Θέλετε να προστατεύσετε τον εγκέφαλό σας και να μειώσετε τον κίνδυνο εγκεφαλικού; Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι ορισμένες τροφές μπορούν να ενισχύσουν την κυκλοφορία του αίματος, να μειώσουν τη φλεγμονή και να συμβάλλουν στη σωστή λειτουργία του καρδιαγγειακού συστήματος.
Υπάρχουν συγκεκριμένες τροφές που μειώνουν τον κίνδυνο για εγκεφαλικό
Παρά τη «κακή φήμη» τους, αυτές οι τροφές είναι γεμάτες με ευεργετικά θρεπτικά συστατικά που υποστηρίζουν την καρδιαγγειακή υγεία.
Η προσπάθεια να ακολουθήσετε τις αμέτρητες συμβουλές για το τι να τρώτε για καλύτερη υγεία του εγκεφάλου και των αιμοφόρων αγγείων μπορεί να σας αφήσει… ζαλισμένους.
Τη μία μέρα διαβάζετε ότι μια συγκεκριμένη τροφή περιέχει ενώσεις που μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού και την επόμενη μαθαίνετε ότι στην πραγματικότητα είναι γεμάτη με ευεργετικά θρεπτικά συστατικά.
Αυτή η συνεχής εναλλαγή δεν είναι μόνο εξαντλητική, αλλά σας αφήνει και μπερδεμένο σχετικά με το τι πραγματικά πρέπει να περιλαμβάνει το πιάτο σας.
Διατροφολόγοι μας αποκαλύπτουν τις έξι πιο παρεξηγημένες τροφές που μπορεί να μειώσουν τις πιθανότητες εμφάνισης εγκεφαλικού:
Ξηροί καρποί
Μπανάνες
Καφές
Βρώμη
Όσπρια
Tofu
1. Ξηροί καρποί
Οι ξηροί καρποί συχνά απορρίπτονται λόγω της υψηλής θερμιδικής τους αξίας. Όμως αν δείτε την αλήθεια, θα καταλάβετε ότι αυτές οι θερμίδες προέρχονται από υγιή λιπαρά που υποστηρίζουν την καρδιά και μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού.
«Τα ακόρεστα λιπαρά στους ξηρούς καρπούς είναι πραγματικά πολύ ωφέλιμα για την καρδιαγγειακή υγεία», αναφέρει η Meghan Pendleton, M.S., RDN, από τη Meghan Pendleton Nutrition, ένα ιδιωτικό διαιτολογικό γραφείο στο Metro Detroit.
Έρευνες δείχνουν ότι η κατανάλωση ξηρών καρπών τουλάχιστον πέντε φορές την εβδομάδα μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου εγκεφαλικού κατά 19%. Αλλά δεν σταματάμε εκεί. Η Pendleton αναφέρει ότι οι ξηροί καρποί είναι επίσης πλούσιοι σε αντιοξειδωτικά όπως η βιταμίνη Ε και οι πολυφαινόλες, οι οποίες βοηθούν στη μείωση της φλεγμονής.
«Η φλεγμονή είναι μια βασική διεργασία στην αθηροσκλήρωση (σκλήρυνση των αρτηριών), η οποία μπορεί να οδηγήσει σε εγκεφαλικό», εξηγεί.
2. Μπανάνες
Λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε σάκχαρα, οι μπανάνες συχνά μπαίνουν στη «μαύρη λίστα» όταν πρόκειται για απώλεια βάρους και γενική υγεία. Ωστόσο, αυτό το γλυκό φρούτο προσφέρει πολλά περισσότερα από απλούς υδατάνθρακες.
«Στην πραγματικότητα είναι εξαιρετική πηγή καλίου, ενός μετάλλου που μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης», αναφέρει η Veronica Rouse, RD, CDE, ιδρύτρια του The Heart Dietitian.
«Δεδομένου ότι η υψηλή αρτηριακή πίεση είναι ένας από τους βασικούς παράγοντες κινδύνου για εγκεφαλικό, η επαρκής πρόσληψη καλίου κάθε μέρα είναι ένα σημαντικό βήμα για τη μείωση του κινδύνου», τονίζει.
Πολλοί δεν φτάνουν τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 4.700 mg καλίου. Ευτυχώς, μπορείτε εύκολα να αυξήσετε την πρόσληψη σας προσθέτοντας φέτες μπανάνας σε ένα παρφέ ή βάζοντας κατεψυγμένες μπανάνες στο μπλέντερ για ένα κρεμώδες smoothie.
3. Καφές
Για πολλούς, ο καφές είναι μια καθημερινή ώθηση ενέργειας, αλλά η επίδρασή του στον κίνδυνο εγκεφαλικού προκαλεί συχνά διαφωνίες.
«Τα καλά νέα: Δεν χρειάζεται να κόψεις τον πρωινό σου καφέ. Αν και η καφεΐνη μπορεί να προκαλέσει προσωρινή αύξηση της αρτηριακής πίεσης, δεν φαίνεται να συνδέεται με διαρκή υπέρταση. Στην πραγματικότητα, η μέτρια κατανάλωση καφέ (2 έως 3 φλιτζάνια την ημέρα) έχει συσχετιστεί με χαμηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού σε μακροχρόνιες μελέτες», εξηγεί η Rouse.
Αν και ο καφές είναι περισσότερο γνωστός για την περιεκτικότητά του σε καφεΐνη, αυτό το αγαπημένο ρόφημα είναι επίσης γεμάτο αντιοξειδωτικά, όπως το χλωρογενικό οξύ και τα φλαβονοειδή, που συμβάλλουν στις προστατευτικές του ιδιότητες κατά του εγκεφαλικού. Αλλά υπάρχει ένας περιορισμός: η Rouse προειδοποιεί ότι η αυξημένη κατανάλωση μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο, οπότε είναι καλύτερο να περιορίσετε την κατανάλωση καφέ σε έως 3 φλιτζάνια την ημέρα.
4. Βρώμη
Αν και για χρόνια θεωρούνταν δημητριακό «φιλικό προς τις αρτηρίες», η βρώμη έχει δεχτεί κάποια άδικη αμφισβήτηση λόγω των επιδράσεών της στο σάκχαρο του αίματος.
«Μερικοί φοβούνται να φάνε βρώμη επειδή ανησυχούν ότι μπορεί να ανεβάσει το σάκχαρο. Όμως μπορείς να φτιάξεις ένα μπολ βρώμης με έξυπνο τρόπο και να αποκομίσεις όλα τα καρδιοπροστατευτικά οφέλη της β-γλυκάνης, ενός τύπου διαλυτής ίνας που είναι γνωστός για τη μείωση της χοληστερίνης», επισημαίνει η Pendleton.
Η βρώμη περιέχει επίσης φαινολικές ενώσεις με αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, οι οποίες έχουν συνδεθεί με μειωμένο κίνδυνο εγκεφαλικού. Για να επωφεληθείς στο έπακρο, η Pendleton προτείνει να επιλέγετε βρώμη κομμένη νιφάδες, αντί για στιγμιαία, καθώς είναι λιγότερο επεξεργασμένες και πέπτονται πιο αργά.
Προτείνει επίσης να συνδυάζεις τη βρώμη με πηγή πρωτεΐνης, υγιών λιπαρών και επιπλέον φυτικών ινών.
5. Όσπρια
«Τα όσπρια είναι μια εξαιρετική και οικονομική τροφή για τη βελτίωση της καρδιαγγειακής υγείας, παρά την κακή φήμη που έχουν αποκτήσει λόγω παραπληροφόρησης στα social media σχετικά με τις λεκτίνες», αναφέρει η Pendleton.
Οι λεκτίνες είναι πρωτεΐνες που συνδέονται με συμπτώματα όπως ναυτία, εμετό και διάρροια. Η πραγματικότητα είναι ότι το σωστό μούλιασμα και το μαγείρεμα των οσπρίων εξουδετερώνει τις λεκτίνες, καθιστώντας τα όχι μόνο ασφαλή, αλλά και εξαιρετικά θρεπτικά.
Η Pendleton τονίζει ότι τα όσπρια είναι πλούσια σε διαλυτές ίνες που προστατεύουν τις αρτηρίες. Αυτές οι ίνες δεσμεύουν τη χοληστερόλη στο έντερο και τη βοηθούν να αποβληθεί μέσω των κοπράνων.
Μελέτες δείχνουν ότι αυτός ο μηχανισμός παίζει σημαντικό ρόλο στη μείωση της θνησιμότητας από εγκεφαλικό. Τα όσπρια είναι επίσης πλούσια σε κάλιο και μαγνήσιο, καθιστώντας τα υπερτροφή για την υγεία της καρδιάς και του εγκεφάλου.
6. Tofu
Το tofu συχνά απορρίπτεται ως «ψεύτικη» τροφή που διαταράσσει τις ορμόνες, όμως δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι αυτή η φυτικής προέλευσης πρωτεΐνη είναι επιβλαβής, αντιθέτως, μπορεί να είναι ιδιαίτερα ευεργετική. Φτιαγμένο από φασόλια σόγιας μέσω φυσικής διαδικασίας πήξης (παρόμοιας με το τυρί), το tofu αποτελεί βασικό συστατικό στην ασιατική κουζίνα εδώ και αιώνες.
«Το tofu είναι πλούσιο σε ισοφλαβόνες, ένα είδος αντιοξειδωτικού που μπορεί να υποστηρίξει την υγιή αρτηριακή πίεση. Μια μετα-ανάλυση διαπίστωσε ότι η αυξημένη κατανάλωση προϊόντων σόγιας όπως το tofu συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού», αναφέρει η Rouse.
πηγή: oloygeia.gr