Image
Τρίτη 06 Μαΐου 2025 14:22 Ελλάδα
 

Σ. Ζαχαράκη: Ερχονται «αυτόματες» διαγραφές φοιτητών για βιαιοπραγίες και ψηφιακή κάρτα εισόδου στα ΑΕΙ

Την«αυτοματοποίηση» των διαγραφών από τα ΑΕΙ όσων φοιτητών αποδεικνύεται ότι συμμετείχαν σε βιαιότητες και επεισόδια, και την θέσπιση «κάρτας εισόδου» στα πανεπιστήμια, προανήγγειλε προ ολίγου η υπουργός Παιδείας κ.Σοφία Ζαχαράκη, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην τηλεόραση της ΕΡΤ.

Στόχος είναι, όπως είπε η υπουργός, να «σχηματίσουμε μια αλυσίδα προστασίας γύρω από τα δημόσια ΑΕΙ, ώστε να εξαφανιστούν τα φαινόμενα βίας»

Η κ.Ζαχαράκη πάντως, συνέδεσε τις βιαιοπραγίες των τελευταίων ημερών και με τις επικείμενες φοιτητικές εκλογές που θα γίνουν στις 14 Μαϊου «και κάποιοι θέλουν να εκμεταλευτούν τη συγκυρία», ενώ πρόσθεσε ότι αυτό δεν σημαίνει ότι όλοι όσοι συμμετέχουν σε επεισόδια είναι και φοιτητές, γιατί μπορεί να είναι και «εξωσχολικοί».

Συμπληρωσε ότι σε περιπτώσεις που οι ζημιές αποδεικύεται ότι έγιναν από φοιτητές, αυτοί πέραν των άλλων, θα καλούνται και να τις πληρώσουν.

Το νέο σχεδιασμό για την αντιμετώπιση της βίας στα ΑΕΙ, η κ.Ζαχαράκη θα τον συζητήσει με τους πρυτάνεις στην επικείμενη Σύνοδό τους που θα διαρκέσει από σήμερα Τρίτη 6 έως και την Παρασκευή 9 Μαΐου 2025, αναμένεται να αποτελέσει σημείο αναφοράς για την πορεία της ανώτατης εκπαίδευσης, με τη συμμετοχή των επικεφαλής των 24 δημόσιων ΑΕΙ της χώρας και υψηλόβαθμων κυβερνητικών παραγόντων.

«Στόχος είναι να γίνει πιο αυτοματοποιημένο το σύστημα αντιμετώπισης τέτοιων φαινομένων, γιατί σήμερα η διαδικασία είναι μακρά. Θα λύσουμε τα χέρια των αρμοδίων με τις διαγραφές και βέβαια θα υπάρχει διαβάθμιση ανάλογα με την περίπτωση», είπε.

Σημείωσε ακόμα ότι το 2021 δόθηκαν 10 εκ.ευρώ στα ΑΕΙ για υποδομές ασφαλείας και τώρα θα γίνει χαρτογράφηση όσων έγιναν και θα ζητηθεί επικαιροποίηση και λογοδοσία από τα ΑΕΙ. Η υπουργός τόνισε ότι είναι υπέρ της ελεγχόμενης εισόδου με κάρτα στα πανεπιστήμια, αν και κάθε σχολή έχει ιδιαιτερότητες. «Θα εξαντλήσουμε τις δυνατότητες του προυπολογισμού ώστε να γίνουν ασφαλή τα πανεπιστήμια», πρόσθεσε και χαρακτήρισε «ιστορική ευκαιρία» το να γίνουν διορθώσεις στους νόμους που ωηφίστηκαν τα τελευταία χρόνια για τα ΑΕΙ, μετά από την εφαρμογή τους.

Οσον αφορά στα σχολεία, η κ.Ζαχαράκη είπε ότι η νέα ιδέα της κοινωνικής προσφοράς -όπως μετονόμασε την κοινωνική εργασία- δεν θα σταματήσει τις αποβολές, όπως αρχικά θεωρήθηκε. Οι αποπβολές θα συνεχίσουν ναδίνονται, όπως είπε, αλλά τα σχολεία σε συνεργσία με δήμους και κοινότητες θα μπορούν να προτείνουν σε παραβατικούς μαθητές να προσφέρουν κοινωφελές έργο, προκειμένου να καλλιεργηθεί και η έννοια της κοινωνικής προφοράς στα παιδιά.

Επίσης ανέφερε ότι τα σχεδιαζόμενα Τεχνικά Γυμνάσια, δεν θα είναι σχολεία -γκέτο, αλλά μια ακόμα επιλογή για τα παιδιά, τα οποία από εκεί θα μπορούν να μαθαίνουν πιο τεχνικά πράγματα και κατόπιν να οδηγούνται στα ΕΠΑΛ, αλλά και στα ΓΕΛ όσα επιθυμούν.

Ακόμα, η υπουργός Παιδείας αποκάλυψε ότι σχεδιάζεται νεο νομικό πλαίσιο για την προστασία των εκπαιδευτικών που αποκαλύπτουν περιστατικά βίας κατά μαθητών από μηνύσεις και νομικές συνέπειες και τόνισε ότι στην πλατφόρμα που έχει δημιουργηθεί για καταγγελίες ενδοσχολικής βίας, έχουν κατατεθεί 1260 αναφορές ενώ το τελευταίο διάστημα οι καταγγελίες έχουν μειωθεί.

Τέλος, η κ.Ζαχαράκη επανέλαβε όπτι τα πρότυπα και πειραματικά σχολεία έχουνσκοπό να ενισχύουν τη δημόσια εκπαίδευση και να εφαρμόζουν καινοτομίες που κατόπιν θα μεταφέρονται στα υπόλιιπα σχολεία, ενώ διαβεβαίωσε ότι είναι όλα έτοιμα για τις πανελλαδικές εξετάσεις του 2025.

Κάντε Like το daypress.gr