Image
Σάββατο 15 Ιουνίου 2024 10:20 Υγεία
 

Καρδιά: Τι πρέπει να γνωρίζουμε για την στηθάγχη


Ο διευθυντής της Ε’ Καρδιολογικής Κλινικής/Βαλβιδοπάθειας Καρδιάς του νοσοκομείου «Ερρίκος Ντυνάν», Νεκτάριος Πιλάτης και η δημοσιογράφος-παρουσιάστρια, Δέσποινα Τσόκου μίλησαν στο «Όλα για τη Ζωή μας Vita» για το «πλάκωμα» στο στήθος.

«Το έχω βιώσει αλλά δεν ήξερα τον ακριβή ιατρικό όρο. Μετά από έντονο άγχος το έχω βιώσει. Έχω πολλή υπερένταση οπότε είναι το τελευταίο που σκέφτομαι, δεν «ακούω» το σώμα μου», είπε η δημοσιογράφος.

Την επιστημονική πλευρά μέσω της ιατρικής έδωσε ο κ. Πιλάτης.

«Αυτό σαν γενικός όρος ονομάζεται στηθάγχη και μπορεί να είναι οποιοδήποτε ενόχλημα από τον ομφαλό μέχρι την κάτω σιαγόνα. Μπορεί να είναι, σφίξιμο, κάψιμο, πόνος. Οποιοδήποτε ενόχλημα σε άτομα που έχουν παράγοντες κινδύνου για καρδιά, στεφανιαία νόσο μπορεί να είναι στηθάγχη», τόνισε.

Και συμπλήρωσε: «Δυστυχώς δεν μπορούμε να το καταλάβουμε ευκολά γιατί στο 40% των περιπτώσεων η πρώτη εμφάνιση στεφανιαίας νόσου είναι αιφνίδιος θάνατος. Οπότε στο 60-70% η πρώτη εμφάνιση μπορεί να είναι δυσκολία, δυσπεψία, βάρος, σφίξιμο, σε σωματικό ή ψυχικό στρες. Οπότε μια ψυχική ένταση μπορεί να εκλύει αυτό το σύμπτωμα. Αλλά και μία έντονη σωματική εργασία»

Για την διερεύνηση και την αντιμετώπιση της στηθάγχης ο κ. Πιλάτης υπογράμμισε πως, «Θέλει άμεση διερεύνηση κυρίως σε ανθρώπους, που έχουν στρες, καπνίζουν, είναι παχύσαρκοι, δεν γυμνάζονται ή έχουν αυξημένη χοληστερίνη ή κληρονομικό ιστορικό. Πρέπει να γίνει διάγνωση, συνήθως με τεστ κοπώσεως, σπινθηρογράφημα, αξονική στεφανιογραφία και κλασική στεφανιογραφία εάν αποκαλύψουμε με τις εξετάσεις ότι υπάρχει πρόβλημα. Ο τρόπος αντιμετώπισης της στηθάγχης- στεφανιαίας νόσου είναι η φαρμακευτική αγωγή. Το σημαντικό είναι να πέσει η χοληστερίνη. Το δεύτερο στοιχείο είναι τα αγγειοδιασταλτικά φάρμακα ή χαλαρωτικά της καρδιάς»

πηγή: MEGA TV

madata.gr
Κάντε Like το daypress.gr