Image
Σάββατο 02 Αυγούστου 2025 12:35 Διεθνή
 

Τουρκία: Αποκαλύπτει σχέδιο για θαλάσσια πάρκα στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο – Νέο επεισόδιο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις


Η Τουρκία δημοσιοποίησε πρόσφατα σχέδιο για τη δημιουργία θαλάσσιων πάρκων σε δύο σημαντικές θαλάσσιες ζώνες: στο Αιγαίο Πέλαγος και στην Ανατολική Μεσόγειο.

Σύμφωνα με το σχέδιο, το θαλάσσιο πάρκο στο Αιγαίο καλύπτει περιοχή έξω από τα τουρκικά χωρικά ύδατα, δυτικά της Ίμβρου και Τενέδου, μεταξύ των νησιών Σαμοθράκης και Λήμνου. Παράλληλα, στην Ανατολική Μεσόγειο, το θαλάσσιο πάρκο εκτείνεται βορειοανατολικά της Ρόδου μέχρι τον Κόλπο της Αττάλειας, αποκλείοντας την περιοχή γύρω από το Καστελλόριζο.

Η κίνηση αυτή έρχεται σε συνέχεια των ελληνικών ανακοινώσεων για τη σύσταση δύο νέων Εθνικών Θαλάσσιων Πάρκων στο Ιόνιο και το Αιγαίο, τις οποίες η Άγκυρα έχει χαρακτηρίσει ως προσπάθεια αλλαγής του status quo στην περιοχή. Το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι θα παρουσιάσει σύντομα τα δικά του σχέδια για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος στις εν λόγω περιοχές.

Η εξέλιξη αυτή προσθέτει νέα ένταση στις ήδη τεταμένες ελληνοτουρκικές σχέσεις, αυξάνοντας τις ανησυχίες για την πορεία των διμερών σχέσεων στην Ανατολική Μεσόγειο.

Τουρκία: Νέα θαλάσσια πάρκα και σύνοδος για τη μετανάστευση στη Μεσόγειο

Παράλληλα με το πρόσφατο σχέδιο της Τουρκίας για τη δημιουργία θαλάσσιων πάρκων σε περιοχές του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου, συνεχίζονται οι προκλήσεις στην ευρύτερη περιοχή.

Το 2021, πάνω από 32.400 πρόσφυγες και μετανάστες διέσχισαν τη θαλάσσια διαδρομή από τη Λιβύη προς την Ευρώπη, αριθμός που διπλασιάστηκε σε σχέση με το 2020, σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. Στην Κωνσταντινούπολη, ο Ερντογάν, η Ιταλίδα πρωθυπουργός Μελόνι και ο Λίβυος πρωθυπουργός Ντιμπέιμπα συμφώνησαν σε συνεργασία για τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών και τη στήριξη της σταθερότητας στη Λιβύη.

Επιπλέον, η Ελλάδα ενισχύει την παρουσία της στα διεθνή ύδατα κοντά στη Λιβύη, αντιδρώντας στην αύξηση των μεταναστευτικών ροών προς τα νότια νησιά της, με στόχο την αποτροπή νέων ναυαγίων. Οι εξελίξεις υπογραμμίζουν τις πολλαπλές προκλήσεις και εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

madata.gr
Κάντε Like το daypress.gr