Image
Πέμπτη 08 Μαΐου 2025 17:35 Υγεία
 

Το πιο υγιεινό κόκκινο κρέας με φουλ πρωτεΐνη, λίγες θερμίδες και την μικρότερη χοληστερίνη

Το βουβαλίσιο κρέας είναι πλέον νούμερο ένα επιλογή στο διατροφολόγιο όσων αναζητούν εξτρά πρωτεΐνη ή έχουν πρόβλημα με την χοληστερίνη τους. Είναι αποδεδειγμένα ένα κόκκινο κρέας με υψηλή διατροφική αξία, πλούσιο σε πρωτεΐνη και λίγα λιπαρά.

Σύμφωνα με τους διατροφολόγους προσφέρει λιγότερα συνολικά λιπαρά σε σχέση με το βοδινό κρέας καθώς και τα υπόλοιπα είδη κρέατος, αποδίδει λιγότερες θερμίδες και χοληστερίνη σε σχέση με τα άλλα είδη κρέατος και έχει διπλάσιο σίδηρο από το μοσχάρι.

Μάλιστα έχει λιγότερη λίπη και χοληστερόλη ακόμη και από το κοτόπουλο. Ενδεικτικό το γεγονός ότι 100 γρ. βουβαλίσιου κρέατος έχουν μόλις 130 θερμίδες, ενώ η αντίστοιχη ποσότητα θερμίδων για το βόειο κρέας ανέρχεται σε 260-300. Όσοι το γεύονται «ορκίζονται» για την μεστή του απόλαυση και το έχουν εντάξει στο μενού τους σε κλασικές εκδοχές φαγητού ακόμη και με πατάτες ενώ πολλοί είναι αυτοί που έχουν αντικαταστήσει τα κοινά αλλαντικά με τα αντίστοιχα βουβαλίσια.

Πόση πρωτεΐνη έχουν τα 100 γραμμάρια βουβαλίσιου κρέατος

Το βουβαλίσιο κρέας που ως επί το πλείστον είναι διαθέσιμο στα σούπερ μάρκετ και τα καταστήματα τροφίμων είναι προέλευσης Σερρών. Όπως εξηγεί η διαιτολόγος διατροφολόγος Βασιλική Νεστορή τα 100 γραμ., βουβαλίσιου κιλότου με κόκκαλο έχουν 2 γρ. λίπους, 113 θερμίδες και 21 γραμμάρια πρωτεΐνης, αντίστοιχα στα 100 γρ, βουβαλίσιο νουά έχουμε 2 γρ. λίπους, 116 θερμίδες και 22 γραμμάρια πρωτεΐνης. Τα 100 γραμ. βουβαλίσιο φιλέτο χωρίς κόκκαλο έχουν 2 γρ. λίπους, 122 θερμίδες και 23 γραμμάρια πρωτεΐνης έναντι του αντίστοιχου αλλαντικού που έχει στα 100 γραμ. έχει 7 γρ. λίπους, 146 θερμίδες και 20 γραμμάρια πρωτεΐνης.

Η συνταγή για βουβαλίσιο ραγού με ζυμαρικά

Υλικά

1 κιλό βουβάλι Κερκίνης ( σπάλα ή ελιά) κομμένο σε κύβους
4 κσ ελαιόλαδο
1 μεγάλο κρεμμύδι
2 σκελίδες σκόρδο
2 καρότα
2 κλωνάρια σέλερι
2 κσ πελτές ντομάτας
1 κούπα κόκκινο κρασί
2 ώριμες ντομάτες τριμμένες
3 κούπες ζωμός λαχανικών
4 φύλλα δάφνης
2 κλωναράκια θυμάρι
1 κσ πάπρικα γλυκιά
1 κγ ανθός αλατιού
1/4 κγ μαύρο πιπέρι φρεσκοτριμμένο
400 γρ παπαρδέλες

Πηγή: dnews.gr

Κάντε Like το daypress.gr