Image
Δευτέρα 02 Δεκεμβρίου 2019 21:10 Πολιτική
 

Αντιδράσεις στις τουρκικές ενέργειες: Στις Βρυξέλλες ο Δένδιας - Το μήνυμα της ΕΕ στην Άγκυρα

Τις ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο κατήγγειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην παρέμβασή του κατά τη συνάντηση των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ που συμμετέχουν στη Διάσκεψη του ΟΗΕ για το Κλίμα στη Μαδρίτη, ζητώντας παράλληλα τη στήριξη της ΕΕ. Την ίδια ώρα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας ενημέρωσε τα κόμματα και αναχωρεί την Τρίτη για τις Βρυξέλλες.

Τσίπρας: Να επεκταθούν οι κυρώσεις κατά της Τουρκίας

«Η αναπτυξιακή προοπτική της Θράκης δεν πρέπει να σχετίζεται με δραστηριότητες που έχουν πολύ χαμηλό αποτύπωμα στην αναπτυξιακή διαδικασία και πολύ βεβαρυμμένο αποτύπωμα στο περιβάλλον».

Τα παραπάνω δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας στη διάρκεια της συνάντησης που είχε τη Δευτέρα στην Αλεξανδρούπολη με τους δημάρχους Έβρου και Ροδόπης με κύριο θέμα τις εξορύξεις χρυσού και ειδικότερα «την πάγια αντίθεση της τοπικής κοινωνίας με την προοπτική εξόρυξης χρυσού στην περιοχή της Θράκης».

Σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής για την Τουρκία ζητούν ΣΥΡΙΖΑ-ΚΙΝΑΛ

«Ούτε η λογική του παθητικού παρατηρητή, ούτε οι ακροδεξιές φωνές μπορούν να καθορίζουν τη στάση της χώρας», αναφέρει ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος. «Να ζητήσει ο κ. Μητσοτάκης από την Ευρωπαϊκή Ένωση να πάρει αμέσως θέση»,  τονίζει η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά.

Nα συγκληθεί άμεσα το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής, ώστε να συμφωνηθεί ένα συνεκτικό πλαίσιο στρατηγικής για την υπεράσπιση των εθνικών μας συμφερόντων, ζητά με σημερινή του ανακοίνωση ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Κατρούγκαλος και κατηγορεί την κυβέρνηση για πολιτική κατευνασμού έναντι της Τουρκίας.

Στην ανακοίνωσή του υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση «χειρίζεται τα κρίσιμα θέματα της εξωτερικής πολιτικής, και ιδίως τις κλιμακούμενες προκλήσεις της Τουρκίας, χωρίς πυξίδα, χωρίς στρατηγική» και προσθέτει: «από την πολιτική κατευνασμού που επέλεξε ο κύριος Μητσοτάκης στη συνάντηση με τον Πρόεδρο Ερντογάν, όπου δεν έθεσε καν ως θέμα τις παραβιάσεις στο Αιγαίο και τις δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου για συμψηφισμό προσφυγικού, κυπριακού και τουρκικής παραβατικότητας, έως τις πρόσφατες σπασμωδικές αντιδράσεις στις μεθοδεύσεις της Τουρκίας με τη Λιβύη, απουσιάζει κάθε στοιχείο συνεκτικής εξωτερικής πολιτικής».

Συνεχίζοντας αναφέρει ότι: «Η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να συνεχιστεί. Ούτε η λογική του παθητικού παρατηρητή, ούτε οι ακροδεξιές φωνές μπορούν να καθορίζουν τη στάση της χώρας», και καταλήγει ότι «η μόνη διέξοδος είναι η επιστροφή στην ενεργητική εξωτερική πολιτική που χάραξε και εφάρμοσε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, που προωθούσε ταυτόχρονα μια θετική ατζέντα διαλόγου, αλλά και την ενεργή αντίδραση απέναντι στις παραβιάσεις της διεθνούς νομιμότητας, για πρώτη φορά με λήψη κυρώσεων από την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Φώφη Γεννηματά: Να συγκληθεί άμεσα το συμβούλιο πολιτικών αρχηγών

Την επείγουσα ανάγκη να συγκληθεί το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών επαναλαμβάνει με δήλωσή της η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά, για να καθοριστεί κοινή στάση και εθνική γραμμή απέναντι στη προκλητική επιθετικότητα της Τουρκίας.

«Καλώ τον πρωθυπουργό να πάρει θέση. Εδώ και τώρα με αποφασιστικότητα οφείλει να αντιδράσει η κυβέρνηση στη νέα ιταμή πρόκληση της Τουρκίας που παραβιάζει κατάφωρα το διεθνές δίκαιο, Σύμβαση για το δίκαιο της θάλασσας, αλλά και την ίδια τη γεωγραφία», αναφέρει η κ. Γεννηματά.

Ειδικότερα προτείνει, μεταξύ άλλων, να ζητήσει ο κ. Μητσοτάκης από την Ευρωπαϊκή Ένωση «να πάρει αμέσως θέση με δήλωση της που θα τονίζει ότι:

(α) Δεν αναγνωρίζει οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών, οι οποίες παραβιάζουν ευθέως το διεθνές δίκαιο.

(β) Θα επιβάλει αυστηρές κυρώσεις σε όποιο φυσικό ή νομικό πρόσωπο δραστηριοποιηθεί σε παράνομα οριοθετημένη ζώνη που αφορά κράτος μέλος της Ένωσης.

Και να ζητήσει από το ΝΑΤΟ να σταματήσει να παριστάνει τον ουδέτερο παρατηρητή. Να πάρει θέση».

Όπως επισημαίνει η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής «τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα πορεύεται χωρίς εθνική γραμμή. Είναι ανάγκη να αντιδράσουμε με σχέδιο στην προσπάθεια δημιουργίας τετελεσμένων στα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα».

Ενημέρωσε τα κόμματα και φεύγει για Βρυξέλλες ο Δένδιας

Σειρά τηλεφωνικών επαφών με τους εκπροσώπους των κομμάτων είχε τη Δευτέρα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

Σύμφωνα με κύκλους του υπουργού Εξωτερικών, ο κ. Δένδιας ενημέρωσε τους εκπροσώπους των κομμάτων σχετικά με την τουρκική προκλητικότητα, τις τελευταίες σχετικές εξελίξεις και τις πρωτοβουλίες της ελληνικής κυβέρνησης.

Παράλληλα την Τρίτη ο υπουργός Εξωτερικών θα συναντηθεί με τον νέο υψηλό εκπρόσωπο της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφαλείας, Ζοζέπ Μπορέλ (Josep Borrell), διάδοχο της Φεντερίκα Μογκερίνι.

Οι συζητήσεις, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, αναμένεται να εστιασθούν στις τρέχουσες προκλήσεις της ευρωπαϊκής εξωτερικής πολιτικής και ιδιαίτερα στις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ακολούθως, ο υπουργός Εξωτερικών θα μεταβεί στο Λονδίνο, όπου θα συμμετάσχει στις εργασίες της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, στην υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ελληνική αντιπροσωπεία.

Το μήνυμα της ΕΕ στην Άγκυρα

Ο νεοδιορισθείς εκπρόσωπος εξωτερικών υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Πίτερ Στάνο, κάλεσε τη Δευτέρα την Τουρκία να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο και τις σχέσεις καλής γειτονίας, σε σχέση με το μνημόνιο συνεννόησης που υπογράφηκε από την Τουρκία με τη Λιβύη.

Απαντώντας στο Real.Gr, κατά την πρώτη ενημέρωση επί της νέας θητείας της Κομισιόν, κληθείς να τοποθετηθεί επί των επαπειλούμενων επιπλοκών της συμφωνίας με την ΑΟΖ και τα χωρικά ύδατα της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο Πίτερ Στάνο δήλωσε τα εξής:

«Σε ότι αφορά τη γενική ουσία της ερώτησής σας, η ΕΕ έχει επανειλημμένα τονίσει στην Τουρκία ότι πρέπει να σέβεται το διεθνές δίκαιο και τις καλές γειτονικές σχέσεις με όλες τις χώρες που την περιβάλλουν και πρέπει να αποφύγει κάθε είδους απειλές ή ενέργειες που βλάπτουν τις σχέσεις καλής γειτονίας και την ειρηνική επίλυση των διαφορών, ανεξάρτητα από ποιες είναι αυτές οι διαφορές», σημείωσε.

«Μπορώ μόνο να υπενθυμίσω ότι στις 15 Ιουλίου του τρέχοντος έτους το Συμβούλιο κατέστησε σαφές ότι οι οριοθετήσεις των αποκλειστικών οικονομικών ζωνών και της ηπειρωτικής υφαλοκρηπίδας πρέπει να αντιμετωπιστούν με διάλογο και  διαπραγματεύσεις με καλή πίστη και με πλήρη σεβασμό του διεθνούς δικαίου,  κάτι το οποίο είναι πολύ σημαντικό και επαναλαμβάνουμε πολλές φορές».

«Πρέπει να επικεντρωθούμε στο σεβασμό του διεθνούς δικαίου και των σχέσεων καλής γειτονίας και στην επίλυση όλων των προβλημάτων που είναι δύσκολα ή αμφισβητήσιμα με το διάλογο και τις διαπραγματεύσεις», κατέληξε.

Real.gr
Κάντε Like το daypress.gr