Καθώς η κυβέρνηση φαίνεται να έχει αποφασίσει προς το παρόν ότι τα όποια νέα οικονομικά μέτρα θα τα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός από το βήμα της ΔΕΘ, το «Σχέδιο Ανάκαμψη» μοιάζει να μπαίνει σε νέα φάση, με προφανή σκοπό να κρατήσει τους πολίτες – και ειδικά τα λεγόμενα «κρίσιμα» τμήματα του σώματος των ψηφοφόρων – «ζεστούς» μέχρι να μπει για τα καλά το φθινόπωρο και να γίνει το «ταμείο».
Μέτρα και εξαγγελίες που απευθύνονται και σε… ειδικά κοινά
Βασικός στόχος πλέον είναι να εμπεδωθεί στους πολίτες μια «θετική ατζέντα», η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη και η οποία αποσκοπεί στο να κάνει καλύτερη τη ζωή τους και να αυξήσει τα εισοδήματά τους, ευρισκόμενη, πάντα, εντός πλαισίου δημοσιονομικής σύνεσης, η οποία θα διασφαλίζει ότι, ακόμα κι αν η κατάσταση στο εξωτερικό επιδεινωθεί (στους πολέμους σε Ουκρανία και Μέση Ανατολή και στους δασμούς του Τραμπ, ενώ τώρα προστέθηκε και η ένταση μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν, δύο χωρών που διαθέτουν πυρηνικό οπλοστάσιο), η χώρα θα μπορεί να αντιμετωπίσει τις «φουσκοθαλασσιές». Στο πλαίσιο αυτό, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης και το επιτελείο του σχεδιάζουν να υπάρχει μια διαρκής αναφορά στο κυβερνητικό έργο, η οποία, ωστόσο, θα βάζει λίγο πιο πίσω το μεταρρυθμιστικό κομμάτι (το οποίο, άλλωστε, έχει αποδειχθεί ότι δεν προκαλεί… ενθουσιασμό στους πολίτες) και θα φέρνει στο προσκήνιο ζητήματα που είτε άπτονται της καθημερινότητας είτε προκαλούν ενδιαφέρον σε ψηφοφόρους, οι οποίοι θεωρητικά βρίσκονται κοντά στη Νέα Δημοκρατία, αλλά το τελευταίο διάστημα έχουν απομακρυνθεί από το κόμμα.
ΑΕΙ και ασφάλεια
Για παράδειγμα, η έμφαση που δίνεται τις τελευταίες μέρες στο ζήτημα της ασφάλειας στα ΑΕΙ και στην καταπολέμηση της βίας στο εσωτερικό των ιδρυμάτων δεν είναι τυχαία:
● Από τη μία πλευρά υπάρχουν οι φοιτητικές εκλογές, στις οποίες η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ (η φοιτητική παράταξη της Ν.Δ.) επιδιώκει να ανακτήσει την πρωτιά ύστερα από δύο χρονιές που υπέστη ήττα από την Πανσπουδαστική (ΚΚΕ), οπότε το ζήτημα της ασφάλειας στα πανεπιστήμια μπορεί να αποτελέσει ισχυρό «χαρτί» ενόψει της κάλπης.
● Από την άλλη, τα μέτρα που εξαγγέλλονται «χαϊδεύουν τα αυτιά» ενός ευρύτερου κοινού που στηρίζει το δόγμα περί «νόμου και τάξης», το οποίο ευαγγελίζεται η κυβέρνηση.
Βέβαια, όπως επισημαίνουν ορισμένοι νομικοί κύκλοι, κάποια από τα μέτρα που ανακοινώνονται – π.χ., η αυτόματη διαγραφή φοιτητών που εμπλέκονται σε περιστατικά βίας εντός των ιδρυμάτων – θα αντιμετωπίσουν προβλήματα στην εφαρμογή τους, ενώ βρίσκονται και στο… μεταίχμιο της συνταγματικότητας.
Επίσης το θέμα της αστυνόμευσης των ΑΕΙ αποκάλυψε την αποτυχία του σχεδίου περί πανεπιστημιακής αστυνομίας (κάτι που παραδέχθηκε και η κυβέρνηση) και οδήγησε σε αναδίπλωση σχετικά με τον τρόπο αστυνόμευσης των ιδρυμάτων, αλλά και σε… μηνύματα προς τις διοικήσεις τους. Ωστόσο, η κυβέρνηση θεωρεί ότι το ζήτημα αυτό μπορεί να δώσει πόντους σε μια περίοδο που στο πολιτικό σκηνικό επικρατεί ρευστότητα.
Αξιολόγηση
Επίσης, η κυβέρνηση επενδύει πολλά σε επίπεδο εντυπώσεων στην ηλεκτρονική αξιολόγηση φορέων και υπηρεσιών του Δημοσίου από τους πολίτες, με την πλατφόρμα axiologisi.ypes.gov.gr να έχει ήδη ανοίξει και τον Μητσοτάκη να δηλώνει ότι «δίνουμε τον λόγο στους πολίτες και φυσικά η υποχρέωσή μας την επόμενη μέρα δεν είναι απλά να θέσουμε στον δημόσιο διάλογο τα στοιχεία αυτά, αλλά να τα αξιοποιήσουμε έτσι ώστε πραγματικά να στρέψουμε την προσοχή μας εκεί που οι πολίτες μάς υποδεικνύουν ότι υπάρχουν σημαντικές αδυναμίες».
Από την πλευρά του ο υπουργός Εσωτερικών Θοδωρής Λιβάνιος εξηγεί ότι «ο κεντρικός σκοπός αυτού του εγχειρήματος είναι να καταφέρουμε να έχουμε μια πλούσια πηγή πρωτογενών δεδομένων, αξιολόγηση από τους πολίτες, ώστε να μπορέσουμε να ξέρουμε τι πάει καλά και τι δεν πάει καλά σε μια σειρά κρίσιμων υπηρεσιών».
Η αξιολόγηση στο Δημόσιο αποτελεί κεντρική πολιτική για την κυβέρνηση, καθώς η συζήτηση για το θέμα θεωρείται ότι φέρνει σε δύσκολη θέση την αντιπολίτευση.
Από την άλλη, προφανώς, βάζοντας στο «παιχνίδι» και τους πολίτες, η κυβέρνηση εκτιμά ότι θα μπορέσει να απευθυνθεί με θετικό τρόπο στο πιο φιλελεύθερο κοινό της Ν.Δ., το οποίο έχει πλειστάκις εκφράσει τις ενστάσεις του:
● είτε για την επιδοματική πολιτική της κυβέρνησης
● είτε για διάφορα θεσμικά «ατοπήματά» της
● είτε ακόμα ακόμα και για διαφοροποιήσεις στελεχών του Υπουργικού Συμβουλίου και της Κ.Ο. του κόμματος για ζητήματα που θεωρεί εμβληματικά, όπως, π.χ., ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών, όταν, κατά την ψήφιση του επίμαχου νομοσχεδίου, απείχε σχεδόν το ένα τρίτο των βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος.
Εξαιρέσεις
Βέβαια, ο ίδιος ο πρωθυπουργός έσπευσε να κάνει σαφές ότι από την τρέχουσα διαδικασία εξαιρούνται οι δομές υγείας, «για τις οποίες βρίσκεται σε φάση υλοποίησης μία ξεχωριστή μέθοδος αξιολόγησης», ενώ ξεκαθάρισε ότι η αξιολόγηση από τους πολίτες θα αφορά «υπηρεσίες που αγγίζουν την καθημερινότητα, αλλά δεν θεωρούνται μετωπικές, δηλαδή όπου οι πολίτες σπάνια χρειάζεται να έρθουν πρόσωπο με πρόσωπο με δημόσιο ή δημοτικό υπάλληλο».
Όπως εξήγησε, «για τις μετωπικές υπηρεσίες, στις οποίες για παράδειγμα συγκαταλέγονται τα ΚΕΠ, σχεδιάζεται μία συμπληρωματική μέθοδος αξιολόγησης, όπου ο πολίτης θα λαμβάνει στη συνέχεια προσωποποιημένο μήνυμα στο κινητό, όπου θα μπορεί να βαθμολογήσει τόσο την υπηρεσία που επισκέφτηκε όσο και τη διαδικασία λειτουργίας του Δημοσίου». Επίσης ο Λιβάνιος, μιλώντας στην ΕΡΤ, τόνισε ότι το σύστημα της αξιολόγησης δεν έχει σκοπό να επιβάλει κυρώσεις, καθώς, όπως σημείωσε «αυτό το σύστημα θέλουμε να είναι σχεδιασμού των πολιτικών, ώστε να βελτιωθεί η καθημερινότητά μας. Προφανώς σε έναν φορέα, αν είναι διαδοχικά, σε δύο – τρεις έρευνες, χαμηλή η βαθμολογία, αυτό αξιολογείται και στην απόδοση του επικεφαλής από τον πολιτικό του προϊστάμενο».
Όλα αυτά, θα μπορούσε κάποιος… κακοπροαίρετος να πει ότι «νερώνουν» την όλη διαδικασία, ωστόσο, όπως ανέφερε και κυβερνητικός παράγοντας στο «Ποντίκι», «από το “καθόλου αξιολόγηση” περνάμε σταδιακά σε ένα κανονικό σύστημα, του οποίου τα αποτελέσματα θα φανούν στην καθημερινότητα του πολίτη».
Περιοδείες, έργα και… ανοίγματα
Σε τρίτο επίπεδο, ο πρωθυπουργός ετοιμάζεται για πολλές παρουσίες «εκτός των τειχών», πολλές περιοδείες στην περιφέρεια της χώρας, οι οποίες θα συνδυάζονται – όπου και όποτε αυτό είναι εφικτό – και με την παρουσίαση προόδου του έργου της κυβέρνησης.
Για παράδειγμα, ο Μητσοτάκης ετοιμάζεται για ταξίδι στην Κρήτη την Παρασκευή, για την υπογραφή της σύμβασης για τον ΒΟΑΚ, ένα έργο που θεωρείται μείζον και που έχει περάσει από «σαράντα κύματα». Προφανώς θα συνδυάσει την τελετή υπογραφής με περιοδεία στο νησί και επαφή με τους κατοίκους του, προκειμένου να ακούσει τους πολίτες, αλλά και να εξηγήσει τι κάνει η κυβέρνηση για τη βελτίωση της ζωής και της καθημερινότητάς τους.
Και, βέβαια, στο όλο «πακέτο» προβλέπονται και «ανοίγματα», όπως αυτό που έκανε ο Μητσοτάκης κατά την επίσκεψή του στην ΕΡΤ, όταν άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο αυξήσεων στις αποδοχές των εργαζομένων, καθώς, όπως είπε, «αναγνωρίζοντας και την πολύ σωστή και χρηστή διαχείριση η οποία έχει γίνει στα οικονομικά της ΕΡΤ, είμαι απολύτως ανοιχτός να συζητήσουμε και μία αναπροσαρμογή των απολαβών του προσωπικού της ΕΡΤ, έτσι ώστε να μπορούμε, αν μη τι άλλο, κάπως να καλύψουμε το χάσμα το οποίο χωρίζει τις απολαβές της δημόσιας τηλεόρασης από τον ιδιωτικό τομέα. Παραπάνω λεπτομέρειες θα μπορεί να εξαγγείλει ο αρμόδιος υφυπουργός τις επόμενες ημέρες».
Και δυσλειτουργίες
Από την άλλη, πάντως, αναγνωρίζεται ότι η δημοσκοπική ανάκαμψη που καταγράφει η Νέα Δημοκρατία, αλλά και η σταδιακή αναστροφή του κλίματος που μοιάζει να λαμβάνει χώρα στην κοινωνία, είναι εξαιρετικά εύθραυστη και ανά πάσα στιγμή μπορεί να υπάρξει μεγάλο «πισωγύρισμα» από λάθη ή κακές εκτιμήσεις.
Εύθραυστη η δημοσκοπική «άνοιξη», κίνδυνος τα λάθη και οι παραφωνίες
Στο πλαίσιο αυτό η κυβέρνηση προσπαθεί να κάνει διαχείριση κρίσης μετά το «μέτωπο» που άνοιξε με τους ιδιοκτήτες και οδηγούς ταξί ο αναπληρωτής υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κωνσταντίνος Κυρανάκης, ο οποίος πρότεινε τις ημέρες που παρατηρείται μεγάλη έξοδος για διασκέδαση, να υπάρχει μειωμένο κόμιστρο, ώστε οι οδηγοί που τα έχουν «τσούξει» να παίρνουν ταξί και όχι τα οχήματά τους μετά το τέλος της εξόδου.
Η τάξη των ιδιοκτητών ταξί ξεσηκώθηκε κατά της πρότασης, ο ΣΑΤΑ προανήγγειλε 48ωρη απεργιακή κινητοποίηση και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης ουσιαστικά «άδειασε» τον αναπληρωτή υπουργό λέγοντας ότι «το υπουργείο κάνει μία σειρά από πολύ σοβαρές προσπάθειες και, στο πλαίσιο του δημόσιου διαλόγου, τίθενται κάποιες προτάσεις. Δεν θα γίνει κάτι τέτοιο. Ήταν μία σκέψη. Δεν θα πληρώσει προφανώς ο Έλληνας φορολογούμενος. Δεν θα επιδοτείται κάποιος για να πίνει».
Ωστόσο φαίνεται ότι ο Κυρανάκης επιμένει στην ιδέα του, καθώς, μια μέρα μετά το «άδειασμα», επανήλθε λέγοντας ότι «αυτοί που γελάνε να πάνε στα επείγοντα να τους κοπεί το γέλιο. Το θέμα δεν είναι αστείο» και ότι εν τέλει τις συνέπειες ατυχημάτων λόγω μέθης τις πληρώνει ο Έλληνας φορολογούμενος.
Η υπόθεση αυτή, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει προβληματίσει την κυβέρνηση, καθώς αποκαλύπτει συνεχιζόμενα προβλήματα συνεννόησης και… σύμπλευσης εντός της κυβέρνησης, τα οποία θα μπορούσαν να προκαλέσουν αναταραχή σε εκλογικά κρίσιμους κλάδους εργαζομένων και να προκαλέσουν οπισθοχώρηση του σχεδίου για προβολή της θετικής κυβερνητικής ατζέντας.
Τα ίδια συνέβησαν και με τις φήμες που είχαν κυκλοφορήσει περί κατάργησης του ΕΝΦΙΑ και που υποχρέωσαν τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κυριάκο Πιερρακάκη να προχωρήσει σε κατηγορηματική διάψευση των πληροφοριών αυτών, αλλά και να επιβεβαιώσει ότι οι όποιες ανακοινώσεις γίνουν για το… πορτοφόλι των πολιτών, θα γίνουν από τον πρωθυπουργό και από το βήμα της ΔΕΘ.
.topontiki