Image
Πέμπτη 06 Νοεμβρίου 2025 19:45 Παράξενα
 

«Ψητό… σε τροχιά»: Οι Κινέζοι αστροναύτες έκαναν μπάρμπεκιου στο διάστημα με νέο φούρνο χωρίς καπνό


Η ζωή στο διάστημα απέκτησε (κυριολεκτικά) γεύση για τα πληρώματα των αποστολών Shenzhou-20 και Shenzhou-21: οι Κινέζοι αστροναύτες ετοίμασαν μπάρμπεκιου στον διαστημικό σταθμό Tiangong χάρη σε έναν νέο φούρνο θερμού αέρα, ειδικά σχεδιασμένο για χρήση σε μικροβαρύτητα. Στο πρώτο «μενού» περιλήφθηκαν μαριναρισμένες φτερούγες κοτόπουλου και μπριζόλα με μαύρο πιπέρι, με το πλήρωμα να μοιράζεται το ιστορικό γεύμα μετά την τελετή παράδοσης–παραλαβής του «κλειδιού» του σταθμού.

Πώς ψήνεις χωρίς καπνό στο διάστημα
Ο φούρνος, που έφτασε με την Shenzhou-21, λειτουργεί με ροή θερμού αέρα και ενσωματωμένο απορροφητήρα/φίλτρα ώστε να δεσμεύει ατμούς και οσμές, τηρώντας τα αυστηρά πρωτόκολλα ατμοσφαιρικής καθαρότητας του σταθμού. Σύμφωνα με Κινέζους ερευνητές, το σύστημα είναι «πρώτο του είδους του» με κύκλο ζωής ~500 ψησιμάτων. Οι αστροναύτες ανέφεραν ότι οι φτερούγες ψήθηκαν σε 28 λεπτά, ενώ ακολούθησε η μπριζόλα, με σχόλια τύπου «μυρίζει, φαίνεται και έχει υπέροχη γεύση».

Από τα έτοιμα γεύματα σε κουζίνα… κανονικού σπιτιού
Το «σεληνόφως» της γαστρονομίας σε τροχιά δεν σταματά στον φούρνο: το σημερινό διαστημικό μενού της Κίνας λέγεται ότι φτάνει τα ~190 είδη, από κρέατα και λαχανικά μέχρι ξηρούς καρπούς και γλυκά. Παράλληλα, στον Tiangong έχουν καλλιεργηθεί φρέσκα προϊόντα (μαρούλια, ντοματίνια, γλυκοπατάτες κ.ά.), με συγκομιδή ~4,5 κιλά, χάρη σε υποστρώματα ανακύκλωσης, λίπανση ελεγχόμενης αποδέσμευσης και άρδευση μικροπόρων.

Rewind: όταν το ISS έψηνε μπισκότα
Ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός (ISS) είχε δοκιμάσει το 2019–2020 έναν πρωτότυπο φούρνο μηδενικής βαρύτητας ψήνοντας μπισκότα σοκολάτας· για να «δέσει» η ζύμη απαιτήθηκαν έως 2 ώρες αντί ~20 λεπτών στη Γη. Σε σύγκριση, ο νέος κινεζικός φούρνος εμφανίζεται σαφώς πιο πρακτικός για καθημερινό μαγείρεμα, ανοίγοντας τον δρόμο για καλύτερη διατροφή και ψυχολογική ευεξία σε μακρύτερες αποστολές.

Η ανθρώπινη πλευρά του «space living»
Μετά από μήνες σε κλειστό περιβάλλον, η δυνατότητα να ψήσεις φρέσκο φαγητό δεν είναι απλώς πολυτέλεια: είναι εργαλείο ευημερίας. Η μυρωδιά από φτερούγες, ψωμί ή ξηρούς καρπούς που «σκάζουν» στον φούρνο, μπορεί να λειτουργήσει ως ισχυρό ηθικό τονωτικό για τα πληρώματα. Δεν είναι τυχαίο ότι το σχετικό βίντεο προκάλεσε κύματα ενθουσιασμού στα κοινωνικά δίκτυα, με χιουμοριστικά σχόλια και συγκρίσεις με παλαιότερα πειράματα του ISS.

Γιατί έχει σημασία
Η εισαγωγή λειτουργικής κουζίνας σε διαστημικό σταθμό δείχνει πόσο γρήγορα αναβαθμίζεται το βιοτικό επίπεδο σε τροχιά: από τα προσυσκευασμένα γεύματα των πρώτων επανδρωμένων πτήσεων, σε μαγείρεμα κατ’ απαίτηση με έλεγχο οσμών και εκπομπών. Είναι ένα μικρό βήμα για το καθημερινό «σπίτι» στο διάστημα — και ένα μεγάλο άλμα για την παρατεταμένη ανθρώπινη παρουσία εκτός Γης.

Διαβάστε ακόμα: Σκηνές έντασης σε πτήση. Επιβάτιδα αποβιβάστηκε μετά από καβγά με τον σύντροφό της

madata.gr
Κάντε Like το daypress.gr