Image
Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου 2019 21:05 Πολιτική
 

Υπόθεση Novartis: Το παρασκήνιο και οι αντιδράσεις της απόφασης για προανακριτική


Σε ρυθμούς της επικείμενης πρότασης για σύσταση προανακριτικής επιτροπής με αντικείμενο την αναζήτηση ευθυνών του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δ. Παπαγγελόπουλου στην υπόθεση Novartis κινείται πλέον το πολιτικό σκηνικό. Η απόφαση της κυβέρνησης που αναμένεται να ανακοινωθεί και επισήμως την Τετάρτη, μετά την ανακοίνωση της περιέλευσης της σχετικής δικογραφίας στη Βουλή, δεν συμπεριέλαβε τελικώς στο κάδρο της τον Αλέξη Τσίπρα. 

"Δεν στέλνω αντιπάλους στα δικαστήρια"

«Η στάση μας στο θέμα είναι θεσμική, δημοκρατική και υπεύθυνη» ανέφεραν χαρακτηριστικά πηγές της Νέας Δημοκρατίας, τονίζοντας ότι «ο κ.Τσίπρας έχει αναμφισβήτητα πολιτικές ευθύνες αλλά οι πολιτικές ευθύνες κρίνονται στις εκλογές». Ενδεικτικά είναι και τα λόγια που φέρεται να ανέφερε ο ίδιος πρωθυπουργός συνομιλώντας με συνεργάτες του σύμφωνα με τις σχετικές πληροφορίες: «Εγώ τους πολιτικούς μου αντιπάλους δεν τους στέλνω στα δικαστήρια. Οι Πρωθυπουργοί κρίνονται στις κάλπες, στις συνειδήσεις των πολιτών και στις σελίδες της Ιστορίας». 

Οι δύο γραμμές στη ΝΔ  

Η απόφαση της κυβέρνησης έρχεται ως απάντηση σε ένα σοβαρό δίλημμα που φέρεται να αντιμετώπιζε το Μέγαρο Μαξίμου αναφορικά με το συγκεκριμένο θέμα, καθώς στο εσωτερικό της ΝΔ υπήρχαν δύο διαφορετικές απόψεις. Η πρώτη, την οποία υποστήριζε σθεναρά ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ήθελε τη διερεύνηση της υπόθεσης μέχρι τέλους και τη συμπεριλήψη και του Αλέξη Τσίπρα στο πεδίο της έρευνας. Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Σαμαράς είχε μάλιστα κατηγορήσει ευθέως τον Αλέξη Τσίπρα ως ηθικό αυτουργό της όλης υπόθεσης. 

Η δεύτερη προσέγγιση, την οποία εξέφρασε δημοσίως το πρωί της Τρίτης η Ντόρα Μπακογιάννη σε συνέντευξή της στον ΣΚΑΙ, προέκρινε την παραπομπή της όλης υπόθεσης στην τακτική δικαιοσύνη και την αποφυγή τόσο προανακριτικών όσο και εξεταστικών επιτροπών. «Ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος δεν έχει ασυλία και άρα μπορεί να τον κρίνει η Δικαιοσύνη» ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Μπακογιάννη, προσθέτοντας ότι κατά την προσωπική της άποψη, σε αυτή τη φάση, δεν υπάρχει ανάγκη για Εξεταστική ή Προανακριτική Επιτροπή για τη "σκευωρία" της Novartis.

Η τελική απόφαση του Μαξίμου 

Τις δύο αυτές προσεγγίσεις έλαβε υπόψη του το επιτελείο του Μεγάρου Μαξίμου, σε συνδυασμό με την επιθυμία να μην πληγεί, μέσα από την έντονη πόλωση, η αίσθηση της πολιτικής σταθερότητας που αποτελεί προϋπόθεση για το επενδυτικό restart στο οποίο ποντάρει η κυβέρνηση. 

Έτσι, η λύση του διαχωρισμού του σκέλους της υπόθεσης που αφορούσε τον κ. Παπαγγελόπουλο και η παραπομπή του σε προανακριτική προτιμήθηκε καθώς έδινε μια λύση σε αυτό το δύσκολο σταυρόλεξο. Από τη μία πλευρά ικανοποιούσε την επιθυμία εκείνων που ήθελαν "σκληρή γραμμή" στο θέμα, πρόταση δηλαδή για σύσταση προανακριτικής και όχι εξεταστικής επιτροπής,  και από την άλλη, λάμβανε υπόψη τους φόβους ορισμένων πιο μετριοπαθών στελεχών που έκρουαν το καμπανάκι του συναγερμού για τον πολιτικό κίνδυνο "ηρωοποίησης" του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, στην περίπτωση η προανακριτική προχωρούσε και για εκείνον, καθώς και τις πιθανές αιτιάσεις για ρεβανσισμό αλλά και το πλήγμα που θα δημιουργούσε μια τέτοια εξέλιξη για την ίδια τη λειτουργία των θεσμών. 

Χαρακτηριστική είναι η δήλωση που έκανε το βράδυ της Δευτέρας ο  υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, μιλώντας στο Action 24: «Ο Αλέξης Τσίπρας στο εδώλιο του ειδικού δικαστηρίου θεωρώ ότι είναι ένα πάρα πολύ μακρινό ενδεχόμενο δεν θέλω καν να το σκέφτομαι. Είναι μια μεγάλη πληγή για την δημοκρατία ένας πρώην πρωθυπουργός να βρίσκεται στο εδώλιο του κατηγορουμένου, είναι ένα ζήτημα το οποίο επί της αρχής θα πρέπει να μας δημιουργεί πάρα πολύ μεγάλη δημοκρατική ένταση. Προφανώς εάν προκύπτει μέσα από την δικογραφία ότι υπάρχουν ακλόνητα στοιχεία σε βάρος ενός πρώην πρωθυπουργού τότε θα πρέπει να διερευνηθούν, όμως εγώ συντάσσομαι απολύτως με την άποψη πως σε ό,τι αφορά πρώην πρωθυπουργούς το κοινοβουλευτικό μας σύστημα θα πρέπει να παρέχει ένα υψηλότερο σύστημα προστασίας». 

Βολές από τον ΣΥΡΙΖΑ: "Διπλά δειλός"

Άμεση ήταν πάντως η αντίδραση της αξιωματικής αντιπολίτευσης στις εξελίξεις, η οποία κινήθηκε στη γραμμή που εγκαινίασε στη ΔΕΘ ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας.  «Προκαλώ τον Κ. Μητσοτάκη να κάνει Εξεταστική Επιτροπή, Προανακριτική Επιτροπή, ειδικά δικαστήρια, ό,τι ταιριάζει, για να θυμηθεί ο ελληνικός λαός ποιο είναι το σκάνδαλο και ποια η σκευωρία» είχε πει ο πρωθυπουργός. 

Στην τοποθέτηση του ΣΥΡΙΖΑ, μέσω πηγών και κύκλων, η αξιωματική αντιπολίτευση κατηγορεί τον πρωθυπουργό για "διπλή δειλία", τόσο απέναντι στον πολιτικό του αντίπαλο, αφού δεν ανταποκρίθηκε στην προαναφερθείσα πρόκληση που διατύπωσε ο Αλέξης Τσίπρας στη ΔΕΘ, όσο και απέναντι στον Αντώνη Σαμαρά, τον οποίο χαρακτηρίζει "εσωκομματικό εφιάλτη". 

«Η φαρσοκωμωδία της απόπειρας να διωχθούν όσοι ανέδειξαν το σκάνδαλο Novartis και όχι όσοι το διέπραξαν, τη στιγμή μάλιστα που η υπόθεση βρίσκεται ακόμα σε στάδιο δικαστικής διερεύνησης, συνεχίζεται με νέα επεισόδια» ανέφεραν οι πηγές του ΣΥΡΙΖΑ και τόνιζαν ότι «ο νέος φθηνός τακτικισμός που φαίνεται να σκαρφίστηκε ο κ. Μητσοτάκης, όπως διέρρευσε από το Μαξίμου, είναι να μην αντιμετωπιστεί ενιαία η υπόθεση των μηνύσεων Σαμαρά- Βενιζέλου σε ό,τι αφορά τα πολιτικά πρόσωπα. Με λίγα λόγια, ο κ. Μητσοτάκης είναι διπλά δειλός. Και απέναντι στον πολιτικό του αντίπαλο και απέναντι στον εσωκομματικό του εφιάλτη. Τον καλούμε εκ νέου, αν έχει το θάρρος, να προχωρήσει είτε σε εξεταστική είτε σε προανακριτική για όλους όσους κατονομάζει ο κ. Σαμαράς στη μήνυσή του και να μη ψάχνει τερτίπια για να ξεφύγει. Για να μάθει και ο τελευταίος Έλληνας ποιο είναι το σκάνδαλο και ποια η σκευωρία».

Παπαγγελόπουλος: Αθλιότητες

Από τη μεριά του, μιλώντας στο CNN Greece και τον Βαγγέλη Γιακουμή, ο  κ. Παπαγγελόπουλος χαρακτήρισε "αθλιότητες" τα όσα γράφονται εναντίον του. «Όλα αυτά είναι αθλιότητες που χαρακτηρίζουν τους εμπνευστές και τους εκτελεστές της» είπε χαρακτηριστικά. 

Την Τετάρτη αναμένεται στην Ολομέλεια της Βουλής θα λάβουν γνώση του φακέλου τα κόμματα και θα έχουμε και την επίσημη τοποθέτηση από την κοινοβουλευτική πλειοψηφία, με σχετική ανακοίνωση του γραμματέα της Κ.Ο. της ΝΔ  Σταύρου Καλαφάτη.

Τι θα κάνουν ΚΙΝΑΛ και ΚΚΕ 

«Θα εισηγηθώ στην ΚΟ ότι δεν υπάρχει λόγος για εξεταστική, αλλά προανακριτική επιτροπή για τον Δ.Παπαγγελόπουλο», ανέφερε νωρίτερα σε συνέντευξή του στον ΑΝΤ1 ο Ανδρέας Λοβέρδος, ξεκαθαρίζοντας τις κατηγορίες κατά του πρώην Υπουργού με εκείνες κατά του πρώην Πρωθυπουργό.

«Ο Τσίπρας αναφέρεται ως ωφεληθείς από όλη αυτήν την κατάσταση, ο ίδιος ανέφερε στον Χατζηνικολάου στοιχείο της δικογραφίας στον ΑΝΤ1 για μένα, χωρίς να αναφέρει το όνομά μου», σημείωσε σχετικά, διαχωρίζοντας πως «άλλο επωφελούμαι κι άλλο την οργάνωσα κι είμαι ηθικός αυτουργός».

«Δεν νομίζω ότι πρέπει σε καμία περίπτωση να εμπλακεί ο κ. Τσίπρας σε όλη αυτήν την κατάσταση», κατέληξε ο Ανδρέας Λοβέρδος.

Για το θέμα τοποθετήθηκε και το ΚΚΕ με επίσημη ανακοίνωσή του.  «Το ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή είχε τοποθετηθεί ολοκληρωμένα για την υπόθεση Novartis, ζητώντας να αναδειχθούν όλες οι πτυχές -πολιτικές και νομικές- του ζητήματος, που απορρέουν από το μεγάλο σκάνδαλο της εμπορευματοποίησης του φαρμάκου και του αυξημένου κόστους για το λαό», αναφέρει σχόλιο του Κόμματος για την υπόθεση Novartis και την αντιπαράθεση των κομμάτων.

«Από κει και πέρα το ΚΚΕ ούτε συμμετείχε ούτε θα συμμετέχει στα πολιτικά παιχνίδια και τις σκοπιμότητες των άλλων κομμάτων, οι οποίες καθορίζονται με το αν είναι στην κυβέρνηση ή την αντιπολίτευση, ανακυκλώνοντας τον αποπροσανατολισμό και τη συγκάλυψη», προσθέτει το ΚΚΕ. Και καταλήγοντας, τονίζει: «Θα μελετήσουμε το φάκελο που ήρθε στη Βουλή και υπεύθυνα θα τοποθετηθούμε».

thetoc

madata.gr
Κάντε Like το daypress.gr