Image
Παρασκευή 12 Απριλίου 2024 14:05 Πολιτική
 

Μητσοτάκης - Τουσκ: Εξετάζουμε το ενδεχόμενο μόνιμης εγκατάστασης Πολωνών πυροσβεστών στην Ελλάδα για μήνες


Σε κοινές δηλώσεις προχώρησαν ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, με τον Πολωνό ομόλογό του Ντόναλντ Τουσκ στο πλαίσιο της επίσκεψής του στη Βαρσοβία.

Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκαν στο πόλεμο στην Ουκρανία και τον αντίκτυπο που βιώνει η Πολωνία από αυτόν και επανέλαβαν για ακόμα μια φορά την στήριξή τους στο Κίεβο.

Σε άλλο σημείο των κοινών δηλώσεων έγινε αναφορά στο μεταναστευτικό με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να σημειώνει μεταξύ άλλων πως «πρέπει να προστατεύσουμε τα σύνορά μας».

Ειδική αναφορά έκανε και στις δασικές πυρκαγιές εξαίροντας το έργο των Πολωνών πυροσβεστών ενώ όπως αποκάλυψε «επεξεργαζόμαστε έναν μηχανισμό για μόνιμη παρουσία τους στη χώρα μας».

Οι κοινές δηλώσεις

«Φυσικά, έχω και πολύ προσωπικούς λόγους να είμαι χαρούμενος που έρχομαι εδώ, καθώς η σύζυγός μου κατάγεται από την Πολωνία», είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός. Συνέχισε δε λέγοντας πως «δώσαμε έμφαση στην Ουκρανία, με τον αντίκτυπο στην Πολωνία να είναι μεγάλος. Ανέφερα τόσο στον κ. Τουσκ όσο και τον Πρόεδρο Ζελένσκι πως θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε την Ουκρανία, στρατιωτικά και οικονομικά. Ακόμη, συζητήσαμε για το μεταναστευτικό. Πρέπει να υπερασπιζόμαστε τα σύνορά μας και έχουμε κάνει πρόοδο σε αυτό το θέμα. Πρέπει να αποφασίζουμε εμείς, όχι οι διακινητές».

Στο ίδιο πλαίσιο είπε, «ανταλλάξαμε εμπειρίες για το μεταναστευτικό και όσον αφορά τις κοινές ευρωπαϊκές προκλήσεις, συζητήσαμε εχθές για την ατζέντα, όπως την Άμυνα και την Ασφάλεια, καθώς και οι δύο χώρες ξοδεύουν πολλά, πάνω από το 2% του ΑΕΠ. Το θέμα πρέπει να συζητηθεί μετά τις ευρωεκλογές. Ανήκουμε στην ίδια πολιτική οικογένεια και συμφωνούμε σε θέματα αγροτικά και ανταγωνιστικότητας αλλά και την “πράσινη” μετάβαση, χωρίς όμως να απειληθούν οι αγρότες μας. Αν υπάρξουν αλλαγές στην ΚΑΠ, πρέπει να συμφωνήσουμε».

Αναφορικά με τη στήριξη της Πολωνίας στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια των δασικών πυρκαγιών, ο Έλληνας πρωθυπουργός επεσήμανε πως «αισθανόμαστε ευγνώμονες στους Πολωνούς πυροσβέστες και επεξεργαζόμαστε έναν μηχανισμό για μόνιμη παρουσία τους, είναι έμπρακτο παράδειγμα αλληλεγγύης. Έχουμε πολλά να πούμε και για τα οικονομικά, καθώς 1,3 εκατ. Πολωνοί τουρίστες έρχονται στην Ελλάδα και απευθύνω κάλεσμα να έλθουν ξανά».

Τουσκ: Η συνεργασία μας μου δίνει ελπίδα και με κάνει να είμαι αισιόδοξος για το ασφαλές μέλλον της Ευρώπης

Η συνεργασία μας μου δίνει ελπίδα και με κάνει αισιόδοξο για το ασφαλές μέλλον της Ευρώπης, τόνισε ο Ντόναλντ Τουσκ στο πλαίσιο των κοινών δηλώσεών του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στη Βαρσοβία.

H συνεργασία μας με τον Κυριάκο Μητσοτάκη είναι εξαιρετική, βασιζόμαστε ο ένας στον άλλο, υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο κ. Τουσκ. Ο ίδιος είπε ότι συζητήθηκαν τα θέματα της ασφάλειας και της παράνομης μετανάστευσης Οι δυο χώρες έχουν σοβαρούς λόγους για να αντιμετωπίσουν την παράνομη μετανάστευση ανέφερε και πρόσθεσε ότι οι θέσεις μας είναι κοντά με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Πρόσθεσε ότι «θα προσπαθήσουμε να έχουμε θετική επιρροή στη διαμόρφωση των ευρωπαϊκών στρατηγικών όσον αφορά την ασφάλεια, τη μετανάστευση. Και θέλω να αναφέρω ότι είναι κάτι που συζητήσαμε επί μακρόν σήμερα ότι θα ανταλλάσσουμε πρακτικές εμπειρίες όσον αφορά την αποτελεσματική προστασία των συνόρων ενάντια στην παράτυπη μετανάστευση. Και οι δύο χώρες έχουν σοβαρούς λόγους για να αντιμετωπίσουν την παράνομη μετανάστευση. Φυσικά τα προβλήματα διαφέρουν λόγω της διαφορετικής γεωγραφικής θέσης και των γειτόνων, αλλά οι θέσεις μας είναι κοντά με τον πρωθυπουργό Μητσοτάκη. Η Ευρώπη, τα κράτη μέλη, πρέπει να προστατέψουν αποτελεσματικά τα εδάφη τους και να ελέγχουν τα σύνορά τους, διασφαλίζοντας ότι η μεταναστευτική τους πολιτική δεν είναι χαοτική ή ανεξέλεγκτη. Σας ευχαριστώ λοιπόν πολύ, αγαπητέ Κυριάκο, για την ανταλλαγή απόψεων για μια πιο ασφαλή Ευρώπη τόσο στο νότιο όσο και στα ανατολικά της σύνορα».

πηγή: ieidiseis.gr

madata.gr
Κάντε Like το daypress.gr