Συνεχίζεται σήμερα η εισαγγελική αγόρευση για την τραγωδία στο Μάτι και στην κατάμεστη αίθουσα τελετών του Εφετείου αναμένεται η πρόταση για το ποιοι από τους κατηγορούμενους πρέπει να κηρυχθούν ένοχοι και ποιοι αθώοι.
Η εισαγγελέας της Έδρας του Τριμελούς Εφετείου Πλημμελημάτων Σταματίνα Περιμένη συνεχίζει σήμερα την τοποθέτησή της ενώπιον των δικαστών, των κατηγορουμένων, των θυμάτων της φονικής πυρκαγιάς και του πολυπληθούς κοινού που από χθες παρακολουθεί την εισαγγελική κρίση.
Από την έναρξη της αγόρευσης της η εισαγγελέας επισήμανε πως θεωρεί «κομβικής σημασίας για τη δίκη» το ζήτημα της Οργανωμένης Προληπτικής Απομάκρυνσης και όπως φάνηκε από την χθεσινή συνεδρίαση, το ζήτημα αυτό θα βαρύνει στην κρίση της.
Μία κρίση που από χθες διατυπώνεται εν μέσω απόλυτης ησυχίας αλλά όχι χωρίς αντιδράσεις σε όσα αναφέρει η κυρία Περιμένη, η οποία χθες έδειξε ότι δεν είναι ψυχρή, δεν ενοχλείται, αλλά αλληλεπιδρά με κάποιες φωνές-παρεμβάσεις που ακούγονται στο ακροατήριο, ειδικά όταν πρόκειται για ανθρώπους που βίωσαν απώλεια δικών τους.
Χθες κάποιες στιγμές ανέβηκαν οι τόνοι στην αίθουσα και ειδικά όταν η εισαγγελέας αναφέρθηκε στο θέμα της κατηγορίας σχετικά με την αμέλεια που δικάζει το δικαστήριο και την περίπτωση ενδεχόμενου δόλου (κακούργημα) που κατά την υποστήριξη της κατηγορίας που εκπροσωπεί τα θύματα, θα έπρεπε να έχει αποδοθεί. Η εισαγγελέας ρώτησε την πλευρά των θυμάτων, όταν φώναξαν ότι ο ανακριτής είχε ζητήσει την αναβάθμιση της κατηγορίας σε κακούργημα, αν είναι βέβαιοι ότι οι κατηγορούμενοι «προέβλεψαν το θανατηφόρο αποτέλεσμα και το αποδέχθηκαν» με το κοινό να φωνάζει «Ναι! Ναι!». Αυτό ήταν και το σημείο που προκειμένου να αποφορτιστεί η ατμόσφαιρα το δικαστήριο διέκοψε για σήμερα τη συνεδρίασή του.
Κατά την έναρξη της αγόρευσης της χθες, η εισαγγελέας είπε πως στο πρώτο σκέλος της τοποθέτησής της θα επιχειρήσει να δώσει το νομικό περίγραμμα αρμοδιοτήτων και υποχρεώσεων κάθε κατηγορίας κατηγορουμένων, της Πυροσβεστικής, της Πολιτικής Προστασίας, και των Αυτοδιοικητικών.
Η κυρία Περιμένη έχει αναφερθεί τόσο στην Πυροσβεστική γενικά, όσο και σε κάθε εμπλεκόμενο μέλος του Σώματος, ξεκινώντας από τον επικεφαλής επί του πεδίου και τον πλέον κρίσιμο ρόλο του για τα δεδομένα που μεταφέρει για την εξέλιξη και τους κινδύνους της φωτιάς, όσο και για τους επιτελικούς αξιωματικούς στα κέντρα λήψης αποφάσεων.
Αναφέρθηκε επίσης στους Αυτοδιοικητικούς, για τους οποίους τόνισε ότι «γνωρίζουν τα σημεία, τις θέσεις, τις διαδρομές αλλά και τον κόσμο, ποιος έχει πρόβλημα, ποιος μπορεί να βοηθήσει». Επίσης τόνισε τον βασικό ρόλο της Πολιτικής Προστασίας, σε ένα πλαίσιο που κατά την κυρία Περιμένη ενεργεί με «διαδικασίες που οφείλουν να λειτουργούν και να εξελίσσονται παράλληλα με τον επιχειρησιακό βραχίονα που είναι η Πυροσβεστική».
Η εισαγγελέας ανέφερε πως η ίδια δεν ενστερνίζεται την άποψη ότι μπορεί να γίνει οργανωμένη απομάκρυνση πολιτών χωρίς εισήγηση του επικεφαλής του πεδίου. Τόνισε επίσης, ότι καθήκον της Πολιτικής Προστασίας είναι να ζητήσει πληροφόρηση και να αποφασίσει τις κινήσεις της.
Κατά τη σημερινή συνεδρίαση η εισαγγελική λειτουργός αναμένεται να ολοκληρώσει το σκεπτικό της για το γενικό πλαίσιο και να εξειδικεύσει την θέση της για κάθε κατηγορούμενο ξεχωριστά.
Αυτό το μέρος της αγόρευσης θα “δείξει” και ποιοι εκ των κατηγορουμένων θα πρέπει, κατά την κυρία Περιμένη, να κηρυχθούν ένοχοι για τους νεκρούς και τους εγκαυματίες της φονικής πυρκαγιάς.
«Όταν μια καταστροφή έχει αρχίσει να εξελίσσεται, οφείλεις να ενεργήσεις εγκαίρως» είπε η εισαγγελέας στην αγόρευσή της
Με την έναρξη της διαδικασίας και απαντώντας στο αίτημα δικηγόρων να έχουν γραπτώς την πρότασή της, η εισαγγελέας ανέφερε:
«Δεν έχω κοιμηθεί κι όταν κοιμόμουν έβλεπα σκηνές από αυτή την τραγωδία. Κι όταν ξυπνούσα έβλεπα όλους εσάς. Η αγόρευση είναι αγόρευση και θα καταθέσω την πρόταση τις επόμενες ημέρες. Είναι πρακτική των τελευταίων ετών αυτό. Δεν μπορώ να γράψω πρόταση μέχρι τη Δευτέρα. Επιτρέψτε μου να επιβιώσω από αυτή τη δίκη».
Ξεκινώντας την αγόρευσή της που, όπως είπε σήμερα θα εστιάσει επί του νομικού μέρους, ξεκαθάρισε ότι το δικαστήριο δεν μπορεί να δικαιώσει ψυχές: «Θα επιχειρήσω να βοηθήσω το δικαστήριο σας να καταλήξει στην απόφαση την ορθή, με βάση τους νόμους, που μας αρέσει ή δεν μας αρέσει αυτοί ισχύουν. Θέλω να πω με πλήρη συνείδηση αυτού που θα εκστομίσω, το δικαστήριο με την απόφαση του δεν θα δικαιώσει ψυχές, οι ψυχές έχουν δικαιωθεί εκεί που βρίσκονται. Το δικαστήριο αυτό που θα δικαιώσει είναι την εμπιστοσύνη των πολιτών προκειμένου να εδραιωθεί ένα αίσθημα ασφάλειας αν υπάρξει ξανά τέτοια φυσική καταστροφή. Αλλά και για τους κατηγορούμενους πρέπει να ξέρουν ότι θα δικαστούν με τους νόμους που ισχύουν. Πρέπει η Δικαιοσύνη να κρίνει με ανοιχτά τα μάτια, όπως όταν πρωτοδημιουργήθηκε… Το θεωρώ ηθικό χρέος απέναντι στους ανθρώπους των οποίων διαλύθηκε η ζωή. Όλων των ανθρώπων που αναγκάστηκαν να βιώσουν αυτές τις στιγμές, βλέποντας συγγενείς και οικείους να φεύγουν από ζωή με αυτόν τον τραγικό τρόπο, ενώ πολλοί από αυτούς έχασαν και περιουσίες και σε κάποιες περιπτώσεις δεν έχει αποκατασταθεί η στέγη τους» ανέφερε.
Η εισαγγελική λειτουργός ανάλυσε το τι ίσχυε το 2018 όσον αφορά στην πολιτική προστασία και την καταστολή, «χωρίς να αναφέρομαι στον τάδε νόμο, στο τάδε άρθρο», όπως είπε χαρακτηριστικά απευθυνόμενη σε μία αίθουσα γεμάτη από θύματα και συγγενείς θυμάτων της πυρκαγιάς.
«Ο ένας πυλώνας είναι η καταστολή και ο δεύτερος πυλώνας η πολιτική προστασία. Πώς δομούνται αυτά; Με δυσκόλεψε στην κατανόηση ότι ο πρώτος βαθμός αυτοδιοίκησης συνδράμει την πυροσβεστική με ό,τι μέσα έχει. Παράλληλα έχουν την υποχρέωση ενέργειας για λόγους πολιτικής προστασίας. Εν ολίγοις μπερδεύεται η πολιτική προστασία με την καταστολή και το αντίστροφο, αλλά υπάρχουν κάποια όρια που καθορίζουν δράση».
Οργανωμένη απομάκρυνση
Όπως σημείωσε η κ. Περιμένη η οργανωμένη απομάκρυνση γίνεται όταν η φωτιά είναι σε κάποια απόσταση και για αυτό λέγεται και προληπτική, με το ακροατήριο σε αυτή την αναφορά να χειροκροτεί δυνατά. «Οργανωμένη απομάκρυνση όταν δεν υπάρχει ασφάλεια δεν γίνεται. Σου λέει μείνε σπίτι σου όταν η φωτιά είναι απέξω. Όμως όταν η φωτιά έρχεται από 3, 4, 5 χιλιόμετρα μακριά εκεί οφείλει να γίνει απομάκρυνση…Αυτό που ειπώθηκε ότι «δεν προλάβαμε, δεν μας είπαν» δεν ισχύει σαν σύλληψη θεωρητική. Όταν έχεις μια καταστροφή που έχει αρχίσει να εξελίσσεται οφείλεις να προβλέψεις και να ενεργήσεις εγκαίρως. Είτε να αποτρέψεις είτε να περιορίσεις τις συνέπειες. Αυτό ως αυτοτελής υποχρέωση γεννά ένα ζήτημα. Δεν μπορεί ο έχων την υποχρέωση να περιμένει κάποιον άλλο. Ο νομοθέτης είχε κατά νου ότι ένας άνθρωπος που έχει να διαχειριστεί μια φωτιά δεν μπορεί να τα κάνει όλα» είπε η εισαγγελέας.
Η απομάκρυνση, σημείωσε, είναι προληπτικό μέτρο εξηγώντας πως μπορούν να χρησιμοποιηθούν τα υφιστάμενα μέσα. «Υπάρχουν περιπτώσεις που θα χρειαστεί υποβοήθηση από τους τοπικούς παράγοντες. Άρα αυτό το κομμάτι πρέπει να εξελίσσεται. Δεν είναι «να σε κάψω Γιάννη, να σ’ αλείψω λάδι. Να σε αφήσω να καείς και μετά να σου πληρώσω τη ζημιά. Ποια ζημιά να πληρώσω;».
Αναφερόμενη στην πυροσβεστική σημείωσε πώς όταν το ζήτημα είναι η προστασία του πληθυσμού θα πρέπει να γίνει επέμβαση παντού. «Δεν υπάρχουν πρώτης και δεύτερης κατηγορίας πολίτες. Η ιεράρχηση από τον νόμο βάζει στο νούμερο ένα την προστασία της ανθρώπινης ζωής. Τον πρώτο λόγο τον έχει ο επίγειος συντονιστής. Αυτός πρέπει να έχει την πλήρη εικόνα της κατάστασης, να δώσει στίγμα στα συντονιστικά όργανα, να δώσει όσο το δυνατόν πληρέστερα το τι διακυβεύεται. Ο επίγειος επικεφαλής είναι αυτός που φτάνει στη φωτιά. Έλα όμως που η φωτιά δεν κάθεται σε μια μεριά και μπαίνουν κι άλλοι αξιωματικοί. Αν ανάμεσα σε αυτούς μπει ανώτερος ιεραρχικά αυτός θεωρείται επικεφαλής. Αυτός μέσω του ΕΣΚΕ μπορεί να ζητήσει ενίσχυση δυνάμεων». Σε κάθε περίπτωση επισήμανε η εισαγγελέας ο επίγειος επικεφαλής, οφείλει να δρα «με φειδώ και σύνεση» καθώς «Οι δυνατότητες του συστήματος είναι πεπερασμένες και πάντα θα είναι πεπερασμένες». Όμως σημείωσε «εχθρός του καλού είναι το καλύτερο. Σε κάθε καταστροφή δεν είναι μόνο τι μέσο είναι διαθέσιμο, αλλά και αν μπορεί να χρησιμοποιηθεί το μέσο αντιμετώπισης, καθώς πολλές φορές οι καιρικές συνθήκες αποτελούν ανασταλτικό παράγοντα στο χρόνο απόκρισης και τη χρήση του μέσου».