Image
Πέμπτη 08 Μαΐου 2025 15:40 Πολιτική
 

«Γέφυρες» Πιερρακάκη με τους 750.000 ελεύθερους επαγγελματίες που έχουν πληγεί από τα τεκμήρια

Η πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας με την οποία έκρινε συνταγματική την τεκμαρτή φορολόγηση των ελευθέρων επαγγελματιών να συνιστά δικαίωση της κυβέρνησης και του Κ. Χατζηδάκη ο οποίος τα επέβαλε ως ΥΠΟΙΚ, καθώς «αιμοδότησαν» τον δημόσιο κορβανά με σημαντικά έσοδα, αλλά πολιτικά στοίχισαν στη ΝΔ.

Για πολλούς, θα στοιχίσουν ξανά, αν δεν βρεθεί ένας τρόπος να επιστρέψει στη ΝΔ η φιλική αυτή κατηγορία ψηφοφόρων, που σε ποσοστό περίπου 45% ψήφισε τον Κ. Μητσοτάκη το 2023, ενώ σήμερα, το ποσοστό αυτό φαίνεται στις μετρήσεις να έχει μειωθεί κατά τουλάχιστον δεκαπέντε μονάδες.

Κάτι που αν σκεφτεί κανείς ότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες αριθμούν περίπου 750.000, τότε αντιλαμβάνεται πόσο κρίσιμο για την κυβέρνηση είναι να ρίξει γέφυρες συμφιλίωσης.

Το εγχείρημα, ωστόσο, δεν είναι απλό, αφού κατά γενική εκτίμηση η τεκμαρτή φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών άφησε ένα σημαντικό δημοσιονομικό αποτύπωμα, που επέτρεψε στην κυβέρνηση να εξαγγείλει τα μέτρα στήριξης των συνταξιούχων και των ενοικιαστών, αφού τα εισοδήματα που δηλώθηκαν ήταν σημαντικά υψηλότερα από εκείνα των προηγούμενων ετών.

Παρότι η ΔΕΘ, στην οποία και θα ανακοινωθούν τα όποια νέα μέτρα αργεί ακόμα, στο εσωτερικό του κυβερνητικού επιτελείου έχει ήδη ξεκινήσει μία παρασκηνιακή διαβούλευση για το πως θα επανασυνδεθεί η ΝΔ με τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Το παράθυρο για αναπροσαρμογές το έχει αφήσει πρώτος ο ίδιος ο εισηγητής του μέτρου, ο τέως ΥΠΟΙΚ Κωστής Χατζηδάκης. Ο νυν αντιπρόεδρος της κυβέρνησης θεωρεί ότι επί της αρχής το μέτρο της τεκμαρτής φορολόγησης δικαιώθηκε ως «μέτρο φορολογικής δικαιοσύνης». Την ίδια ώρα, όμως, έχει δηλώσει πως τα τεκμήρια δεν θα χρειάζονται πλέον όταν εφαρμοστούν πλήρως οι νέες τεχνολογίες στις συναλλαγές.

Ο ΥΠΟΚ Κ. Πιερρακάκης, λόγω και της πρότερης εμπειρίας του στη θέση του υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης πιστεύει βαθιά ότι όσο θα αυξάνεται το επίπεδο ψηφιοποίησης στη φορολογία, τόσο θα αποκαθίσταται η φορολογική δικαιοσύνη. Τι σημαίνει αυτό στην πράξη; Ότι, όπως λένε αρμόδια πηγή, μέτρα όπως η ηλεκτρονική τιμολόγηση και το ψηφιακό πελατολόγιο θα ανεβάσουν το επίπεδο του ελέγχου και ως εκ τούτου, μπορεί να οδηγήσουν σε «μετασχηματισμό».

Το ερώτημα, βεβαίως, είναι σε πόσο χρόνο μπορεί να γίνει αυτό για να προλάβει να «περάσει» στους ενδιαφερόμενους και να φέρει αποτελέσματα.

Πολλά θα κριθούν πάντως από τις γενικότερες αποφάσεις που θα ληφθούν εν όψει ΔΕΘ, καθώς αν πχ τα μέτρα θα περιλαμβάνουν μείωση των φορολογικών συντελεστών, όπως ακούγεται κατά κόρον, μέλλει να φανεί αν μπορεί να συμπεριληφθούν στο πακέτο και μείωση των τεκμηρίων των ελεύθερων επαγγελματιών.

«Αν πάμε στις εκλογές χωρίς να ελαφρύνουμε καθόλου τους ελεύθερους επαγγελματίες, τότε θα έχουμε πρόβλημα» λένε κυβερνητικοί βουλευτές, που πιέζουν το κυβερνητικό επιτελείο να κάνει κάτι, πριν να είναι αργά, όπως λένε χαρακτηριστικά.

Πηγή: ieidiseis.gr

Κάντε Like το daypress.gr