Image
Δευτέρα 09 Ιουνίου 2025 13:30 Υγεία
 

Καρκίνος και διατροφή: Το ήσυχο λάθος που κοστίζει ζωές


Μια νέα επιστημονική μελέτη φέρνει στο φως τον καθοριστικό ρόλο της διατροφής και της φυσικής δραστηριότητας στην επιβίωση ασθενών με καρκίνο του παχέος εντέρου σταδίου ΙΙΙ.

Ερευνητές διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση τροφών με έντονη φλεγμονώδη δράση – όπως το άσπρο ψωμί, οι τηγανητές πατάτες, τα αλλαντικά και τα αναψυκτικά – συνδέεται με σημαντικά αυξημένο κίνδυνο θανάτου.

Η μελέτη, η οποία δημοσιεύτηκε στoν Independent, στην οποία συμμετείχαν περισσότεροι από 1.600 ασθενείς, έδειξε πως όσοι ακολουθούσαν διατροφή πλούσια σε τέτοιες τροφές είχαν κατά 87% αυξημένη πιθανότητα θανάτου σε σχέση με εκείνους που προτιμούσαν πιο υγιεινές διατροφικές επιλογές.

Η φλεγμονή αποτελεί φυσική αντίδραση του οργανισμού, όμως όταν είναι χρόνια, μπορεί να συμβάλει στην ανάπτυξη και επιδείνωση σοβαρών παθήσεων, μεταξύ των οποίων και ο καρκίνος. Όπως δήλωσε η δρ Sara Char από το Dana-Farber Cancer Institute, τα ευρήματα ενισχύουν την ανάγκη για υιοθέτηση αντιφλεγμονώδους τρόπου ζωής στους ογκολογικούς ασθενείς.

Παράλληλα, φάνηκε ότι η λήψη αντιφλεγμονωδών φαρμάκων, όπως η σελεκοξίμπη, δεν είχε αισθητή επίδραση στην επιβίωση, ενώ η τακτική άσκηση παρουσίασε σημαντικά θετικά αποτελέσματα.

Το πρόβλημα είναι ευρύτερο, καθώς στις ΗΠΑ περίπου 150.000 άνθρωποι διαγιγνώσκονται κάθε χρόνο με καρκίνο του παχέος εντέρου – τη δεύτερη κύρια αιτία θανάτου από καρκίνο – ενώ πάνω από τα μισά νοικοκυριά ακολουθούν διατροφή που ενισχύει τη φλεγμονή.

Οι ειδικοί προτείνουν τη μεσογειακή διατροφή ως ένα από τα πιο ωφέλιμα πρότυπα διατροφής. Πιο συγκεκριμένα, η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε ωμέγα-3 λιπαρά, σκούρων φυλλωδών λαχανικών, ξηρών καρπών και δημητριακών ολικής αλέσεως μπορεί να συμβάλλει στη μείωση της φλεγμονής και στη βελτίωση της πρόγνωσης των ασθενών.

newsbomb

madata.gr
Κάντε Like το daypress.gr