Άρση της απαγόρευσης για το κολύμπι στον Σηκουάνα σημειώνεται φέτος στην καρδιά του Παρισιού, ύστερα από 100 χρόνια.
Αυτό το καλοκαίρι, οι Παριζιάνοι και οι τουρίστες θα ανακαλύψουν ξανά τις χαρές της κολύμβησης στον Σηκουάνα, εκατό χρόνια μετά την απαγόρευση, ανακοίνωσε το δημαρχείο του Παρισιού και ήδη πληθώρα πολιτών έσπευσαν για να απολαύσουν την πολυαναμενόμενη στιγμή.
Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, οι εγκαταστάσεις επρόκειτο να κλείνουν για το κοινό εάν τα δείγματα που λαμβάνονται 3 φορές την ημέρα είναι κάτω από τα επιτρεπτά όρια.
Οι αθλητές που αρρώστησαν και οι μετρήσεις
Ταυτόχρονα, τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης, υπενθυμίζουν στο κοινό πως λίγες ημέρες πριν την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων του 2024, η δήμαρχος του Παρισιού Αν Ινταλγκό, βούτηξε στο Σηκουάνα ενώπιων δημοσιογράφων, απεσταλμένων από όλο τον κόσμο. Βέβαια, να σημειωθεί πως εκείνη την ημέρα τα αποτελέσματα από τις δειγματοληψίες έδειχναν αυξημένα τα επίπεδα των κολοβακτηριδίων, ενώ δεν ήταν λίγοι οι αθλητές που αρρώστησαν σοβαρά.
Να σημειωθεί δε, πως η Γαλλία, έχει επενδύσει για να διασφαλίσει πως τα νερά θα είναι ασφαλή για κολύμπι αυτό το καλοκαίρι. Παρ’ όλα αυτά, λίγες ώρες πριν από το άνοιγμα, οι εικόνες που ταξιδεύουν στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης είναι αποθαρρυντικές.
Στους Ολυμπιακούς Αγώνες που διεξάχθηκαν πέρυσι στη χώρα λειτούργικες και άλλο ένα σημείο κολύμβηση στο κανάλι του Ούρκ, Σαν Μαρτάν, στο 19ο διαμέρισμα του Παρισιού. Πλέον, τρεις ζώνες είναι ανοιχτές για κολύμπι στο κοινό: στο bras Marie στην καρδιά του ιστορικού κέντρου, στην περιοχή Grenelle στα δυτικά του Παρισιού και στο Bercy στα ανατολικά, προσφέροντας τον απαραίτητο χώρο σε 150 με 300 επισκέπτες.
Τα νερά, είναι αρκετά ρηχά, επομένως υπενθυμίζεται τακτικά από τους ναυαγοσώστες πως απαγορεύονται οι βουτιές.
Αξίζει να σημειωθεί πως η υπόσχεση για άρση της απαγόρευσης κολύμβησης χρονολογείται από το 1988, όταν ο τότε δήμαρχος του Παρισιού και μελλοντικός πρόεδρος Ζακ Σιράκ, υπερασπίστηκε το άνοιγμα του Σηκουάνα για το κοινό.
Τον 17ο αιώνα οι πολίτες συνήθιζαν να απολαμβάνουν το κολύμπι στο Σηκουάνα κάτι το οποίο απαγορεύτηκε το 1923, για λόγους υγείας και ασφάλειας.
50 – 60 πτώματα ετησίως
Από τον καθαρισμό του ποταμού βρέθηκαν πληθώρα αντικειμένων ακόμη και πτώματα, συγκεκριμένα, από τον Σηκουάνα, ανασύρονται 50 και 60 πτώματα ετησίως.
Κατά τον καθαρισμό, ανασύρθηκαν επίσης: κούκλες βουντού καρφωμένες σε νεκρό πύθωνα μήκους τριών μέτρων, μία οβίδα πυροβολικού που χρονολογείται από τον Γαλλοπρωσικό πόλεμο του 1870 και το τρόπαιο του τουρνουά ράγκμπι των Έξι Εθνών, που έπεσε στον ποταμό μετά τη νίκη της Γαλλίας το 2022.
topontiki