί να επιδεινώσουν τα συμπτώματα της αρθρίτιδας», αναφέρει το Healthline.

Πολλά τρόφιμα υψηλής επεξεργασίας περιέχουν μεγάλες ποσότητες τελικών προϊόντων προηγμένης γλυκοζυλίωσης (AGEs). Αυτά τα AGEs μπορούν να προκαλέσουν οξειδωτικό στρες στο σώμα, με αποτέλεσμα υψηλότερη φλεγμονή, σύμφωνα με το Healthline. Τέτοια τρόφιμα είναι τα λουκάνικα, ορισμένα τυριά, η μαγιονέζα, τα αλμυρά σνακ και το μπέικον.

Η συχνή κατανάλωση τροφών υψηλής επεξεργασίας συνδέεται συχνά με παχυσαρκία και αυξημένη αντίσταση στην ινσουλίνη, τα οποία και τα δύο μπορούν να προκαλέσουν αρθρίτιδα, σύμφωνα με μια μελέτη του 2018.

Πηγή: healthstat.gr

Κάντε Like το daypress.gr