Image
Τρίτη 22 Απριλίου 2025 23:05 Ελλάδα
 

2ος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Πότε ξεκινούν οι αιτήσεις


Ελάχιστες ημέρες απέμειναν πριν ανοίξουν οι αιτήσεις για τον 2ο Πανελλήνιο Γραπτό Διαγωνισμό του ΑΣΕΠ.

2ος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Πότε ξεκινούν οι αιτήσεις
Δεκάδες χιλιάδες υποψήφιοι -ανεξαρτήτως πτυχίου- περιμένουν να τρέξουν οι αιτήσεις για τον 2ο Πανελλήνιο Γραπτό Διαγωνισμό ΑΣΕΠ στις 29 Απριλίου, όταν και ανοίγει η διαδικασία κατάθεσης συμμετοχής στις εξετάσεις σύμφωνα με την Προκήρυξη του Διαγωνισμού που δημοσιεύτηκε από το ΑΣΕΠ.

Όπως έχει ειπωθεί επισήμως ο 2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός του ΑΣΕΠ επίκειται να πραγματοποιηθεί στις αρχές του καλοκαιριού (τον Ιούνιο).

2ος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Πώς κάνουν αίτηση οι ενδιαφερόμενοι
Όσοι θέλουν να συμμετάσχουν στον 2ο Πανελλήνιο Γραπτό Διαγωνισμό αναμένεται να κάνουν αίτηση μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας, συμπληρώνοντας σωστά όλα τα στοιχεία και τα απαραίτητα δικαιολογητικά που αναφέρει η πολυσέλιδη προκήρυξη.

Η προκήρυξη παραθέτει 88 ειδικότητες Π.Ε. και Τ.Ε. που καλούνται να κάνουν αίτηση στον Διαγωνισμό.

Σε αυτές τις 88 ειδικότητες σε 2 συγκεκριμένες μπορούν να κάνουν όλα τα πτυχία Α.Ε.Ι. και Τ.Ε.Ι.

Για Πανεπιστημιακή εκπαίδευση η ειδικότητα που μπορούν όλοι να κάνουν αίτηση είναι η παρακάτω:

 
ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ – ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ή ΔΙΕΚΠΕΡΑΙΩΣΗΣ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ

Για Τεχνολογική εκπαίδευση η ειδικότητα που μπορούν όλοι να κάνουν αίτηση είναι η παρακάτω:

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ – ΛΟΓΙΣΤΙΚΟΥ ή ΔΙΕΚΡΑΙΩΣΗΣ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ

2ος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ – Τα SOS της επιτυχίας
Βέβαια, όπως είναι λογικό η προετοιμασία για τον Πανελλήνιο Γραπτό Διαγωνισμό απαιτεί μια σωστή στρατηγική προσέγγιση που συνδυάζει καλή γνώση της ύλης, εξάσκηση στις εξετάσεις και αποτελεσματική διαχείριση χρόνου.

Ο ΑΣΕΠ δημοσιεύει επισήμως στην ιστοσελίδα του τις προκηρύξεις του πανελλήνιου γραπτού διαγωνισμού, οι οποίες περιλαμβάνουν την ύλη και τα θέματα στα οποία θα εξεταστούν οι υποψήφιοι. Συνεπώς, είναι σημαντικό να μελετηθεί σχολαστικά το περιεχόμενο της ύλης και να δοθεί προσοχή στις ιδιαίτερες απαιτήσεις της κάθε θεματικής ενότητας.

Στον 1ο Πανελλήνιο Γραπτό Διαγωνισμό οι υποψήφιοι κατηγορίας ΔΕ, ΤΕ και ΠΕ διαγωνίστηκαν σε α) εξέταση γνώσεων γενικού περιεχομένου καθώς και γνώσεων που συνδέονται με τη φύση των συγκεκριμένων κλάδων των προκηρυσσόμενων θέσεων και β) δοκιμασία δεξιοτήτων και εργασιακής αποτελεσματικότητας (γλωσσικός και αριθμητικός συλλογισμός, ανάλυση και επίλυση προβλημάτων, αξιολόγηση αποτελεσματικότητας και ποιότητας εργασίας).

Με την παρακάτω στρατηγική προετοιμασίας, οι υποψήφιοι μπορούν να αποκτήσουν πλήρη κατανόηση της ύλης και να εξασκηθούν στις απαραίτητες δεξιότητες, εστιάζοντας στην οργάνωση, την εξάσκηση και τη συστηματική μελέτη για να μεγιστοποιήσουν τις πιθανότητες επιτυχίας.

Βήμα 1: Γνωριμία με την ύλη

Πριν ξεκινήσετε το διάβασμα, είναι απαραίτητο να γνωρίζετε όλα όσα ακριβώς ζητάει η ύλη του διαγωνισμού:

Γενικές Γνώσεις: 1) Ισχύον ελληνικό σύνταγμα – Ιεραρχία κανόνων δικαίου, 2) Θεμελιώδη δικαιώματα, 3) Όργανα του κράτους – Οργάνωση της Διοίκησης, 4) Πολιτικά Όργανα της ΕΕ, 5) Δημόσια Πολιτική, 6) Λειτουργία της Δημόσιας Διοίκησης, 7) Ψηφιακή διακυβέρνηση, 8) Μακροοικονομικά μεγέθη και Εθνικοί Λογαριασμοί, 9) Δημοσιονομική Πολιτική και 10) Οικονομική Ανάπτυξη και Μεγέθυνση.

Δεξιότητες και εργασιακή αποτελεσματικότητα: Εξέταση σε γλωσσικό και αριθμητικό συλλογισμό καθώς και σε σενάρια εργασιακής συμπεριφοράς.

Βήμα 2: Σχέδιο μελέτης

Θα πρέπει να αφιερώσετε χρόνο, προκειμένου να προετοιμαστείτε, δημιουργώντας ένα ημερήσιο και εβδομαδιαίο πρόγραμμα μελέτης. Δώστε έμφαση στις αδυναμίες σας και αφιερώστε περισσότερο χρόνο στις ενότητες που σας δυσκολεύουν.

Παράλληλα, καθορίστε συγκεκριμένες ώρες μελέτης κάθε ημέρα και ιδίως τα Σαββατοκύριακα που έχετε περισσότερο χρόνο.

Σχεδιάστε έτσι το πρόγραμμα, ώστε να έχετε ολοκληρώσει την κύρια ύλη τουλάχιστο μερικές εβδομάδες πριν τις εξετάσεις, αφήνοντας χρόνο για επανάληψη.

Βήμα 3: Πηγές μελέτης

Εγχειρίδια: Προμηθευτείτε εγχειρίδια για τον επικείμενο διαγωνισμό που θα σας εξηγούν βασικές έννοιες και παρέχουν παραδείγματα και ασκήσεις.

Άρθρα: Διαβάστε όσα βρίσκονται ελεύθερα στο διαδίκτυο σχετικά με τα θέματα γενικών γνώσεων, καθώς και χρήσιμα ειδησεογραφικά άρθρα, περιοδικά και αναλύσεις.

Εφαρμογές και ιστοσελίδες: Χρησιμοποιείστε ιστοσελίδες που προσφέρουν δοκιμαστικά τεστ ή εφαρμογές που σας επιτρέπουν να μελετήσετε για αριθμητικό και γλωσσικό συλλογισμό, καθώς και για σενάρια εργασιακής συμπεριφοράς.

Βήμα 4: Τεστ προσομοίωσης

Στο διαδίκτυο μπορείτε να βρείτε αρκετά τεστ προσομοίωσης για τη σωστή προετοιμασία σας.

Προγραμματίστε τουλάχιστον ένα τεστ προσομοίωσης κάθε δύο εβδομάδες για να αξιολογείτε την πρόοδό σας.

Χρησιμοποιήστε χρονόμετρο για να εξασκηθείτε στην πίεση του χρόνου.

Αναλύστε τα λάθη σας για να καταλάβετε τι πήγε λάθος και να τα διορθώσετε.

Βήμα 5: Διαχείριση χρόνου

Κατά τη διάρκεια της εξάσκησης, αναπτύξτε την ικανότητα να ολοκληρώνετε τις ασκήσεις γρήγορα και αποτελεσματικά.

Χρησιμοποιείστε τεχνικές όπως η παραγραφή μη βασικών πληροφοριών και η χρήση πιο σημαντικών δεδομένων για την απάντηση.

Βήμα 6: Επανάληψη

Η επανάληψη αποτελεί ένα πάρα πολύ σημαντικό κομμάτι της προετοιμασίας. Ως εκ τούτου, κατά τις τελευταίες εβδομάδες πριν τις εξετάσεις, επικεντρωθείτε στην επανάληψη και την ανασκόπηση της ύλης.

e-howto.

madata.gr
Κάντε Like το daypress.gr