Image
Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2021 19:00 Πολιτική
 

Κικίλιας: Τα περισσότερα νέα κρούσματα σε Δυτική Αττική, Βοιωτία, Λέσβο, Κάλυμνο, Ροδόπη, Αργολίδα και Χαλκιδική


Η σημερινή  ενημέρωση του υπουργού Υγείας για το εμβόλιο κατά του κορονοϊού. 

Όπως κάθε Τετάρτη, έτσι και σήμερα, 27.01.2021, ο Βασίλης Κικίλιας ενημερώνει ζωντανά για τις εξελίξεις γύρω από το εμβόλιο κατά του κορονοϊού. την ώρα που ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε και σήμερα 858 νέα κρούσματα, με τα 409 από αυτά να εντοπίζονται στην Αττική.

  Μαζί με τον υπουργό Υγείας βρέθηκε στην ενημέρωση και η καθηγήτρια Παιδιατρικής και Λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων και μέλος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Τσολιά.

Κικίλιας: 

Ο κ. Κικίλιας ξεκίνησε λέγοντας πως σήμερα διενεργήθηκαν περίπου 31.000 τεστ, ενώ τα 46 έτη είναι η μέση ηλικία των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στην χώρα μας.

Όπως είπε ο υπουργός Υγείας, τα περισσότερα νέα κρούσματα της τελευταίας εβδομάδας ανά 100.000 κατοίκους καταγράφηκαν σε Δυτική Αττική, Βοιωτία, Λέσβο, Κάλυμνο, Ροδόπη, Αργολίδα και Χαλκιδική.

Επίσης σημείωσε πως «μειώνεται η κάλυψη στις κλίνες ΜΕΘ, βρίσκεται στο 60% πανελλαδικά», ενώ αμέσως μετά πήρε τον λόγο η κυρία Μαρία Τσολιά, δίνοντας τις νεότερες πληροφορίες σχετικά με το εμβόλιο κατά του φονικού ιού.

Κάνουν το εμβόλιο όσοι είχαν ήδη κολλήσει τον κορονοϊό;

Η Μαρία Τσολιά απάντησε: «Κατά την διάρκεια των κλινικών μελετών εμβολιάστηκαν άτομα που είχαν προηγουμένως μολυνθεί από τον ιό. Έχει διαπιστωθεί ότι ο εμβολιασμός ατόμων με λοίμωξη (ασχέτως συμπτωμάτων), είναι ασφαλής, χωρίς να διενεργηθεί προηγουμένως εργαστηριακός έλεγχος.

Επίσης όμως είναι γνωστό ότι η ανοσία μετά από φυσική λοίμωξη διαρκεί τουλάχιστον τρεις μήνες και υπάρχουν πιο πρόσφατα δεδομένα που δείχνουν ότι διαρκεί και έξι μήνες. Για το λόγο αυτό συστήνεται τα άτομα με επιβεβαιωμένη προηγούμενη λοίμωξη από κορονοϊό να αναβάλλουν τον εμβολιασμό για διάστημα τριών μηνών από τη λοίμωξη, εάν βέβαια το επιθυμούν έτσι ώστε να εμβολιαστεί κάποιος άλλος που δεν έχει προστασία».

Εμβόλιο και εγκυμοσύνη – «Θολό» ακόμα το τοπίο

Ένα άλλο συχνό ερώτημα, αφορά τον εμβολιασμό των εγκύων και των γυναικών που θηλάζουν, είπε στην συνέχεια η καθηγήτρια και συνέχισε: «Αν και ο απόλυτος κίνδυνος από την Covid-19 είναι χαμηλός για τις έγκυες, εντούτοις έχει διαπιστωθεί ότι έχουν αυξημένο κίνδυνο σοβαρότερης νόσου με ανάγκη για εισαγωγή στην ΜΕΘ και χρήση μηχανικού αερισμού σε σύγκριση με γυναίκες που δεν είναι έγκυες. Επίσης υπάρχει ο κίνδυνος πρόωρου τοκετού.

Στις κλινικές μελέτες των εμβολίων με MRNA που έχουν διεξαχθεί μέχρι σήμερα, δεν έχουν συμπεριληφθεί έγκυες. Όμως συμμετείχαν αρκετές γυναίκες που εμβολιάστηκαν και στην συνέχεια διαπιστώθηκε ότι είναι έγκυες και παρακολουθούνται στενά. Επίσης πρόκειται άμεσα να αρχίσουν μελέτες εμβολιασμού εγκύων. Εξάλλου τα αποτελέσματα των μελετών που έχουν διεξαχθεί σε πειραματόζωα με το εμβόλιο της Moderna είναι καθησυχαστικά σχετικά με την εγκυμοσύνη.

Επιπλέον, δεν αναμένεται να υπάρχει κάποια επίδραση του MRNA στο έμβρυο, δεδομένου ότι το μόριο αυτό δεν εισέρχεται στον πυρήνα των κυττάρων. Είναι ασταθές και αποσυντίθεται γρήγορα μέσα στα κύτταρα. Εάν μια έγκυος ανήκει σε ομάδα στην οποία συστήνεται ο εμβολιασμός,  πχ είναι υγειονομικός, μπορεί να αποφασίσει να εμβολιαστεί, ζυγίζοντας τον κίνδυνο έκθεσης στην λοίμωξη, το επίπεδο κυκλοφορίας του ιού στην κοινότητα, τον κίνδυνο εκδήλωσης επιπλοκών από την λοίμωξη και τις πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες.

Να σημειωθεί ότι δεν απαιτείται τεστ κυήσεως για να εμβολιαστεί μια γυναίκα και δεν συστήνεται να αποφεύγεται η εγκυμοσύνη μετά τον εμβολιασμό.

Τέλος δεν υπάρχουν δεδομένα για την ασφάλεια του εμβολιασμού για τις γυναίκες που θηλάζουν ή για τα βρέφη τους, ή συνέπειες για την παραγωγή του γάλακτος. Όμως τα εμβόλια που περιέχουν MRNA δεν αναμένεται να έχουν αρνητικές επιδράσεις στο βρέφος. Για το λόγο αυτό, οι γυναίκες που θηλάζουν μπορεί να επιλέξουν να εμβολιαστούν».

madata.gr
Κάντε Like το daypress.gr