Image
Τρίτη 27 Φεβρουαρίου 2024 17:35 Πολιτική
 

Στέφανος Κασσελάκης: Επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού για τους εργαζόμενους στο Δημόσιο

Τη θέση του κόμματος για επαναφορά του 13ου και του 14 μισθού, επανέλαβε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σε συνάντηση που είχε με την Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ και νωρίτερα με με το προεδρείο της ΠΟΕ-ΟΤΑ στα κεντρικά γραφεία του κόμματος.

Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Στέφανος Κασσελάκης, συναντήθηκε την Τρίτη, στα γραφεία του κόμματος, με την Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ, ενόψει της πανελλαδικής απεργίας της Τετάρτης. Στη συνάντηση συμμετείχαν ο τομεάρχης Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Γιώργος Γαβρήλος, η τομεάρχης Εσωτερικών Γιώτα Πούλου, το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και η Εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Δώρα Αυγέρη.

Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, απευθυνόμενος στους εκπροσώπους των εργαζομένων, δήλωσε:

«Ευχαριστούμε πάρα πολύ που ήρθατε, που είστε εδώ. Στηρίζουμε αμέριστα την αυριανή γενική απεργία, στηρίζουμε και τα πάρα πολλά δίκαια αιτήματα τα οποία έχετε.

Πρώτα απ’ όλα αύριο είναι και μια σημαντική μέρα για τη ψυχή της χώρας μας, μετά το έγκλημα των Τεμπών πριν από ένα χρόνο. Πρέπει όλος ο κόσμος ο οποίος αισθάνεται απογοητευμένος από την έλλειψη κράτους δικαίου και δικαιοσύνης στη χώρα μας να σταθεί δίπλα σε αυτές τις οικογένειες, καθώς και να υπάρξει απονομή δικαιοσύνης, και με πολιτική ευθύνη, το συντομότερο δυνατό.

Όσον αφορά στα ζητήματα της ΑΔΕΔΥ, όλοι γνωρίζουμε ότι ο κόσμος της εργασίας ταλανίζεται από μια τεράστια ακρίβεια μετά από χρόνια πληθωρισμού, μετά από χρόνια χωρίς αυξήσεις μισθολογικές. Υπάρχουν πολλά μέτρα που πρέπει να πάρει η κυβέρνηση για την ακρίβεια αρχίζοντας από το ρεύμα και τα καρτέλ στα τρόφιμα.

Πρακτικά εμείς στηρίζουμε την οριζόντια αύξηση των μισθών στο Δημόσιο κατά 10% και την επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού, όπως είναι και στον ιδιωτικό τομέα. Είμαστε στη διάθεσή σας για να προωθήσουμε τα ζητήματά σας κοινοβουλευτικά όπως μπορούμε. Θεωρούμε ότι είναι από δίκαια έως αυτονόητα αυτά που ζητάτε.

Πρέπει να υπάρχει σωστή λειτουργία του ΣΕΠΕ, ώστε να υπάρχει έλεγχος στην εργασία, λιγότερα ατυχήματα και αύξηση των επιδομάτων των Βαρέων και Ανθυγιεινών και συμπερίληψη παραπάνω κατηγοριών σε αυτά. Πρέπει επιτέλους να στελεχώσουμε το Δημόσιο, δεν είναι δυνατόν να είναι υποστελεχωμένο το Δημόσιο και ο Έλληνας φορολογούμενος, πρώτα απ’ όλα, να μην έχει υπηρεσίες υψηλής ποιότητας. Δεύτερον, όπου υπάρχει ζημία λόγω της υποστελέχωσης, να πληρώνει τα σπασμένα.

Άρα, λοιπόν, είναι σημαντικό για τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας να στελεχώσουμε το Δημόσιο σωστά και αποδοτικά και συγχρόνως να μπορεί να υπάρχει ένα καθεστώς αξιοπρέπειας, με εργασιακά δικαιώματα, έτσι ώστε να μπορεί το Δημόσιο να είναι ανταγωνιστικό. Είναι λειτούργημα το να προσφέρεις στο έθνος σου. Η εργασία για το κράτος πρέπει να γίνεται με όρους που να είναι δίκαιοι γι’ αυτό τον κόσμο, για την τεχνογνωσία που φέρνει και για την απόδοσή του στον Έλληνα πολίτη».

Ο Πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, Δημήτρης Μπράτης, δήλωσε:

«Η σημερινή συνάντηση είναι και μία ευκαιρία για μας να προβάλλουμε στον κόσμο, γιατί δυστυχώς τα ΜΜΕ στην πατρίδα μας όχι μόνο δεν προβάλλουν τα αιτήματα των εργαζομένων ούτε καν τους εκπροσώπους τους, αλλά ούτε καν μας δίνεται η δυνατότητα απέναντι στην κυβερνητική προπαγάνδα να αντιτάξουμε τα επιχειρήματά μας. Στην εισαγωγική σας δήλωση περιλάβατε όλα αυτά που είναι στο διεκδικητικό πλαίσιο της αυριανής μας απεργίας.

Αύριο συμπληρώνεται ένας χρόνος από το έγκλημα, όπως το ονομάζουμε εμείς, των Τεμπών. Πέρυσι η ΑΔΕΔΥ πήρε την πρωτοβουλία και έκανε μια απεργιακή κινητοποίηση όπου εκατοντάδες χιλιάδες κόσμου βγήκε στο δρόμο και δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν έχουν αποδοθεί οι ευθύνες. Αυτός είναι ο πρώτος στόχος.

Ο δεύτερος στόχος είναι αυτό που ονομάζουμε γενικότερα ιδιωτικοποιήσεις, όπου η σημερινή κυβέρνηση θεωρεί ότι είναι το άπαν όταν σε όλον τον κόσμο υπάρχει η αποϊδιωτικοποίηση. Τα “φιλέτα” του Δημοσίου δυστυχώς πηγαίνουν στον ιδιωτικό τομέα και όταν δεν είναι επικερδή ο ιδιωτικός τομέας τα παρατάει στον δημόσιο τομέα.

Ταυτόχρονα μας δίνεται η ευκαιρία και στη σημερινή συνάντηση να πούμε ότι το επικοινωνιακό αφήγημα της κυβέρνησης, ότι δίνει αυξήσεις στο Δημόσιο για πρώτη φορά μετά από 14 χρόνια, είναι ένα ψέμα. Ο κ. Χατζηδάκης, ο υπουργός Οικονομίας, λέει ψέματα. Οι αυξήσεις στο Δημόσιο είναι της τάξης των 38 έως 40 ευρώ το μήνα, γελοίες δηλαδή, κοροϊδία. Ο ίδιος μιλά για 1425 ευρώ καθαρά το χρόνο κι αυτό είναι ένα μεγάλο ψέμα».

«Θέλουμε κοινωνικό κράτος με ενισχυμένη αυτοδιοίκηση, αυτό είναι το μήνυμα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ» τόνισε νωρίτερα ο Στέφανος Κασσελάκης σε συνάντηση που είχε με το προεδρείο της ΠΟΕ-ΟΤΑ στα κεντρικά γραφεία του κόμματος.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ εξέφρασε τη στήριξή του στις απεργιακές κινητοποιήσεις, ενώ αναφερόμενος στην επέτειο της τραγωδίας στα Τέμπη, ξεκαθάρισε πως ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν πρόκειται να ξεχάσει το έγκλημα, ούτε και να αμελήσει τις ευθύνες που έχει ο πολιτικός κόσμος για την απονομή δικαιοσύνης, «που είναι αναγκαία για τις ψυχές που χάθηκαν και όλες τις ψυχές που τραυματίστηκαν». 

Ο Στέφανος Κασσελάκης χαρακτήρισε δίκαια τα αιτήματα των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, ενώ κατήγγειλε την υπουργό Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως για την άρνησή της να συναντηθεί με τους συνδικαλιστικούς εκπροσώπους της. Προανήγγειλε, δε, πως η αξιωματική αντιπολίτευση πρόκειται να καταθέσει σχετική επίκαιρη ερώτηση.   

Στη συνέχεια, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ζήτησε την άμεση ενίσχυση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για την αύξηση των εργατικών ατυχημάτων, ενώ μίλησε για την κατάργηση της διάταξης Βορίδη αλλά και των αναπτυξιακών οργανισμών, που είναι, όπως είπε, «επίκεντρο της διαφθοράς, της διαπλοκής και της σπατάλης στη χώρα μας». 

Καταγγέλλοντας, στο ίδιο πλαίσιο, ότι η υποστελέχωση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση αγγίζει το 40%, ζήτησε στον αντίποδα την προκήρυξη μόνιμων θέσεων εργασίας, ενώ έθεσε σε πρώτο πλάνο την ανάγκη πρόβλεψης ενιαίας ρύθμισης για τα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα, έτσι ώστε να μην υπάρχουν διαφορετικοί κανόνες μεταξύ ιδιωτικού και δημόσιου τομέα.

Επιπλέον, επανέλαβε τη θέση του κόμματος για επαναφορά του 13ου και του 14 μισθού, καθιστώντας, παράλληλα, σαφές πως ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ επιδιώκει ένα Δημόσιο, που θα υπηρετεί τον πολίτη με αποτελεσματικό τρόπο.

Πιο συγκεκριμένα, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης, ο Στέφανος Κασσελάκης δήλωσε τα εξής:

«Να ευχαριστήσω τους εργαζόμενους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, την ΠΟΕ – ΟΤΑ που ήρθαν εδώ στο “Μίμης Δαρειώτης”, όπως λέγεται το κτίριό μας, για μια πολύ παραγωγική συνάντηση. Το μήνυμα του ΣΥΡΙΖΑ είναι ξεκάθαρο: Θέλουμε ένα κοινωνικό κράτος με ενισχυμένη Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Πρώτα απ’ όλα αύριο έχουμε την απεργία της ΑΔΕΔΥ την οποία τη στηρίζουμε, καθώς και την επέτειο του εγκλήματος των Τεμπών. Ποτέ δεν πρόκειται να ξεχάσουμε το μεγάλο αυτό έγκλημα και να αμελήσουμε την ευθύνη που έχει ο πολιτικός κόσμος απέναντι στην απονομή της Δικαιοσύνης, που είναι αναγκαία για τις ψυχές που χάθηκαν και όλες τις ψυχές που τραυματίστηκαν.

Οι εργαζόμενοι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης έχουν πολλά αιτήματα και απολύτως δίκαια κατά τη γνώμη μας. Πρώτα απ’ όλα έχουν ένα αυτονόητο αίτημα να συναντηθούν με την αρμόδια υπουργό, την κ. Κεραμέως. Η κ. Κεραμέως πολύ απλά αρνείται να τους συναντήσει. Την παροτρύνω να κάνει το αυτονόητο, καθώς πληρώνεται από τους Έλληνες φορολογούμενους, να συναντήσει τους εργαζόμενους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και αν όχι, να έρθει στη Βουλή να απαντήσει στους βουλευτές μας, οι οποίοι θα προχωρήσουν με την κατάλληλη Επίκαιρη Ερώτηση.

Το ΣΕΠΕ πρέπει επιτέλους να κάνει τη δουλειά του. Τα ατυχήματα που βιώνουν οι εργαζόμενοι στην Αυτοδιοίκηση είναι πολλά, είναι απαράδεκτα και είναι στο χέρι της κυβέρνησης να ενισχύσει το ΣΕΠΕ ώστε να μειωθούν. Πρέπει να καταργηθεί η διάταξη Βορίδη, πρέπει να καταργηθούν οι Αναπτυξιακοί Οργανισμοί οι οποίοι είναι το επίκεντρο της διαφθοράς, της διαπλοκής και της σπατάλης στη χώρα μας.

Υπάρχει μια πολύ μεγάλη υποστελέχωση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, κοντά στο 40%. Πρέπει να προχωρήσουμε σε προκήρυξη μόνιμων θέσεων εργασίας και επίσης πρέπει να υπάρχει μία ενιαία ρύθμιση για τα Βαρέα και Ανθυγιεινά, έτσι ώστε να μην υπάρχουν διαφορετικοί κανόνες μεταξύ ιδιωτικού τομέα και Δημοσίου. Το ίδιο ισχύει φυσικά και για τον 13ο και 14ο μισθό, που πρέπει να επανέλθουν  άμεσα.

Είμαστε εδώ με τους εργαζόμενους του Δημοσίου, για ένα Δημόσιο που θα υπηρετεί τον πολίτη αποδοτικά. Αυτή τη στιγμή δεν το κάνει, υπάρχει μεγάλη σπατάλη και είμαστε στο πλευρό των εργαζομένων έτσι ώστε τα αιτήματά τους να μπορούν να εισακουστούν.

Ευχαριστώ πολύ που ήρθατε εδώ στο “Μίμης Δαρειώτης” και θα συνεχίσουμε τον αγώνα μαζί σας».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΠΟΕ-ΟΤΑ, Νίκος Τράκας, δήλωσε:

«Σήμερα συναντηθήκαμε με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία ως εργαζόμενοι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για να μιλήσουμε για τα πολύ μεγάλα προβλήματα που υπάρχουν στην Αυτοδιοίκηση. Ο Πρόεδρος κατάλαβε τα συγκεκριμένα ζητήματα που έχουμε, τα εργατικά ατυχήματα, το πολύ λίγο προσωπικό που έχουμε, τις υποχρεωτικές εφέσεις που ζητήσαμε από τον κ. Βορίδη να καταργηθούν, τις Αναπτυξιακές Εταιρείες που έχει γίνει προσπάθεια από την κυβέρνηση να προχωρήσουν στην Αυτοδιοίκηση και είναι ό,τι πιο “μαύρο” υπάρχει.

Ζητήσαμε τη στήριξη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ. Το αποδέχτηκε. Ζητήσαμε να γίνει ερώτηση στη Βουλή για τα προβλήματα της Αυτοδιοίκησης, ενώ εκφράσαμε και τη δυσαρέσκειά μας επειδή η κ. υπουργός από τον Ιούλιο, ενώ υπάρχουν εκατοντάδες ατυχήματα στην ΤΑ, ενώ υπάρχουν εκατοντάδες προβλήματα, δεν μας έχει κάνει την τιμή να συναντήσει για να της πούμε για τα προβλήματά μας.

Όπως, επίσης, συμφωνήσαμε ότι ο 13ος και ο 14ος μισθός για όλους τους εργαζόμενους είναι πολύ σημαντικό ζήτημα καθώς η φτώχεια και η εξαθλίωση των πολιτών, όλο αυτό το διάστημα, έχει φτάσει σε άσχημη κατάσταση τους πολίτες κι εμάς τους ίδιους. Ευχαριστούμε πολύ για τη συνάντηση και πιστεύω ότι και με τις υπόλοιπες συναντήσεις που θα γίνουν, θα καταλήξουμε σε έναν δρόμο για τους εργαζόμενους και την κοινωνία».

Πηγή: topontiki.gr

Κάντε Like το daypress.gr