Image
Παρασκευή 09 Μαΐου 2025 15:40 Επιστήμη
 

Πού και πότε μπορεί να πέσει το σοβιετικό διαστημικό σκάφος Kosmos 482: Ποιες πόλεις κινδυνεύουν

Μετά από 5 δεκαετίες, το σοβιετικό διαστημικό σκάφος Kosmos 482, αναμένεται να εισέλθει στην ατμόσφαιρα έως και το απόγευμα του Σαββάτου, 10 Μαΐου, προκαλώντας ανησυχία σε επιστήμονες και κρατικές υπηρεσίες.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Δρ. Marco Langbroek, αστρονόμου και παρατηρητή δορυφόρων στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο του Delft, η επανείσοδος του σκάφους στον Πλανήτη αναμένεται εντός 14 ωρών εκατέρωθεν από τις 08:34 BST (10:34 ώρα Ελλάδας) το Σάββατο. Ωστόσο, ακόμη και μικρές μεταβολές στην τροχιά του μπορούν να αλλάξουν δραστικά το σημείο πρόσκρουσης.

Ο Δρ. Langbroek χαρτογράφησε την πιθανή τροχιά του αντικειμένου, συγκρίνοντάς την με τον παγκόσμιο χάρτη πόλεων με πληθυσμό άνω του ενός εκατομμυρίου κατοίκων. Η ανησυχητική λίστα περιλαμβάνει το Λονδίνο, τη Φιλαδέλφεια, τη Βιέννη, το Ρίο ντε Ζανέιρο, το Αμπού Ντάμπι, την Πιονγκγιάνγκ, τη Χιροσίμα και πολλές ακόμη.

«Οι κίνδυνοι δεν είναι εξαιρετικά υψηλοί, αλλά ούτε και μηδενικοί», σημειώνει ο Δρ. Langbroek. «Με μάζα σχεδόν 500 κιλά και μέγεθος περίπου 1 μέτρο, το επίπεδο κινδύνου προσεγγίζει εκείνο ενός μετεωρίτη.»

Ένα «διαστημικό άρμα» από το 1972

Το Kosmos 482 εκτοξεύθηκε από τη Σοβιετική Ένωση στις 31 Μαρτίου 1972 με σκοπό να αποτελέσει το σκάφος Venera 9, αποστολής προς την Αφροδίτη. Ένα πρόβλημα στους κινητήρες, όμως, άφησε το σκάφος σε τροχιά γύρω από τη Γη. Για να αποκρύψει την αποτυχία, η ΕΣΣΔ μετονόμασε το σκάφος σε «Kosmos», την κοινή ονομασία που χρησιμοποιούσε η ΕΣΣΔ  για τις αποτυχημένες ή μυστικές της αποστολές.

Κατά την αποτυχημένη εκτόξευση, το σκάφος διασπάστηκε σε τέσσερα τμήματα. Τα δύο εξ αυτών κάηκαν πάνω από τη Νέα Ζηλανδία μέσα σε λίγες μέρες, ενώ το τελευταίο ενεργό κομμάτι, η προσγειωτική κάψουλα, βρίσκεται πλέον σε τροχιά καθόδου με ταχύτητα 27.000 χλμ/ώρα.

Γιατί προκαλεί τέτοια ανησυχία

Όπως εξηγεί ο καθηγητής Patrick Hartigan από το Πανεπιστήμιο Rice:

«Η κάψουλα έχει κατασκευαστεί για να αντέξει τις ακραίες συνθήκες της ατμόσφαιρας της Αφροδίτης, άρα είναι σαν ένα μικρό άρμα μάχης. Υπάρχει σοβαρή πιθανότητα να φτάσει στο έδαφος σχεδόν ακέραιη.»

Αν και η κάψουλα διαθέτει αλεξίπτωτα, οι επιστήμονες θεωρούν σχεδόν βέβαιο ότι είτε έχουν ήδη αποκολληθεί είτε θα καταστραφούν κατά την επανείσοδο. Αυτό σημαίνει ότι η επιβράδυνση του σκάφους θα προκύψει μόνο από την ατμόσφαιρα.

Ο καθηγητής Hartigan υπολογίζει ότι η ταχύτητα πρόσκρουσης θα φτάσει περίπου τα 240 χλμ/ώρα, συγκρίσιμη με την κινητική ενέργεια ενός μοτοσυκλετιστή σε πλήρη ταχύτητα. Αν και δεν προκαλεί ζημιά τύπου αστεροειδούς, η πρόσκρουση σε κατοικημένη περιοχή θα μπορούσε να αποβεί μοιραία.

«Θα ήταν απίστευτη ατυχία για κάποιον να βρεθεί στο σημείο πρόσκρουσης», τονίζει. «Στατιστικά, το πιο πιθανό είναι να καταλήξει στον ωκεανό.»

Πόλεις υψηλού κινδύνου

Οι πόλεις που βρίσκονται εντός της ζώνης πιθανής πρόσκρουσης περιλαμβάνουν:

Ευρώπη: Λονδίνο, Βρυξέλλες, Βιέννη, Βουδαπέστη, Βουκουρέστι
Ασία: Χιροσίμα, Πιονγκγιάνγκ, Φουζού, Νάγκπουρ
Βόρεια Αμερική: Φιλαδέλφεια, Φοίνιξ, Κάλγκαρι, Αβάνα
Νότια Αμερική: Ρίο ντε Ζανέιρο, Σαλβαδόρ, Νατάλ, Σάο Πάολο
Αφρική: Αλγέρι, Ντέρμπαν
Ωκεανία: Μπρίσμπεϊν (Αυστραλία)

Ένα φαινόμενο υπό συνεχή παρακολούθηση

Η NASA επισημαίνει ότι η επανείσοδος του σκάφους δεν μπορεί να προβλεφθεί με ακρίβεια μέχρι λίγες ώρες πριν την πρόσκρουση, λόγω μεταβλητών όπως η ηλιακή δραστηριότητα και η ατμοσφαιρική αντίσταση. Επιπλέον, η χαμηλή τροχιά του το καθιστά αόρατο στο φως της ημέρας και δύσκολα παρατηρήσιμο τη νύχτα.

Πηγή: real.gr

Κάντε Like το daypress.gr