Image
Παρασκευή 16 Μαΐου 2025 17:10 Διεθνή
 

Τραμπ και Πούτιν: Ετοιμάζεται συνάντηση για την Ουκρανία – Σε ρόλο παρατηρητή ο Ζελένσκι

Ντόναλντ Τραμπ και Βλαντιμίρ Πούτιν προετοιμάζουν συνάντηση για να προχωρήσει η συμφωνία για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία. Οι συνομιλίες της ρωσικής και της ουκρανικής αντιπροσωπείας στην Κωνσταντινούπολη, αν και δικαιολογημένα αποτέλεσαν είδηση καθώς είναι οι πρώτες μετά από το 2022, όπως αναμενόταν δεν είχαν κάποιο αποτέλεσμα με τις δύο πλευρές να παραμένουν αμετακίνητες στις θέσεις τους.

Η συνάντηση κατέληξε σε «ναυάγιο» σε χρόνο εξπρές και όπως δήλωσε ο Ντόναλντ Τραμπ για να τελειώσει η σύγκρουση θα πρέπει να συναντηθεί ο ίδιος με τον Βλαντιμίρ Πούτιν. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ με δύο διαδοχικές παρεμβάσεις «άδειασε» τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, δίνοντάς του ρόλο «παρατηρητή» στις διαπραγματεύσεις.

Τα επιτελεία σε Μόσχα και Ουάσινγκτον φαίνεται πως έχουν προχωρήσει τις ενέργειες για μια συνάντηση μεταξύ του Αμερικανού και του Ρώσου Προέδρου. Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε πως σήμερα το απόγευμα ο Βλαντιμίρ Πούτιν θα έχει ένα «σημαντικό διεθνές τηλεφώνημα» και παρότι δεν κατονόμασε τον συνομιλητή του, όλοι εξέλαβαν την ενημέρωση ως προαναγγελία μιας τηλεφωνικής επικοινωνίας μεταξύ των δύο ηγετών.

Την Πέμπτη η Μόσχα, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο μιας απευθείας συνάντησης Τραμπ – Πούτιν. Συγκεκριμένα ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Ριάμπκοφ, δήλωσε ότι μια πιθανή συνάντηση Τραμπ – Πούτιν δεν εξαρτάται άμεσα από την πρόοδο των συνομιλιών στην Κωνσταντινούπολη όσον αφορά την ειρηνευτική συμφωνία στην Ουκρανία.

Μια ημέρα αργότερα, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, υπογράμμισε πως μια συνάντηση μεταξύ του Ντόναλντ Τραμπ και του Βλαντιμίρ Πούτιν είναι «σίγουρα απαραίτητη». «Είναι απαραίτητη τόσο πρωτίστως από την άποψη των διμερών ρωσοαμερικανικών σχέσεων όσο και από την άποψη μιας σοβαρής συζήτησης στο υψηλότερο επίπεδο για τις διεθνείς υποθέσεις και τα περιφερειακά προβλήματα, συμπεριλαμβανομένης, φυσικά, της κρίσης στην Ουκρανία», τόνισε.

Νωρίτερα, την Παρασκευή, ο Ντόναλντ Τραμπ, δήλωσε ότι θα αναλάβει πρωτοβουλία για να συναντηθεί ο ίδιος με το Ρώσο Πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, ώστε να τερματιστεί ο πόλεμος στην Ουκρανία. Όπως υπογράμμισε, η σύγκρουση στην Ουκρανία πρέπει να τελειώσει και ο μόνος τρόπος για να συμβεί αυτό είναι «να συναντηθώ με τον Βλαντιμίρ Πούτιν… μόλις μπορέσουμε να το οργανώσουμε». «Ήρθε η ώρα να το κάνουμε», τόνισε.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάρκο Ρούμπιο, είχε επίσης δηλώσει πως ο «μοναδικός τρόπος» για να προχωρήσουν οι συνομιλίες για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία είναι μια συνάντηση μεταξύ του Αμερικανού και του Ρώσου ηγέτη. «Τίποτα παραγωγικό» δεν θα συμβεί μέχρι να συνεργαστούν αυτοί οι ηγέτες, τόνισε.

Το πρώτο «άδειασμα» Τραμπ στον Ζελένσκι

Σημειώνεται πως οι εξελίξεις έρχονται μετά και το αρχικό «άδειασμα» του Ντόναλντ Τραμπ στον Βολοντίμιρ Ζελένσκι την Πέμπτη. Την ώρα που στην Τουρκία βρίσκονταν σε εξέλιξη ένα διπλωματικό θρίλερ σχετικά με τη διεξαγωγή ή μη των συνομιλιών μεταξύ Κίεβου και Μόσχας στην Κωνσταντινούπολη, ο Ντόναλντ Τραμπ με παρέμβασή του υποβάθμιζε το ρόλο του Ουκρανού Προέδρου στις διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό του πολέμου.

«Τίποτα δεν πρόκειται να συμβεί μέχρι να συναντηθούμε με τον Πούτιν», τόνισε στους δημοσιογράφους μέσα από το προεδρικό αεροσκάφος, Air Force One, στο περιθώριο της περιοδείας του στα αραβικά κράτη του Κόλπου. Η ερώτηση μάλιστα που του έγινε ήταν «εάν είναι απογοητευμένος για την αντιπροσωπεία χαμηλόβαθμων αξιωματούχων που έστειλε η Ρωσία στην Κωνσταντινούπολη».

Αποφεύγοντας τη συζήτηση για αυτό το ζήτημα τόνισε: «Δεν έχω εικόνα. Δεν είμαι απογοητευμένος με τίποτα. Μόλις υπέγραψα συμφωνίες 4 τρισεκατομμυρίων δολαρίων (σ.σ. με τα αραβικά κράτη του Κόλπου) και με ρωτάτε εάν είμαι απογοητευμένος από την αντιπροσωπεία; Δεν ξέρω τίποτα για την αντιπροσωπεία, δεν την έχω καν κοιτάξει», απάντησε και πρόσθεσε:

«Να σας πω… Τίποτα δεν πρόκειται να συμβεί μέχρι να συναντηθώ εγώ με τον Πούτιν. Και προφανώς θα ταξίδευε στην Τουρκία εάν ήμουν και εγώ. Νομίζω πως δεν πρόκειται να συμβεί τίποτα (σ.σ. στις συνομιλίες), είτε σας αρέσει είτε όχι, μέχρι να συναντηθώ εγώ μαζί του. Θα πρέπει να το λύσουμε γιατί πολλοί άνθρωποι έχουν πεθάνει».

Τραμπ και Πούτιν στην ίδια γραμμή

Σημειώνεται πως ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατηγόρησε τον Βλαντιμίρ Πούτιν για την απόφασή του να μη τον συναντήσει, υποστηρίζοντας πως αποτελεί ένδειξη ότι ο Ρώσος Πρόεδρος δεν επιθυμεί την ειρήνη. Κατά τον Ουκρανό Πρόεδρο, ο μόνος τρόπος για να υπάρξει μια συμφωνία είναι η πρόσωπο με πρόσωπο συνάντηση με τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

Όμως ο Ντόναλντ Τραμπ με τις δηλώσεις του «ακύρωσε» το μήνυμα του Ουκρανού Προέδρου, υιοθετώντας έμμεσα τη θέση του Κρεμλίνου, που έχει δηλώσει πως δεν αναγνωρίζει το ρόλο του Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Το Κρεμλίνο επισημαίνει πως και τυπικά η προεδρική θητεία του Ζελένσκι έχει τερματιστεί, οπότε μια πιθανή συμφωνία ειρήνης, για να μην υπάρχει κίνδυνος να αμφισβητηθεί, θα πρέπει να φέρει την υπογραφή ενός Προέδρου, ο οποίος θα έχει τη νομιμότητα έχοντας αναδειχθεί μέσα από εκλογές.

Ο φόβος του Κίεβου για ένα «lose – lose» δίλημμα

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, έχοντας και την υποστήριξη των Ευρωπαίων, επιδίωξε να αναδείξει μέσω της συνάντησης στην Κωνσταντινούπολη τον Βλαντιμίρ Πούτιν ως υπεύθυνο για τον μη τερματισμό του πολέμου. Τόνισε δε πως εάν οι συνομιλίες κατέληγαν σε αδιέξοδο, όπως και συνέβη, τότε θα πρέπει να επιβληθούν περαιτέρω και ισχυρότερες κυρώσεις στη Μόσχα.

Ωστόσο ο πρόεδρος των ΗΠΑ φάνηκε πως δεν είχε διάθεση να υιοθετήσει αυτήν την προσέγγιση. Έχοντας μάλιστα προδιαγράψει ο ίδιος πως οι συνομιλίες θα αποτύχουν, ο Ντόναλντ Τραμπ εμφανίστηκε έτοιμος να προχωρήσει σε μια συνάντηση με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, η οποία θα μπορούσε να αποδειχθεί ιστορική για τις εξελίξεις στην Ουκρανία. Υπενθυμίζεται πως το σχέδιο που έχει καταθέσει στο τραπέζι ο πρόεδρος των ΗΠΑ προβλέπει την αναγνώριση του ρωσικού ελέγχου στην Κριμαία και στις ανατολικές περιοχές που έχει καταλάβει ο ρωσικός στρατός από την έναρξη του πολέμου (περίπου το 20% της ουκρανικής επικράτειας), αλλά και τη δέσμευση για μη ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ.

Πρόκειται για ένα σχέδιο που απηχεί σε σημαντικό βαθμό τους όρους που έχει θέσει η Ρωσία και φαίνεται πως παρασκηνιακά έχει πάρει την έγκριση της Μόσχας. Το Κίεβο για την ώρα απορρίπτει οποιοδήποτε ενδεχόμενο παραχώρησης εδαφών, αν και οι πιέσεις αναμένεται να ενταθούν. Είναι ενδεικτικό πως ακόμη και Εμανουέλ Μακρόν, ένας από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, παραδέχτηκε σε πρόσφατη συνέντευξή του ότι «η Ουκρανία δεν έχει τη δυνατότητα να ανακτήσει όλα τα εδάφη που έχει χάσει από το 2014».

Το γεγονός πως οι Ντόναλντ Τραμπ και Βλαντιμίρ Πούτιν σχεδιάζουν να έχουν μια  κατ’ ιδίαν συνάντηση – χωρίς τον Ζελένσκι – για να «λήξουν» το ουκρανικό, προκαλεί τεράστια ανησυχία στο Κίεβο και στους Ευρωπαίους συμμάχους του, καθώς ενδεχομένως να βρεθούν προ τετελεσμένων και να κληθούν απλώς να λάβουν απόφαση επί ενός διλήμματος «lose – lose», όπου καμία από τις διαθέσιμες επιλογές δεν οδηγεί σε ένα επιθυμητό αποτέλεσμα.

Πηγή: ieidiseis.gr

Κάντε Like το daypress.gr