Το βράδυ της Τετάρτης 29/11 πραγματοποιήθηκε ένα λαμπερό event για την έναρξη της συνεργασίας της Γωγώς Φαρμάκη και της Όλγας, με την Κατερίνα Δαλάκα (δείτε τις δηλώσεις και τις αθλήτριας). Οι δυο αδερφές λοιπόν, ρωτήθηκαν σχετικά.
Μεταξύ άλλων, η Γωγώ ρωτήθηκε και απάντησε για το πρόβλημα που αντιμετώπισε με την υγεία της πριν μερικούς μήνες και χρειάστηκε να προχωρήσει σε χειρουργική επέμβαση.
Η αποκάλυψη της Γωγώς Φαρμάκη για την υγεία της
«Είχα διαγνωστεί με Wolff-Parkinson-White. Ανέβαζα παλμούς, μπορούσα να φτάσω 240 με 250 παλμούς. Άρχισα να ζαλίζομαι, νόμιζα ότι κάνει σεισμό εκεί που κάθομαι, οπότε πήγε στον γιατρό και μου είπε να κάνω κατευθείαν χειρουργείο. Μπήκα χειρουργείο, καυτηρίασα αυτό το έξτρα δεμάτιο που υπήρχε στην καρδιά μου. Τώρα είμαι μια χαρά, η ανάρρωση ήταν δέκα μέρες», ανέφερε χαρακτηριστικά η Γωγώ Φαρμάκη.
Τι είναι το Wolff-Parkinson-White
Το σύνδρομο Wolff – Parkinson – White ( WPWS ) είναι διαταραχή που οφείλεται σε συγκεκριμένο τύπο προβλήματος με το ηλεκτρικό σύστημα της καρδιάς που οδηγεί σε συμπτώματα. Περίπου το 40% των ατόμων με ηλεκτρικό πρόβλημα δεν εμφανίζουν ποτέ συμπτώματα. Τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν ασυνήθιστα γρήγορο καρδιακό παλμό, αίσθημα παλμών, δύσπνοια, ζάλη ή συγκοπή . Σπανιότερα μπορεί να εμφανιστεί καρδιακή ανακοπή. Ο πιο κοινός τύπος ακανόνιστου καρδιακού παλμού που εμφανίζεται είναι γνωστός ως παροξυσμική υπερκοιλιακή ταχυκαρδία .
Η αιτία του WPW είναι συνήθως άγνωστη και πιθανότατα οφείλεται σε συνδυασμό τυχαίων και γενετικών παραγόντων. Μικρός αριθμός περιπτώσεων οφείλεται σε μετάλλαξη του γονιδίου PRKAG2 που μπορεί να κληρονομηθεί από τους γονείς ενός ατόμου με αυτοσωμικό επικρατή τρόπο. Ο υποκείμενος μηχανισμός περιλαμβάνει βοηθητικό "μονοπάτι" ηλεκτρικής αγωγιμότητας μεταξύ των κόλπων και των κοιλιών.Συνδέεται με άλλες καταστάσεις όπως η ανωμαλία του Ebstein και η υποκαλιαιμική περιοδική παράλυση . Η διάγνωση του WPW πραγματοποιείται με συνδυασμό αισθήματος παλμών και όταν το ηλεκτροκαρδιογράφημα (ΗΚΓ) εμφανίζει ένα μικρό διάστημα PR και ένα κύμα δέλτα. Είναι τύπος συνδρόμου προ-διέγερσης .
Το σύνδρομο WPW μπορεί να παρακολουθείται ή να θεραπευθεί είτε με φάρμακα είτε με ablation (καταστρέφοντας τους ιστούς) όπως με ablation ραδιοσυχνοτήτων. Επηρεάζει μεταξύ 0,1 και 0,3% του πληθυσμού. Ο κίνδυνος θανάτου σε άτομα χωρίς συμπτώματα είναι περίπου 0,5% ετησίως σε παιδιά και 0,1% ετησίως σε ενήλικες. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η μη επεμβατική παρακολούθηση μπορεί να βοηθήσει σε πιο προσεκτικη διαστρωμάτωση κινδύνου των ασθενών σε μια κατηγορία χαμηλότερου κινδύνου. Στα άτομα χωρίς συμπτώματα, η συνεχής παρακολούθηση μπορεί να είναι αιτιολογημένη. Σε άτομα με WPW που περιπλέκονται από κολπική μαρμαρυγή, μπορεί να χρησιμοποιηθεί καρδιομετατροπή ή το φάρμακο προκαϊναμίδη. Η κατάσταση πήρε το όνομά της από τους Λούις Γουλφ (Louis Wolff), Τζον Πάρκινσον (John Parkinson) και Πωλ Ντάντλεϊ Γουάιτ (Paul Dudley White) που περιέγραψαν τα ευρήματα στο ΗΚΓ το 1930.
Σημεία και συμπτώματα
Τα άτομα με WPW είναι συνήθως ασυμπτωματικά όταν δεν έχουν γρήγορο καρδιακό ρυθμό. Ωστόσο, τα άτομααυτά μπορεί να παρουσιάσουν αίσθημα παλμών, ζάλη, δύσπνοια ή σπάνια συγκοπή (λιποθυμία ή σχεδόν λιποθυμία) κατά τη διάρκεια επεισοδίων υπερκοιλιακής ταχυκαρδίας . Το WPW σχετίζεται επίσης με πολύ μικρό κίνδυνο ξαφνικού θανάτου λόγω πιο επικίνδυνων διαταραχών του καρδιακού ρυθμού.