Ζητείται: Ένας άγιος άνθρωπος.
Περιγραφή θέσης εργασίας: Ηγέτης της Καθολικής Εκκλησίας με 1,4 δισεκατομμύρια πιστούς.
Τοποθεσία: Πόλη του Βατικανού.
Δεν υπάρχουν επίσημοι υποψήφιοι για το αξίωμα του Πάπα, αλλά ορισμένοι καρδινάλιοι θεωρούνται «papabile», δηλαδή ότι διαθέτουν τα χαρακτηριστικά για να εκλεγούν Πάπες. Από τότε που ο Άγιος Ιωάννης Παύλος Β΄ έσπασε το αιώνιο ιταλικό μονοπώλιο στο παπικό αξίωμα το 1978, το πεδίο των υποψηφίων έχει διευρυνθεί σημαντικά.
Όταν οι καρδινάλιοι μπουν στην Καπέλα Σιξτίνα στις 7 Μαΐου για να επιλέξουν διάδοχο του Πάπα Φραγκίσκου, του πρώτου Πάπα από τη Λατινική Αμερική, θα αναζητήσουν πάνω απ’ όλα έναν άγιο άνθρωπο που μπορεί να καθοδηγήσει την Καθολική Εκκλησία. Πέρα από αυτό, θα σταθμίσουν τη διοικητική και ποιμαντική του εμπειρία και θα σκεφτούν τι χρειάζεται σήμερα η Εκκλησία.
Ακολουθεί μια επιλογή πιθανών υποψηφίων, χωρίς συγκεκριμένη σειρά. Η λίστα του Associated Press πριν το κονκλάβιο.
Καρδινάλιος Πιέτρο Παρολίν
Ημερομηνία γέννησης: 17 Ιανουαρίου 1955
Εθνικότητα: Ιταλός
Θέση: Υπουργός Εξωτερικών του Βατικανού επί Φραγκίσκου
Εμπειρία: Έμπειρος διπλωμάτης του Βατικανού
Έγινε καρδινάλιος από: τον Πάπα Φραγκίσκο
Ο 70χρονος έμπειρος διπλωμάτης υπήρξε υπουργός Εξωτερικών του Φραγκίσκου, ουσιαστικά ο «πρωθυπουργός» του Βατικανού.
Αν και συνδέεται στενά με το έργο του Φραγκίσκου, ο Παρολίν είναι πολύ πιο συγκρατημένος στην προσωπικότητα και διπλωματικός στην ηγεσία του, και γνωρίζει πού μπορεί να χρειάζεται μια αλλαγή πορείας η Καθολική Εκκλησία.
Επέβλεψε τη διαφιλονικούμενη συμφωνία του Βατικανού με την Κίνα για τον διορισμό επισκόπων και συμμετείχε —αλλά δεν κατηγορήθηκε— στο αποτυχημένο επενδυτικό εγχείρημα σε ακίνητο στο Λονδίνο που οδήγησε σε δίκη το 2021. Ως πρώην πρέσβης στη Βενεζουέλα, γνωρίζει καλά την Εκκλησία της Λατινικής Αμερικής και έπαιξε βασικό ρόλο στην προσέγγιση ΗΠΑ-Κούβας το 2014, στην οποία συνέβαλε το Βατικανό.
Αν εκλεγεί, θα φέρει πίσω έναν Ιταλό στον παπικό θρόνο, μετά από τρεις διαδοχικούς μη Ιταλούς Πάπες: τον Άγιο Ιωάννη Παύλο Β΄ (Πολωνία), τον Πάπα Βενέδικτο ΙΣΤ΄ (Γερμανία) και τον Φραγκίσκο (Αργεντινή).
Ωστόσο, ο Παρολίν έχει ελάχιστη ποιμαντική εμπειρία: μπήκε στο ιεροσπουδαστήριο στα 14, τέσσερα χρόνια μετά τον θάνατο του πατέρα του σε τροχαίο. Μετά τη χειροτονία του το 1980, υπηρέτησε δύο χρόνια ως εφημέριος κοντά στην πατρίδα του στη βόρεια Ιταλία, και έπειτα πήγε στη Ρώμη για σπουδές, εντασσόμενος στο διπλωματικό σώμα του Βατικανού όπου παρέμεινε μέχρι σήμερα. Έχει υπηρετήσει σε πρεσβείες του Βατικανού στη Νιγηρία, στο Μεξικό και στη Βενεζουέλα.
Τυγχάνει ευρείας εκτίμησης για τη διπλωματική του δεξιοτεχνία σε μερικά από τα πιο δύσκολα ζητήματα που αντιμετωπίζει η Καθολική Εκκλησία. Είναι επί χρόνια αρμόδιος για το «κινεζικό ζήτημα», ενώ έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη διπλωματική προσέγγιση με το Βιετνάμ, η οποία οδήγησε σε συμφωνία για μόνιμο εκπρόσωπο του Βατικανού στη χώρα.
Ήταν επίσης ο βασικός εκπρόσωπος του Βατικανού στις άκαρπες προσπάθειες για ειρήνη στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή. Επιχειρούσε να ακουστεί η φωνή της Εκκλησίας την εποχή που η κυβέρνηση Τραμπ άρχιζε να εργάζεται για το τέλος του πολέμου στην Ουκρανία.
«Ας ελπίσουμε να φτάσουμε σε μια ειρήνη που, για να είναι σταθερή και διαρκής, πρέπει να είναι δίκαιη, να εμπλέκει όλους τους εμπλεκόμενους και να λαμβάνει υπόψη τις αρχές του διεθνούς δικαίου και τις διακηρύξεις του ΟΗΕ», είχε πει.
Ο Παρολίν ίσως βρει τη γεωπολιτική πραγματικότητα που εγκαινίασε η κυβέρνηση Τραμπ λιγότερο δεκτική στη «ήπια ισχύ» του Βατικανού.
Καρδινάλιος Λουίς Αντόνιο Τάγκλε
Ημερομηνία γέννησης: 21 Ιουνίου 1957
Εθνικότητα: Φιλιππινέζος
Θέση: Αναπληρωτής προϊστάμενος του Δικαστηρίου Ευαγγελισμού υπό τον Φραγκίσκο
Εμπειρία: Πρώην Αρχιεπίσκοπος Μανίλας
Έγινε καρδινάλιος από: τον Πάπα Βενέδικτο
Ο Τάγκλε, 67 ετών, βρίσκεται στις λίστες των στοιχηματικών ως πιθανός πρώτος Πάπας από την Ασία — μια επιλογή που θα αναγνώριζε μια περιοχή όπου η παρουσία της Καθολικής Εκκλησία αυξάνεται.Ο Φραγκίσκος έφερε τον δημοφιλή αρχιεπίσκοπο της Μανίλας στη Ρώμη για να ηγηθεί του Γραφείου Ιεραποστολικού Ευαγγελισμού, που εξυπηρετεί τις ανάγκες της Εκκλησίας στην Ασία και την Αφρική. Ο ρόλος του ενισχύθηκε όταν ο Φραγκίσκος αναδιοργάνωσε τη γραφειοκρατία του Βατικανού. Ο Τάγκλε συχνά αναφέρεται στην κινεζική καταγωγή του — η γιαγιά του από την πλευρά της μητέρας του ήταν από οικογένεια Κινέζων μεταναστών στις Φιλιππίνες.
Αν και έχει ποιμαντική, διοικητική και Βατικανή εμπειρία — είχε προηγουμένως διευθύνει την Caritas Internationalis — κάποιοι καρδινάλιοι ίσως τον θεωρούν πολύ νέο, προτιμώντας έναν μεγαλύτερο Πάπα με περιορισμένη διάρκεια θητείας.
Είναι γνωστός ως καλός επικοινωνιολόγος και δάσκαλος — χαρακτηριστικά που θεωρούνται επιθυμητά για έναν Πάπα.
«Ο Πάπας πρέπει να διδάσκει πολύ, να είναι μπροστά στην κάμερα συνεχώς, οπότε αν εκλεγεί κάποιος που είναι καλός στην επικοινωνία, είναι πολύ επιθυμητό», δήλωσε ο καθηγητής θεολογίας Λέο Οκάμπο στο Πανεπιστήμιο του Αγίου Θωμά στη Μανίλα.
Ωστόσο, η θητεία του στην Caritas δεν ήταν χωρίς προβλήματα. Το 2022, ο Φραγκίσκος απομάκρυνε τη διοίκηση της Caritas, περιλαμβανομένου του Τάγκλε. Το Βατικανό ανέφερε ότι εξωτερική έρευνα είχε εντοπίσει «σοβαρές ελλείψεις» στη διοίκηση που επηρέασαν το ηθικό του προσωπικού στη Ρώμη.
Καρδινάλιος Φριντολίν Αμπόνγκο Μπεσούνγκου
Ημ. γέννησης: 24 Ιανουαρίου 1960
Εθνικότητα: Κονγκολέζος
Θέση: Αρχιεπίσκοπος Κινσάσα
Εμπειρία: Πρόεδρος των επισκοπικών διασκέψεων Αφρικής και Μαδαγασκάρης
Έγινε καρδινάλιος από: τον Φραγκίσκο
Ο 65χρονος είναι μία από τις πιο ισχυρές φωνές της Καθολικής Εκκλησίας στην Αφρική. Θεωρείται συντηρητικός και υπέγραψε δήλωση το 2024 εκφράζοντας διαφωνία με το άνοιγμα του Φραγκίσκου στις ευλογίες ομόφυλων ζευγαριών.
Έχει καταγγείλει τη διαφθορά και κοινωνική αδικία στο Κονγκό, γεγονός που του έχει φέρει τόσο εκτίμηση όσο και νομικά προβλήματα. Αντιμετώπισε δικαστική έρευνα για «αντιστασιακή συμπεριφορά».
Καρδινάλιος Ματέο Τζούπι
Ημ. γέννησης: 11 Οκτωβρίου 1955
Εθνικότητα: Ιταλός
Θέση: Αρχιεπίσκοπος Μπολόνιας, πρόεδρος της Συνόδου των Ιταλών Επισκόπων
Δημιουργήθηκε καρδινάλιος από: τον Φραγκίσκο
Ο 69χρονος θεωρείται «παπάς του δρόμου», κοντά στο προφίλ του Φραγκίσκου, καθώς εστιάζει στους φτωχούς, πρόσφυγες και αποκλεισμένους.
Συνδέεται με την κοινότητα του Sant’Egidio και είχε ρόλο σε ειρηνευτικές αποστολές, μεταξύ αυτών και στον πόλεμο στην Ουκρανία. Έχει εκφράσει θετικές απόψεις για την προσέγγιση της Εκκλησίας με την LGBTQ+ κοινότητα.
Καρδινάλιος Πέτερ Έρντο
Ημ. γέννησης: 25 Ιουνίου 1952
Εθνικότητα: Ούγγρος
Θέση: Αρχιεπίσκοπος Βουδαπέστης
Δημιουργήθηκε καρδινάλιος από: τον Ιωάννη Παύλο Β’
Ο 72χρονος Έρντο θεωρείται ισχυρός υποψήφιος των συντηρητικών. Έχει δύο διδακτορικά και μιλά έξι γλώσσες.
Υποστηρίζει την παραδοσιακή δογματική γραμμή της Εκκλησίας και έχει καλή σχέση με την εθνικιστική κυβέρνηση της Ουγγαρίας, αποφεύγοντας όμως ευθείες πολιτικές παρεμβάσεις.
.ieidiseis.