Το 2013, την περίοδο της Ημέρας των Ευχαριστιών, η 23χρονη τότε Έμμα Ντίμερι από τη Μινεάπολη υπέφερε από έντονους κοιλιακούς πόνους. Ένα απλό ετήσιο αιματολογικό τεστ αποκάλυψε χαμηλά επίπεδα αιμοσφαιρίνης και, μετά από σειρά εξετάσεων, οι γιατροί εντόπισαν δύο όγκους στο παχύ της έντερο – στο μέγεθος μπάλας του γκολφ.
Αρχικά διαγνώστηκε με καρκίνο παχέος εντέρου σταδίου 3, όμως τελικά η διάγνωση αναβαθμίστηκε σε στάδιο 4, δηλαδή μεταστατικός καρκίνος.
Παρά τις συνεχείς θεραπείες και χειρουργεία, η Έμμα έφτασε στο σημείο όπου καμία διαθέσιμη αγωγή δεν ήταν πλέον αποτελεσματική. Ώσπου, στα τέλη του 2022, της δόθηκε μια τελευταία ελπίδα: να συμμετάσχει σε μια πειραματική κλινική μελέτη που χρησιμοποιούσε την τεχνολογία CRISPR.
Η συγκεκριμένη θεραπεία, όπως εξηγεί στο Today ο υπεύθυνος της μελέτης Δρ. Έμιλ Λου, βασίστηκε στην επεξεργασία γονιδίων ώστε να δημιουργηθεί μια εξατομικευμένη ανοσοθεραπεία για ασθενείς με μεταστατικό καρκίνο παχέος εντέρου.
Η μέθοδος τροποποίησης του DNA στοχεύει στην εξάλειψη ενός γενετικού μηχανισμού που βοηθά τα καρκινικά κύτταρα να ξεφεύγουν από το ανοσοποιητικό σύστημα, τον αποκαλούμενο «έλεγχο CISH». Ήταν η πρώτη φορά που χρησιμοποιήθηκε η μέθοδος CRISPR για την εξάλειψη του συγκεκριμένου γονιδιακού «φράγματος» σε ανθρώπους.
Η Έμμα υποβλήθηκε σε έντονη χημειοθεραπεία για πέντε ημέρες τον Μάρτιο του 2023, και στη συνέχεια έλαβε την τροποποιημένη θεραπεία μέσω έγχυσης, παραμένοντας στο νοσοκομείο για παρακολούθηση. Δύο μήνες αργότερα, οι γιατροί της ανακοίνωσαν ότι δεν υπήρχε κανένα ίχνος καρκίνου στον οργανισμό της.
«Ήταν απίστευτο», λέει η ίδια. «Η ενήλικη ζωή μου μέχρι εκείνη τη στιγμή είχε ταυτιστεί με τον καρκίνο».
Η Έμμα Ντίμερι ένιωθε υπερβολικά εξαντλημένη για καιρό, όταν αποφάσισε να επισκεφτεί τον γιατρό της. Μετά από επείγουσες εξετάσεις, υπεβλήθη σε κολονοσκόπηση και τότε άκουσε για πρώτη φορά τη λέξη «καρκίνος». Ακολούθησε χειρουργείο και εννέα μήνες χημειοθεραπείας, όμως λόγω μετάστασης στο περιτόναιο, η διάγνωση άλλαξε σε στάδιο 4.
Παρά τις διαδοχικές θεραπείες – όπως η HIPEC (Υπέρθερμη Ενδοπεριτοναϊκή Χημειοθεραπεία ) το 2016 και ακτινοβολίες το 2018 – ο καρκίνος συνέχιζε να εξελίσσεται, αργά αλλά σταθερά. Το σώμα της δεν ανταποκρινόταν πλέον σε καμία θεραπεία. Μετά από επιπλοκές, όπως ρήξη στην περιοχή του παχέος εντέρου και νέα χειρουργική αφαίρεση, η Έμμα έφτασε στα όρια της.
«Είχα εξαντλήσει τις επιλογές μου», λέει. «Περίμενα να εμφανιστεί μια κλινική δοκιμή». Όταν άκουσε για τη μελέτη του Δρ. Λου, δεν το σκέφτηκε δεύτερη φορά. «Ήμουν ενθουσιασμένη».
Η θεραπευτική μέθοδος βρισκόταν στην κλινική δοκιμή Φάσης Ι – στόχευε δηλαδή στην αξιολόγηση της ασφάλειας της μεθόδου – και περιελάμβανε 12 ασθενείς με προχωρημένο καρκίνο του πεπτικού, όλοι στο στάδιο 4 και χωρίς θετικά αποτελέσματα από προηγούμενες θεραπείες. Η μέση επιβίωση ήταν 129 ημέρες. Ωστόσο, η Έμμα κατάφερε το απίθανο: πλήρη ανταπόκριση, χωρίς ίχνος της νόσου.
Σήμερα, η Έμμα υποβάλλεται σε ετήσιες εξετάσεις για τυχόν υποτροπή. Έχει επιστρέψει στην εργασία της και σε μια καθημερινότητα που δεν γνώρισε ποτέ πραγματικά ως ενήλικη. «Ο καρκίνος είναι φρικτός, αλλά δεν ήταν το τέλος της ιστορίας», λέει. «Είμαι πολύ ευγνώμων που βρήκα τον δρόμο μου».
Παρότι εξαιτίας της δεκαετούς μάχης με τον καρκίνο έχασε όσα ζούσαν οι συνομήλικοί της, κέρδισε κάτι διαφορετικό, αλλά σπουδαίο: Την κατανόηση του τί είναι σημαντικό στη ζωή. «Είμαι απλώς χαρούμενη που βρίσκομαι εδώ».
newsbeast.