Σε πολιτική κρίση βυθίζεται ξανά η Γερμανία μετά την πρωτοφανή αποτυχία του ηγέτη των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) Φρίντριχ Μερτς να εκλεγεί καγκελάριος από το κοινοβούλιο της χώρας. Παρά τη συνεργασία με τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD), που μαζί με το CDU έχουν 328 βουλευτές, ο Μερτς συγκέντρωσε μόλις 310 ψήφους, δηλαδή 6 λιγότερους από την απαιτούμενη πλειοψηφία των 316 βουλευτών
Απίστευτο φιάσκο για τον Φίντριχ Μερτς
Ο ηγέτης του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU), Φρίντριχ Μερτς, δεν κατάφερε να συγκεντρώσει την απαιτούμενη κοινοβουλευτική πλειοψηφία για να γίνει καγκελάριος στη Γερμανία. Ο Μερτς είχε καταλήξει σε συμφωνία για τον σχηματισμό κυβέρνησης με τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD), έχοντας μάλιστα ανακοινώσει και το μοίρασμα των υπουργείων. Ωστόσο απροσδόκητα ορισμένοι βουλευτές, από τους συνολικά 328 των κομμάτων του συνασπισμού, δεν τον υποστήριξαν για την καγκελαρία, αψηφώντας τη συμφωνία.
Κανείς δεν γνωρίζει – τουλάχιστον για την ώρα και εάν δεν υπάρχουν δημόσιες τοποθετήσεις – ποιοι και γιατί δεν έδωσαν τη θετική τους ψήφο, καθώς η ψηφοφορία είναι μυστική. Μπορεί να πρόκειται για «αντάρτες» στο εσωτερικό του κόμματος του Μερτς, που έχουν εκφράσει κατά καιρούς τις διαφωνίες τους για διάφορες θέσεις του, ή βουλευτές του SPD, που θεωρούν πως η συνεργασία με το CDU θα φέρει περισσότερα δεινά για το κόμμα τους. Σημειώνεται πως μεταξύ των «χαμένων» ψήφων ήταν και τρεις αποχές, αλλά και ένα άκυρο ψηφοδέλτιο.
«Ντροπιαστική» και «ταπεινωτική» ήττα γράφουν γερμανικά και διεθνή ΜΜΕ
Όπως σχολιάζουν γερμανικά και διεθνή ΜΜΕ, η πρωτοφανής και απροσδόκητη αποτυχία του Φρίντριχ Μερτς να εκλεγεί καγκελάριος της Γερμανίας αποτελεί μια «ντροπιαστική» και «ταπεινωτική» εξέλιξη για τον ηγέτη των Χριστιανοδημοκρατών, ο οποίος ετοιμαζόταν μετά από αναμονή 25 χρόνων να αναλάβει Καγκελάριος της χώρας. Ακόμη κι αν καταφέρει τελικά να εκλεγεί Καγκελάριος μέσω επόμενων ψηφοφοριών, αναλυτές επισημαίνουν πως πρόκειται για ένα εξαιρετικά δυσοίωνο μήνυμα για το μέλλον κυβερνητικό συνασπισμό Χριστιανοδημοκρατών – Σοσιαλδημοκρατών.
Οι αριθμοί της αποτυχίας του Μερτς
Για την εκλογή απαιτούνται 316 ψήφοι και η διαδικασία θεωρούταν τυπική, δεδομένου ότι η συμμαχία CDU/CSU (Χριστιανοδημοκρατών – Χριστιανοκοινωνιστών) και Σοσιαλδημοκρατών (SPD) έχει συνολικά 328 βουλευτές. Όμως τελικά ο Μερτς έλαβε μόλις 310 ψήφους, που σημαίνει πως 18 βουλευτές του συνασπισμού δεν τον ψήφισαν. Στην ιστορία της ομοσπονδιακής Γερμανίας, δηλαδή από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, δεν έχει συμβεί ποτέ ξανά κάτι τέτοιο.
Οι Χριστιανοδημοκρατές κέρδισαν τις εθνικές εκλογές τον Φεβρουάριο, αλλά χωρίς να συγκεντρώσουν την απαιτούμενη κυβερνητική πλειοψηφία. Με το 28,5% ο Μερτς χρειαζόταν τουλάχιστον έναν εταίρο για τον σχηματισμό κυβέρνησης, τον οποίο βρήκε στους Σοσιαλδημοκράτες. Το ποσοστό τους (16,4%) ήταν το χειρότερο στην μεταπολεμική ιστορία τους, αλλά ήταν αρκετό – θεωρητικά – για να συμπληρωθεί ο απαιτούμενος αριθμός βουλευτών.
Ποια τα επόμενα βήματα – Τι προβλέπει η διαδικασία
Μετά το φιάσκο, η συνεδρίαση της Βουλής διακόπηκε ώστε οι πολιτικές ομάδες να μπορέσουν να διαβουλευτούν για τα επόμενα βήματα. Η Μπούντεσταγκ έχει τώρα 14 ημέρες για να εκλέξει τον Μερτς ή άλλον υποψήφιο καγκελάριο με απόλυτη πλειοψηφία.
Βάσει όσων προβλέπονται από τη διαδικασία θα διεξαχθεί μια δεύτερη ψηφοφορία, όπου και πάλι απαιτείται η συγκέντρωση του ίδιου αριθμού βουλευτών, δηλαδή 316. Εκτός από τον Μερτς, μπορούν να δηλώσουν την υποψηφιότητά τους και άλλα πρόσωπα. Εάν και στον δεύτερο γύρο ο Μερτς – ή οποιοσδήποτε άλλος υποψήφιος – δεν καταφέρει να εκλεγεί, τότε ακολουθεί η τελευταία φάση. Μετά την τρίτη ψηφοφορία, το Σύνταγμα επιτρέπει στον πρόεδρο να διορίσει Καγκελάριο τον υποψήφιο που θα κερδίσει τις περισσότερες ψήφους (σχετική πλειοψηφία) ή να διαλύσει την Μπούντεσταγκ και να διεξαγάγει νέες εθνικές εκλογές.
Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες που μεταδίδονται από γερμανικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι ο δεύτερος γύρος θα μπορούσε να διεξαχθεί την Παρασκευή. Ο Μερτς αποχώρησε σκυθρωπός από το κοινοβούλιο, μαζί με τους συνεργάτες του, ώστε να συζητήσουν για τις επόμενες κινήσεις τους.
AfD: Ο Μερτς πρέπει να αποχωρήσει και πάμε σε εκλογές
Η αποτυχία του Μερτς ενισχύει την πολιτική αναταραχή στην μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, με φόντο και την μεγάλη άνοδο του ακροδεξιού κόμματος «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD). Υπενθυμίζεται πως πρόσφατα το AfD αναγνωρίστηκε και επισήμως από τις γερμανικές αρχές ως «εξτρεμιστική ακροδεξιά οργάνωση», ωστόσο η απήχησή του διαρκώς ενισχύεται, με ισχυρή υποστήριξη και εκτός συνόρων, από ανώτατους αξιωματούχους της κυβέρνησης του Ντόναλντ Τραμπ. Η Άλις Βάιντελ, επικεφαλής του AfD, δεν έχασε χρόνο. Μετά την αποτυχία του Μερτς έσπευσε να δηλώσει πως «θα πρέπει να αποχωρήσει να ανοίξει ο δρόμος για γενικές εκλογές». «Αυτή είναι μια καλή μέρα για τη Γερμανία», τόνισε.
Οι τρεις ημερομηνίες για τη δεύτερη ψηφοφορία
Ο γενικός γραμματέας του CDU, Κάρστεν Λίνεμαν, δήλωσε στον ραδιοτηλεοπτικό φορέα NTV ότι το ενδεχόμενο μιας δεύτερης ψηφοφορίας εντός της ημέρας εξακολουθεί να συζητείται ως μία από τις επιλογές. Ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας CDU/CSU, Γενς Σπαν, άφησε ανοιχτό αυτό το ενδεχόμενο, λέγοντας πως είναι μια πιθανότητα.
Για την ώρα διεξάγονται πυρετώδεις διαβουλεύσεις των κοινοβουλευτικών ομάδων των κομμάτων. Στο τραπέζι υπάρχουν τρεις επιλογές για τη δεύτερη ψηφοφορία: Σήμερα, αύριο Τετάρτη ή την Παρασκευή.