Σαν σήμερα: Τα σημαντικότερα γεγονότα που συνέβησαν στις 14 Μάϊου
Τα σημαντικότερα γεγονότα της ημέρας στην Ελλάδα και τον κόσμο
Ντυμένες και έτοιμες για τη σκηνή, οι 4χρονες Τζένιφερ Ντόραν (αριστερά) και Μισέλ Σίλερ συζητούν σε διάδρομο του Λυκείου Haverford στο Χάβερταουν της Πενσυλβάνια, το βράδυ της Πέμπτης 14 Μαΐου 1992, λίγο πριν ανοίξει η αυλαία της ετήσιας χορευτικής τους παράστασης. (AP Photo/Amy Sancetta)
1264: Ο Ερρίκος Γ’ της Αγγλίας αιχμαλωτίζεται στον Δεύτερο Πόλεμο των Βαρόνων και ο Σιμόν ντε Μονφόρ γίνεται de facto κυβερνήτης της Αγγλίας, εγκαθιστώντας πρώιμες μορφές κοινοβουλευτισμού.
1643: Ο Λουδοβίκος ΙΔ’ της Γαλλίας ανακηρύσσεται βασιλιάς σε ηλικία μόλις 5 ετών. Ο μελλοντικός «Βασιλιάς Ήλιος» θα γίνει το σύμβολο της απόλυτης μοναρχίας στην Ευρώπη.
1787: Συγκαλείται στη Φιλαδέλφεια η Συντακτική Συνέλευση για τη δημιουργία του Συντάγματος των ΗΠΑ, με προεδρεύοντα τον Τζορτζ Ουάσινγκτον.
1796: Ο Άγγλος γιατρός Έντουαρντ Τζένερ παρουσιάζει το πρώτο εμβόλιο κατά της ευλογιάς, ανοίγοντας τον δρόμο για την ιατρική πρόληψη μέσω εμβολιασμών.
1811: Η Παραγουάη ανακηρύσσει την ανεξαρτησία της από την Ισπανία, αποτελώντας μία από τις πρώτες χώρες της Λατινικής Αμερικής που αποδεσμεύονται από την αποικιοκρατία.
1865: Διεξάγονται βουλευτικές εκλογές στην Ελλάδα, με νικητή τον Αλέξανδρο Κουμουνδούρο. Οι εκλογές διαρκούν έως τις 17 Μαΐου.
1900: Ξεκινούν στο Παρίσι οι 2οι Ολυμπιακοί Αγώνες της σύγχρονης εποχής, με τη συμμετοχή σχεδόν 1.000 αθλητών και για πρώτη φορά γυναικών, από 28 χώρες.
1920: Ο Ελληνικός Στρατός λαμβάνει εντολή από τους συμμάχους να καταλάβει και να διοικήσει τη Δυτική Θράκη, που τελικά προσαρτάται στην Ελλάδα με τη Συνθήκη των Σεβρών.
1928: Αρχίζει η λειτουργία της Τράπεζας της Ελλάδος, θεμελιώνοντας την οικονομική πολιτική της χώρας. Πρώτος διοικητής αναλαμβάνει ο Αλέξανδρος Διομήδης.
1948: Το Ισραήλ κηρύσσει την ανεξαρτησία του και αμέσως ξεσπά ο Αραβοϊσραηλινός Πόλεμος, με τον Νταβίντ Μπεν Γκουριόν να αναλαμβάνει πρώτος πρωθυπουργός.
1955: Υπογράφεται το Σύμφωνο της Βαρσοβίας από οκτώ κομμουνιστικές χώρες, ως αντίβαρο του ΝΑΤΟ κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου.
1962: Ο Χουάν Κάρλος Α’ της Ισπανίας παντρεύεται στην Αθήνα την Πριγκίπισσα Σοφία της Ελλάδας, σε μία ένωση που ενώνει δύο βασιλικούς οίκους της Ευρώπης.
1967: Ιδρύεται το Πανελλήνιο Αντιδικτατορικό Μέτωπο (ΠΑΜ), η πρώτη αντιστασιακή οργάνωση κατά της Χούντας, με επικεφαλής τον Μίκη Θεοδωράκη.
1968: Ανακοινώνονται μεταρρυθμίσεις στην Τσεχοσλοβακία υπό τον Αλεξάντερ Ντούπτσεκ, σηματοδοτώντας την αρχή της «Άνοιξης της Πράγας», που θα πνιγεί στο αίμα λίγους μήνες αργότερα.
1973: Εκτοξεύεται ο Skylab, ο πρώτος διαστημικός σταθμός των ΗΠΑ, ένα ορόσημο στην ιστορία της διαστημικής τεχνολογίας.
1982: Τελείται η κηδεία της Δέσποινας Αχλαδιώτη, της θρυλικής Κυράς της Ρω, στο Καστελόριζο. Για 40 χρόνια ύψωνε τη σημαία στην ακριτική νησίδα ως πράξη αντίστασης.
1998: Πεθαίνει σε ηλικία 83 ετών ο Φρανκ Σινάτρα, θρυλικός Αμερικανός τραγουδιστής και ηθοποιός, με τεράστια επιρροή στην ποπ κουλτούρα του 20ού αιώνα.
2003: Εκτοξεύεται ο πρώτος ελληνοκυπριακός δορυφόρος Hellas Sat, εντάσσοντας την Ελλάδα στο διαστημικό γίγνεσθαι και προσφέροντας πολλαπλά οφέλη σε πολιτικό και τεχνολογικό επίπεδο.
Το ξενοδοχείο Sofitel στη Νέα Υόρκη, υπάλληλος του οποίου δέχθηκε σεξουαλική επίθεση από τον Ντομινίκ Στρος-Καν
2011: Ο Ντομινίκ Στρος-Καν, επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και φαβορί για την προεδρία της Γαλλίας, συλλαμβάνεται στη Νέα Υόρκη κατηγορούμενος για σεξουαλική επίθεση σε καμαριέρα ξενοδοχείου. Η υπόθεση προκαλεί παγκόσμιο σάλο, οδηγεί στην παραίτησή του από το ΔΝΤ και στην πολιτική του κατάρρευση, αν και οι κατηγορίες αργότερα αποσύρονται λόγω αναξιοπιστίας της καταγγέλλουσας.