Image
Δευτέρα 24 Ιουλίου 2017 16:55 Συνεντεύξεις
 

ΟVER THE WALL CRETE ROCK FESTIVAL 2017.

Συνέντευξη του Μιχάλη Σταυρακάκη ...στην  Ειρήνη Λουπατσάρη

Για 2η συνεχή χρονιά πραγματοποιείται το over the wall crete rock festival στο Ηράκλειο της Κρήτης. Ένα φεστιβάλ για τους λάτρεις της rock-metal μουσικής. Για ανθρώπους με ελεύθερο μυαλό που δεν περιορίζονται σε όρια και πρέπει... για ανθρώπους με αθεράπευτα ρομαντική και ευαίσθητη καρδιά (ε ναι λοιπόν οι μεταλάδες είναι ευαίσθητοι και ονειροπόλοι!!!!!). Το φεστιβάλ αυτό δημιουργήθηκε για να ζωντανεύει τις αναμνήσεις, μέσα από συγκροτήματα που έγραψαν ιστορία και να δίνει ευκαιρίες σε νέα ταλαντούχα συγκροτήματα να αναδειχθούν. Δημιουργοί σ ' αυτή την προσπάθεια είναι ο Μιχάλης Σταυρακάκης, μέλος του metal συγκροτήματος Doomocracy . Μία μπάντα με εξαιρετική πορεία και δισκογραφία. Και ο Λουκάς Τζαμπουράκης, λάτρης της rock-metal μουσικής και ένας από τους δύο ιδιοκτήτες του rock bar Route 66. Στέκι πολλών χρόνων για φίλους που αγαπάνε το είδος αυτής της μουσικής. Crete rock festival κάτι διαφορετικό για τα δεδομένα της Κρήτης. 

Πως προέκυψε η ιδέα και ποιος ο εμπνευστής της? 
Ουσιαστικά ξεκινήσαμε με τον Λουκά Τζαμπουράκη τον Απρίλιο του 2016. Σκεπτόμενοι γιατί να μην έχουμε στο Ηράκλειο ένα φεστιβάλ όπως με αυτό των Χανίων που γίνετε πολλά χρόνια με μεγάλη επιτυχία. Και λέγαμε σε μια μεγάλη πόλη όπως είναι το Ηράκλειο γιατί να μην έχουμε και μείς ένα αντίστοιχο φεστιβάλ και γιατί όχι να μην το προσπαθήσουμε. Ξεκινήσαμε καθαρά με βάση την αγάπη μας για τη μουσική και μέσω μιας μικρής εμπειρίας που έχω λόγο της μπάντας. Είδα σε φεστιβάλ του εξωτερικού πως μπορεί να διοργανωθεί πραγματικά σωστά. Γιατί και κάποια φεστιβάλ που έχω πάει εδώ στην Ελλάδα πέρα από τις μπάντες που είναι εξαιρετικές, από θέμα διοργάνωσης πάσχουμε αρκετά. Έχοντας δει φεστιβάλ στο εξωτερικό νομίζω ότι έχω μια εμπειρία στο πως έπρεπε να το στήσουμε όλο αυτό. Τελικά όντως το κάναμε πρώτη φορά στης 9 Ιουλίου 2016 με ελληνικές μπάντες για αρχή γιατί θέλαμε να δοκιμάσουμε κατά πόσο ο κόσμος θα το στηρίξει όλο αυτό. Οπότε είχαμε τους Iron Flames μια νεανική τοπική μπάντα. Είχαμε τους Doomocracy την μπάντα μου, τους Saint Judas από την Κύπρο, τους Dexter ward και Sacral Rage και τους Rock n roll children. Νομίζω το φεστιβάλ πήγε εξαιρετικά ,ξεπέρασε τις προσδοκίες μας γιατί είχαμε μεγάλη συμμετοχή από τον κόσμο. Αυτό μας έδωσε αρκετή δύναμη να το συνεχίσουμε. 

Βρήκατε εμπόδια για την πραγματοποίηση του? 
Ένα τέτοιο εγχείρημα ενός φεστιβάλ και δη φέτος που είναι διήμερο σίγουρα αντιμετωπίζει πολλές δυσκολίες και θέλει πολύ προσπάθεια στη οργάνωση του. Την πρώτη χρονιά όντως αντιμετωπίσαμε ένα αρκετά σοβαρό πρόβλημα. Αν και η πρόσφατη συναυλία των Foo Fighters στο Ηρώδειο έδειξε ότι μπορεί να αλλάξουνε προς το καλύτερο ενδεχομένως κάποια πράγματα, ως προς την αντιμετώπιση που έχει το rock και το metal στη χώρα μας. Δυστυχώς πέρυσι είχαμε σοβαρά προβλήματα γιατί ενώ είχαμε κλείσει την πύλη Βηθλεέμ , ένα πολύ ωραίο χώρο στα τείχη που υπάρχει εδώ στο Ηράκλειο. Μόλις τρεις μέρες πριν το φεστιβάλ πήγαμε να πάρουμε την επίσημη άδεια, μας είπαν ότι δε γίνετε να σας τη δώσουμε για λόγους αρχαιολογίας και ντεσιμπέλ. Ότι η rock μουσική παράγει πολλά ντεσιμπέλ και θα έπεφταν μάλλον τα τείχη (γέλια). Κάτι τέτοιες δικαιολογίες και βρεθήκαμε τρεις μέρες πριν το φεστιβάλ ξεκρέμαστοι. Προτείναμε κάποιους άλλους χώρους αλλά και πάλι αρνητική απάντηση. Ευτυχώς για καλή μας τύχη ήταν εκεί ο κ. Νίκος Ματζαπετάκης που είναι ένας άνθρωπος που πραγματικά έχει προσφέρει στα πολιτιστικά της πόλης και μας πρότεινε να πάμε στο συνεδριακό και πολιτιστικό κέντρο Ηρακλείου. Και φυσικά ευτυχώς για μας δεν ήταν αρχαιολογικός χώρος(γέλια). Απ' ότι φάνηκε στους πολιτιστικούς χώρους που είναι αρχαιολογικού ενδιαφέροντος μόνο οι σκυλάδες και οι παραδοσιακές μπάντες μπορούν να παίξουν.(γέλια). Είναι λίγο αστείο όλο αυτό γιατί ενώ δε μας έδωσαν τον χώρο στη πύλη Βηθλεέμ μία μέρα μετά από μας έπαιζε ένα παραδοσιακό συγκρότημα. Είναι ξεκάθαρα ότι φτάνει στα όρια του ρατσιστικού κατά της rock μουσικής. Τελικά δόθηκε αυτή η λύση, ενεργήσαμε πάρα πολύ γρήγορα και καταφέραμε χωρίς προβλήματα να φέρουμε εις πέρας την διοργάνωση. Κανείς δεν είχε πρόβλημα ούτε οι μπάντες αλλά ούτε και ο κόσμος . Και μπορώ να πω ότι ανοίξαμε το δρόμο για την χρησιμοποίηση του πολιτιστικού( χώρου) γενικά σε εκδηλώσεις μια και ήταν η πρώτη εκδήλωση rock που γινόταν στο χώρο αυτό. Να υποθέσω ότι φέτος δε βρήκατε εμπόδια με τον χώρο. Φέτος το φεστιβάλ θα γίνει στο ανοιχτό θέατρο του Τεχνόπολις. Ήταν να γίνει στο πολιτιστικό συνεδριακό κέντρο μια και είχαμε μια καλή συνεργασία πέρυσι , όπως και με την ΔΕΠΤΑΗ και την ευχαριστούμε πάρα πολύ. Αλλά λόγο κάποιων εργασιών που γίνονται στο κέντρο και επειδή θα φιλοξενήσουμε μεγάλα συγκροτήματα από το εξωτερικό αναμένετε πολύς κόσμος, δεν θα ήταν λειτουργικός ο χώρος. 

Σε ποιους απευθύνεται το φεστιβάλ? 
Το φεστιβάλ είναι καταρχήν φτιαγμένο για όλους τους φίλους της rock και metal μουσικής. Από κει και πέρα όπως κάθε μουσικό φεστιβάλ απευθύνεται σε όλο των κόσμο. Ναι μεν οι μπάντες που συμμετέχουν και φέτος είναι αμιγώς rock- heavy metal, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι σταματάει τον οποιοδήποτε να έρθει στο φεστιβάλ και να γιορτάσει τη μουσική. 

Γιατί ένα φεστιβάλ αυτό είναι... γιορτή μουσικής!!!!!!!  Τι κρατάτε από το περσινό φεστιβάλ καλό και άσχημο και τι διαφορετικό θα δούμε στο φετινό? 
Κρατάμε πιστεύω σε γενικές γραμμές την καλή οργάνωση όπως μας ομολόγησαν οι μπάντες που έπαιξαν αλλά και ο κόσμος που ήρθε. Νομίζω ότι ήταν άρτια διοργάνωση. Κρατάμε την συμμετοχή του κόσμου και ευελπιστούμε σε ακόμα μεγαλύτερη καθώς το φεστιβάλ όπως είπα είναι διήμερο φέτος. Καλό θα ήταν ο κόσμος να στηρίξει και τις 2 μέρες. Καταλαβαίνω ότι είναι οικονομικά δύσκολο αλλά πραγματικά οι μπάντες που έχουμε στο φεστιβάλ αξίζουν πάρα πολύ. Κρατάμε επίσης την άσχημη εμπειρία που είπαμε παραπάνω γιατί ποτέ δε ξέρεις τι άλλο μπορεί να σου συμβεί. Βασισμένοι στην εμπειρία αυτή έχουμε τρέξει να προλάβουμε σχεδόν απ ' όλες τις πλευρές να μη μας κάτσει κάτι απρόοπτο. Είτε είναι σε θέμα ήχου , χώρου ...γενικά. Νομίζω έχουμε κάνει πρόβλεψη για όλους τους τομείς του φεστιβάλ και νομίζω ότι θα πάει ακόμα καλύτερα από το περσινό σε θέμα οργάνωσης, και θα έχει μεγαλύτερη συμμετοχή κόσμου. Σε σχέση με πέρυσι αυτό που σίγουρα έχει αλλάξει είναι ο χώρος όπως είπαμε. Πάμε σ' ένα πιο λειτουργικό χώρο όπως είναι το Τεχνόπολις . Με καλύτερη ακουστική και μεγαλύτερη χωρητικότητα. Φέτος έχουμε πιο δυνατές μπάντες, δε θα πω καλύτερες γιατί οι περσινές ήταν εξαιρετικές και οι περισσότερες με διεθνή καριέρα. Από κει και πέρα φέτος έχουμε μπάντες απο το εξωτερικό. Γενικά λοιπόν οι προσδοκίες και οι δικές μας και του κόσμου είναι μεγάλες , οπότε αξίζει κανείς να παρευρεθεί στο over the wall 2017 γιατί θα ζήσει αξέχαστες rock εμπειρίες!!!!!! 

Πέρυσι ήταν το πρώτο τόλμημα...τι σας έκανε να το συνεχίσετε και φέτος? 
Όπως είπα κάναμε ένα φεστιβάλ rock μουσικής στο Ηράκλειο για να δούμε κατά πόσο μπορεί να το σηκώσει η πόλη αυτό και κατά πόσο θα το στήριζε ο κόσμος. Εφόσον είδαμε ότι η στήριξη του κόσμου ήταν παραπάνω από επαρκής, είπαμε να το συνεχίσουμε γιατί έδειξε ότι τελικά υπάρχει rock κόσμος στη πόλη που ενδιαφέρετε για τα rock και metal δρώμενα. Ήταν μεγάλη μας χαρά γιατί είδαμε κόσμο που ενώ παρέμενε rock δε τον βλέπαμε σε rock μαγαζιά της πόλης. Γι ' αυτούς τους λόγους και γιατί θέλουμε κι εμείς να δούμε μεγάλα συγκροτήματα στη πόλη μας είπαμε να το συνεχίσουμε και να το μεγαλώσουμε αρκετά. Στο οποίο είμαι αισιόδοξος ότι θα πάει πολύ καλά. 

Ο στόχος του φεστιβάλ ποιος είναι? 
Ο στόχος του over the wall 2017 είναι να γίνει μία άρτια διοργάνωση στην οποία θα ευχαριστηθούν και οι μπάντες που θα παίξουν και φυσικά το κοινό που θα έρθει. Ευελπιστούμε το Τεχνόπολις να γεμίσει και τις 2 μέρες και ο κόσμος να δείξει πραγματικά ότι αυτό που έγινε πέρυσι δεν ήταν κάτι τυχαίο, αλλά ότι πραγματικά ενδιαφέρεται και θέλει να δει κι άλλα τέτοια δρώμενα στη πόλη μας. 

Να περιμένουμε εκπλήξεις για το μέλλον? 
Αν το φεστιβάλ φέτος πάει καλά όπως είπα και ευελπιστούμε να πάει , σίγουρα θα συνεχιστεί και νομίζω από φέτος δείξαμε τι μπορούμε να κάνουμε, φέρνοντας τους Uriah Heep και τους Wolf στο φεστιβάλ δύο πολύ μεγάλες μπάντες!!!!! Ήδη έχουμε επαφές για το 2018 και έχει κλειστεί μία μπάντα. Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι κυνηγάμε αρκετά μεγάλες μπάντες για του χρόνου. Επειδή αγαπάμε αυτή τη μουσική και θέλουμε να προσφέρουμε στα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης μας . Να αναφέρω σ αυτό το σημείο ότι φέτος έχουμε μία καλύτερη ανταπόκριση από την περιφέρεια Κρήτης και όχι τόσο από το δήμο γιατί μετά την περσινή εμπειρία δεν ζητήσαμε την βοήθεια του. Αντιθέτως η Περιφέρεια έχει δείξει την βοήθειά της και την ευχαριστούμε πάρα πολύ .Αυτό που μας ενδιαφέρει αυτή τη στιγμή που μιλάμε είναι να κλείσει πετυχημένα το φεστιβάλ, να το ευχαριστηθεί και να το στηρίξει ο κόσμος. Τέλος να σας ευχαριστήσω για την στηρίξει που δείχνετε για το φεστιβάλ και περιμένουμε από όλο τον κόσμο να αγκαλιάσει το ίδιο όπως έκανε και πέρυσι . Να πω ότι φέτος το φεστιβάλ το διοργανώνει ο πολιτιστικός σύλλογος over the wall ο οποίος έχει πάρει το όνομα από το φεστιβάλ. Και πλέον αν όλα πάνε καλά όπως είπα προσανατολιζόμαστε να κάνουμε 2 με 3 εκδηλώσεις το χρόνο. Δηλαδή δε θα υπάρχει μόνο το over the wall festival από το σύλλογο, αλλά και άλλες εκδηλώσεις. Είναι πολύ πιθανόν Σεπτέμβριο-Οκτώβριο να έχουμε άλλη μία εκδήλωση. Επειδή είναι μεγάλο το εγχείρημα πρέπει πρώτα να τελειώσει το φετινό φεστιβάλ και μετά θα τα δούμε όλα με νηφαλιότητα. 

Ειρήνη Λουπατσάρη  
για το kontemiri.gr

Κάντε Like το daypress.gr