Στην τελική ευθεία μπαίνει ο δεύτερος διαγωνισμός του ΑΣΕΠ. Όπως ανέφερε στο MEGA ο πρόεδρος του ΑΣΕΠ Θάνος Παπαϊωάννου, ο διαγωνισμός απευθύνεται σε πτυχιούχους ΑΕΙ και ΤΕΙ προκειμένου να μπορούν να συμμετέχουν στις προσλήψεις για τα έτη 2026 και 2027.
Ο διαγωνισμός θα είναι ηλεκτρονικός και θα πραγματοποιηθεί σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, με τους υποψήφιους να μπορούν να επιλέξουν την ημέρα που θα εξεταστούν.
Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, θα δημοσιοποιηθεί τράπεζα θεμάτων γνώσεων πριν τον διαγωνισμό και από αυτή θα κληρώνονται οι ερωτήσεις.
Οι υποψήφιοι μπορούν να υποβάλουν αιτήσεις συμμετοχής μέχρι την Τετάρτη 14 Μαΐου. Ο πρόεδρος της ανεξάρτητης Αρχής, Θάνος Παπαδόπουλος, μίλησε στην ΕΡΤ για τις αλλαγές και για τα εξεταστικά κέντρα που θα είναι δύο: ένα στην Αθήνα και ένα στη Θεσσαλονίκη
Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι ο δεύτερος γραπτός διαγωνισμός του δημοσίου θα πραγματοποιηθεί από τα μέσα Ιουνίου έως τα τέλη Ιουλίου και διεξαχθεί -εξ ολοκλήρου- σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Ως εκ τούτου το ΑΣΕΠ θα εκδώσει τα αποτελέσματα και τους πίνακες κατάταξης σε χρόνο ρεκόρ. Αν όλα κυλήσουν σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα τα αποτελέσματα θα έχουν εκδοθεί μέχρι και τον Σεπτέμβριο.
Mιλώντας για τις ημερομηνίες διεξαγωγής του διαγωνισμού ΑΣΕΠ δήλωσε στην εκπομπή «Συνδέσεις» ότι ο προγραμματισμός διεξαγωγής των εξετάσεων είναι για τα μέσα Ιουνίου επισημαίνοντας πως οι υποψήφιοι πρέπει να γνωρίζουν ότι φέτος έχει αλλάξει το σύστημα. «Δεν υπάρχει η έννοια του να πετύχεις πια, αφού δεν υπάρχει βάση» τόνισε διευκρινίζοντας ότι οι επιτυχόντες θα μπουν σε μια «δεξαμενή» για τα επόμενα δύο χρόνια.
«Θα γίνει ηλεκτρονικά ο διαγωνισμός. Οι υποψήφιοι θα έρθουν σε δύο ηλεκτρονικά εξοπλισμένα εξεταστικά κέντρα στην Αθήνα (Μαρούσι) και τη Θεσσαλονίκη, έχοντας κλείσει ηλεκτρονικά ραντεβού για το πότε θέλουν και μπορούν να εξεταστούν, ποια μέρα και ώρα» σημείωσε ο πρόεδρος του ΑΣΕΠ.
Όπως είπε οι υποψήφιοι απ’ όλη την Ελλάδα θα προσέλθουν παρά την απόσταση από τα εξεταστικά κέντρα. «Οι ενδείξεις δείχνουν ότι θα έρθουν. Θα έχουμε συμμετοχή από την επαρχία στην πληθυσμιακή αναλογία της επαρχίας»
Μάλιστα, όπως τόνισε, «το να γίνεται ο διαγωνισμός ηλεκτρονικά είναι μια μεγάλη καινοτομία και από πλευράς περιεχομένου και από πλευράς ταχύτητας εξαγωγής αποτελεσμάτων».
«Θα δοθούν όλες οι ερωτήσεις, υπό τύπον τράπεζας δεδομένων, σε επαρκή χρόνο πριν από την έναρξη των εξετάσεων. Οι υποψήφιοι δεν χρειάζεται να κάνουν φροντιστήριο. Να δουν τις ερωτήσεις και ποιες είναι οι σωστές απαντήσεις, να τις μελετήσουν και να πάνε να δώσουν (εξετάσεις)» πρόσθεσε ο κ. Παπαϊωάννου. Και όπως είπε «είτε είσαι γεωπόνος είτε είσαι νομικός, η εξέταση είναι η ίδια».
Οι υποψήφιοι του δεύτερου πανελλήνιου γραπτού διαγωνισμού θα διαγωνιστούν για τις θέσεις που θα ανοίξουν στο ελληνικό δημόσιο το 2026 και το 2027. Οι θέσεις που ανοίγουν στο δημόσιο καθορίζονται κάθε χρόνο από το υπουργείο Εσωτερικών και εγκρίνονται από Υπουργικό Συμβούλιο που λαμβάνει χώρα το φθινόπωρο του προηγούμενου έτους.
Πρακτικά, αυτό σημαίνει πως οι θέσεις του 2026 θα εγκριθούν από το Υπουργικό Συμβούλιο που θα γίνει τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο του 2025. Εφόσον το ΑΣΕΠ θα έχει ήδη δημοσιεύσει τη «δεύτερη δεξαμενή» υποψηφίων, δεν είναι απίθανο οι πρώτοι διορισμοί -του 2026- να γίνουν στο τέλος του 2025 ή τους πρώτους μήνες του 2026.
Αφού λοιπόν το ΑΣΕΠ θα έχει εκδώσει τα αποτελέσματα και η κυβέρνηση θα έχει εγκρίνει τον προγραμματισμό προσλήψεων του 2026, η ταχύτητα των διορισμών εξαρτάται μόνο από τις εσωτερικές διεργασίες που πρέπει να κινηθούν. Η διαδικασία που παραδοσιακά «τρώει» χρόνο είναι αυτή της συγκέντρωσης όλων των θέσεων ΠΕ και ΤΕ σε μία ενιαία προκήρυξη και η συμφωνία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.