Δεύτερες σκέψεις αρχίζουν και κάνουν στο κυβερνητικό επιτελείο για τον χρόνο κατάθεσης του νομοσχεδίου για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, καθώς όσο περνούν οι μέρες, τόσο πληθαίνουν οι ενδείξεις ότι ο αριθμός των βουλευτών που αντιτίθενται είναι ιδιαίτερα μεγάλος.
Ήδη, ο πρώην πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς, ο υπουργός Επικρατείας Μ. Βορίδης, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Θ. Πλεύρης και επτά ακόμα βουλευτές έχουν εκδηλώσει δημόσια τη διαφωνία τους όχι μόνο για την τεκνοθεσία μεταξύ ομόφυλων ζευγαριών αλλά και για τη δυνατότητα να προβαίνουν σε πολιτικό λόγο.
Το ερώτημα στο οποίο προσπαθεί να απαντήσει με ασφάλεια το κυβερνητικό επιτελείο είναι πόσοι γαλάζιοι βουλευτές θα επιλέξουν να ταχθούν ξεκάθαρα και χωρίς περιστροφές κατά του νομοσχεδίου, καταψηφίζοντάς το.
Προκειμένου να έχουν μια καθαρή εικόνα στο Μέγαρο Μαξίμου, μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες έχουν αναθέσει στον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ Γ. Μπρατάκο, στον Γραμματέα της Κ.Ο Στ. Καλαφάτη και στη νέα Γραμματέα κ. Συρεγγέλα να βολιδοσκοπήσουν τις προθέσεις ενός εκάστου.
Οι εκτιμήσεις για το που θα «κάτσει η μπίλια» διαφέρουν. Απαντες συνομολογούν ότι τα δύο τρίτα της γαλάζιας κοινοβουλευτικής Ομάδας, δηλαδή πάνω από 100 βουλευτές προβληματίζονται σοβαρά για τον αντίκτυπο που θα έχει τυχόν θετική τους ψήφο στις σχέσεις τους με την εκλογική βάση της ΝΔ. «Δεν θα μπορώ να πατήσω στην ενορία της Εκκλησίας μου» έλεγε βουλευτής προερχόμενος από την περιφέρεια. Το ερώτημα είναι πόσοι εξ αυτών θα πάρουν την απόφαση να καταψηφίσουν το νομοσχέδιο και πόσοι θα απέχουν. Μεταξύ τους οι γαλάζιοι υπολογίζουν ότι πενήντα βουλευτές είναι αποφασισμένοι να καταψηφίσουν το νομοσχέδιο και τουλάχιστον άλλοι μισοί προβληματίζονται αν θα ψηφίσουν «όχι» ή θα απέχουν, την ώρα που ο πρώην πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς έχει σηκώσει τη σημαία και δεν προτίθεται να την υποστείλει. Από την τελική στάση που θα κρατήσουν, βεβαίως, θα εξαρτηθούν όχι μόνο οι πολιτικές εντυπώσεις αλλά και το αν θα περάσει το νομοσχέδιο με την στήριξη δύο τουλάχιστον κομμάτων της αντιπολίτευσης, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.
Ανοιξε το... συρτάρι για τον γάμο των ομόφυλων
Ένα πρόσθετο πρόβλημα που θα κληθεί να διαχειριστεί το Μέγαρο Μαξίμου είναι τί θα πράξει με τους υπουργούς που θα καταψηφίσουν το νομοσχέδιο. Διότι μπορεί μεν να μην τεθεί κομματική πειθαρχία, αλλά προφανώς δεν είναι ανεκτό πολιτικά να μην ψηφίζουν οι βουλευτές τα νομοσχέδια που παίρνουν το πράσινο φως για κατάθεση από το υπουργικό συμβούλιο. Το είπε, άλλωστε, χωρίς περιστροφές και ο έμπειρος κοινοβουλευτικός Νικ. Κακλαμάνης, σημειώνοντας ότι «από τη στιγμή που ένα νομοσχέδιο περνάει από το υπουργικό συμβούλιο και το οποίο στηρίζει ο πρωθυπουργός που διορίζει τους υπουργούς, δεν μπορούν να μην το ψηφίσουν. Όποιος υπουργός δεν θέλει να το ψηφίσει, γιατί θα είναι ελεύθερη η ψήφος, παραιτείται».
Στην αντίπερα όχθη, ο στενός σύμβουλος του πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης δήλωσε πως εάν ο πρωθυπουργός δεν φέρει προς ψήφιση τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών σκοπεύει να παραιτηθεί («δεν έχει νόημα να παραμείνω σύμβουλός του», είπε).
Μπροστά σε αυτό το κλίμα, στο κυβερνητικό επιτελείο αρχίζουν και επεξεργάζονται το σενάριο της εκ νέου τοποθέτησης του νομοσχεδίου στο συρτάρι μέχρι νεωτέρας. Για την ακρίβεια, τουλάχιστον μέχρι τις Ευρωεκλογές. Από την άλλη πλευρά, ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης έχει αναγάγει σε προσωπικό του στοίχημα την υπερψήφιση του νομοσχεδίου, γεγονός που επίσης προκαλεί ζωηρές συζητήσεις μεταξύ των γαλάζιων βουλευτών, οι οποίοι δεν κατανοούν γιατί από τη στιγμή που η Ε.Ε. αναγνωρίζει το δικαίωμα στα κράτη μέλη να αποφασίζουν κατά βούληση για ζητήματα κοινωνικά ευαίσθητα όπως αυτό της οικογένειας, το κυβερνητικό επιτελείο επιμένει στην υπερψήφιση του νομοσχεδίου.
Προ ημερών, στο ενημερωτικό σημείωμα που μοιράζεται καθημερινά στους βουλευτές της ΝΔ, τον «σφυγμό» προαναγγέλθηκε ουσιαστικά η έλευση του σχετικού νομοσχεδίου. «Για να μας σφίξουν τα λουριά» όπως έλεγε χαρακτηριστικά βουλευτής προερχόμενος από την Περιφέρεια. Μένει να αποδειχθεί αν και πότε θα έρθει προς ψήφιση…