Image
Δευτέρα 15 Σεπτεμβρίου 2025 23:05 Υγεία
 

Νέα μελέτη: Το κάλιο είναι «ασπίδα» για την καρδιά – Μειώνει κατά 24% τον κίνδυνο εμφράγματος


Η διατροφή μας μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο στην υγεία της καρδιάς. Μια νέα μελέτη δείχνει ότι η αυξημένη πρόσληψη καλίου μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και θανάτου κατά 24%.

Γιατί το κάλιο είναι τόσο σημαντικό
Το κάλιο βοηθά τον οργανισμό να αποβάλλει το περιττό νάτριο (αλάτι) από το αίμα, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο υπέρτασης, αρρυθμιών και καρδιακής ανεπάρκειας. Όπως τόνισε ο καθηγητής Henning Bundgaard από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Κοπεγχάγης:

«Ο ανθρώπινος οργανισμός εξελίχθηκε με μια διατροφή πλούσια σε κάλιο και φτωχή σε νάτριο. Σήμερα έχει συμβεί το αντίθετο».

Η μελέτη στη Δανία
Στην έρευνα συμμετείχαν 1.200 καρδιοπαθείς με εμφυτεύσιμους απινιδωτές (ICDs). Οι μισοί ακολούθησαν διατροφή πλούσια σε κάλιο, με έμφαση σε λαχανικά όπως παντζάρια και λάχανο. Τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά: όσοι αύξησαν τα επίπεδα καλίου είχαν 24% χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακής νόσου ή θανάτου.

Τροφές πλούσιες σε κάλιο
Για να αυξήσετε φυσικά την πρόσληψη καλίου, προτιμήστε:

μπανάνες, αβοκάντο, σπανάκι,
πατάτες (ιδανικά ψητές), φασόλια,
γιαούρτι, ψάρια (όπως τόνος),
φυσικούς χυμούς φρούτων.

Προσοχή στα συμπληρώματα
Οι ειδικοί τονίζουν ότι το κάλιο πρέπει να προέρχεται από τροφές και όχι από συμπληρώματα, εκτός εάν υπάρχει ιατρική καθοδήγηση. Υπερβολική πρόσληψη μπορεί να είναι επικίνδυνη και να οδηγήσει ακόμη και σε καρδιακή ανακοπή.

Το μήνυμα των ειδικών
Η μείωση του αλατιού είναι σημαντική, αλλά εξίσου κρίσιμη είναι και η αύξηση του καλίου στη διατροφή μας. Με μια διατροφή πλούσια σε φρούτα, λαχανικά και ψάρια, μπορούμε να προστατέψουμε την καρδιά μας και να μειώσουμε τον κίνδυνο εμφραγμάτων και εγκεφαλικών.

Διαβάστε ακόμα: Φούσκωμα τέλος: Δροσερό ρόφημα αγγούρι–λεμόνι, έξυπνες κινήσεις που «ξεφουσκώνουν»

madata.gr
Κάντε Like το daypress.gr