Τα Τμήματα των Φιλοσοφικών Σχολών αποτελούν κλασική επιλογή της θεωρητικής κατεύθυνσης, η οποία μάλιστα τα τελευταία χρόνια παρουσιάζει μία σημαντική πτώση στις βάσεις εισαγωγής στις Πανελλήνιες 2025.
Τo Τμήμα Φιλολογίας, Ιστορίας-Αρχαιολογίας, Φιλοσοφίας αλλά και το Νέο Πρόγραμμα Σπουδών «Φιλολογία, Ιστορία και Ανθρωπολογία» του Τμήματος Ανθρωπιστικών Σπουδών του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, τα οποία όπως θα δούμε παρακάτω παρουσιάζουν αρκετά διαφορετικά προγράμματα σπουδών, αλλά και προοπτικές για ποικίλες επαγγελματικές εξειδικεύσεις. Όπως αναφέρει ο κ. Χρήστος Καρακωστίδης, Σύμβουλος Σταδιοδρομίας LABORA, η Φιλολογία αποτελεί έναν από τους θεμελιώδεις κλάδους των Ανθρωπιστικών Σπουδών, προσφέροντας στους φοιτητές τη δυνατότητα να εμβαθύνουν στη γλώσσα, τη λογοτεχνία και τον πολιτισμό.
Οι βασικές κατευθύνσεις που προσφέρονται στα περισσότερα Τμήματα Φιλολογίας στην Ελλάδα είναι η Κλασική, η Μεσαιωνική, η Νεοελληνική Φιλολογία και η Γλωσσολογία. Η Κλασική εστιάζει στη μελέτη της αρχαίας ελληνικής και λατινικής γλώσσας και λογοτεχνίας, προσφέροντας βαθιά κατανόηση του αρχαίου κόσμου και της πολιτισμικής του κληρονομιάς.
Η Μεσαιωνική και Νεοελληνική Φιλολογία ασχολείται με τη λογοτεχνική παραγωγή από τη βυζαντινή εποχή έως τη σύγχρονη Ελλάδα, αναλύοντας κείμενα που διαμορφώνουν την ελληνική ταυτότητα και πολιτισμό, ενώ η Γλωσσολογία μελετά τη δομή, την εξέλιξη και τη λειτουργία της ελληνικής γλώσσας, παρέχοντας εργαλεία για την ανάλυση και κατανόηση της γλωσσικής επικοινωνίας και οδηγώντας σε πολύ ενδιαφέρουσες επαγγελματικές προοπτικές όπως η Υπολογιστική Γλωσσολογία.
Σπουδάζοντας Φιλολογία, οι φοιτητές αποκτούν κριτική σκέψη, αναλυτικές δεξιότητες και βαθιά γνώση της ελληνικής γλώσσας και λογοτεχνίας. Αυτά τα προσόντα είναι πολύτιμα σε επαγγέλματα όπως η εκπαίδευση, η έρευνα και η επιμέλεια κειμένων. Εκτός της εκπαίδευσης, που φυσικά αποτελεί την κύρια οδό επαγγελματικής αποκατάστασης, το υπόβαθρο, που αποκτούν οι απόφοιτοι Φιλολογίας, μπορεί να τους οδηγήσει σε πολύ ενδιαφέρουσες επαγγελματικές εξειδικεύσεις όπως η Σημειωτική, το Μάρκετινγκ και πιο συγκεκριμένα το copywriting, η Επικοινωνία και τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και η Υπολογιστική Γλωσσολογία.
Αθήνα 12.660, Θεσσαλονίκη 11.495, Πάτρα 10.750, Ιωάννινα 10.346, Ρέθυμνο 9.308, Καλαμάτα 9.590
Από την άλλη πλευρά τα Τμήματα Ιστορίας και Αρχαιολογίας, παρότι προσφέρουν αρκετά μαθήματα αρχαίων και νέων ελληνικών, δεν εστιάζουν στη γλώσσα αλλά πολύ περισσότερο στον Πολιτισμό και τα προφορικά, γραπτά ή υλικά του κατάλοιπα. Γενικός σκοπός τους είναι η μελέτη του ιστορικού παρελθόντος, της αρχαιολογικής έρευνας και της πολιτιστικής κληρονομιάς, μέσα από διεπιστημονικές προσεγγίσεις.
Στα Τμήματα Ιστορίας και Αρχαιολογίας, οι φοιτητές μετά τον κοινό κορμό μαθημάτων καλούνται να επιλέξουν κατεύθυνση σπουδών κυρίως ανάμεσα σε Ιστορία και Αρχαιολογία, διαμορφώνοντας πολύ διαφορετικά προγράμματα σπουδών. Από τη μία η Ιστορία οδηγεί στην έρευνα και την εκπαίδευση, αλλά και σε σύγχρονες εφαρμογές όπως η διαμόρφωση ψηφιακού υλικού και τα video games, ενώ η Αρχαιολογία φέρνει τους αποφοίτους της κοντά στις αρχαιολογικές ανασκαφές, τα μουσεία, την τέχνη και τους πολιτιστικούς οργανισμούς. Μία πολύ ενδιαφέρουσα προοπτική για τους αποφοίτους των Τμημάτων Ιστορίας και Αρχαιολογίας είναι και ο Τουρισμός, καθώς είναι οι ιδανικοί υποψήφιοι για το επάγγελμα του Ξεναγού.
Σε αυτό το πλαίσιο προσφέρονται και ταχύρρυθμα σεμινάρια αποκλειστικά για τους αποφοίτους. Αξίζει να αναφερθεί πως το Τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας στον Βόλο παρέχει μία ξεχωριστή κατεύθυνση Κοινωνικής Ανθρωπολογίας, η οποία μπορεί να εντάξει τους αποφοίτους στον κλάδο Π.Ε. 78 Κοινωνικών Επιστημών αντί για τον κλάδο Π.Ε. 02 Φιλολόγων, όσον αφορά τον Δημόσιο Τομέα. Τέλος, στο Τμήμα Ιστορίας της Κέρκυρας δεν προσφέρεται κατεύθυνση στην Αρχαιολογία.
Αθήνα 11.958, Θεσσαλονίκη 12.575, Βόλος 10.000, Ιωάννινα 9.458, Ρέθυμνο 9.175, Καλαμάτα 8.700, Πάτρα 8.460, Κέρκυρα 8.400
Η Επιστήμη της Φιλοσοφίας εστιάζει σε θεμελιώδη ζητήματα σχετικά με την ύπαρξη, τη γνώση, την ηθική και τη σκέψη. Τα Τμήματα Φιλοσοφίας προσφέρουν προγράμματα σπουδών με έμφαση στη θεωρητική ανάλυση, τον στοχασμό και την ανάπτυξη της κριτικής σκέψης. Η φοίτηση στα τμήματα αυτά δεν περιορίζεται στην ιστορία της φιλοσοφίας, αλλά καλύπτει και σύγχρονες φιλοσοφικές θεωρίες, φιλοσοφία της γλώσσας, βιοηθική και πολιτισμική θεωρία. Οι επαγγελματικές διέξοδοι για τους αποφοίτους επικεντρώνονται στη διδασκαλία στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, στο ερευνητικό και ακαδημαϊκό έργο, την επιμέλεια και συγγραφή φιλοσοφικών ή εκπαιδευτικών κειμένων και σε δομές δια βίου μάθησης. Επιπλέον, λόγω της ισχυρής καλλιέργειας αναλυτικής και επιχειρηματολογικής σκέψης, οι απόφοιτοι μπορούν να απασχοληθούν σε τομείς όπως τα ΜΜΕ, η επικοινωνία και η συμβουλευτική. Αξίζει, ωστόσο, να αναφερθεί πως ενώ οι απόφοιτοι έχουν τα επαγγελματικά δικαιώματα του Φιλολόγου, το εκπαιδευτικό τους υπόβαθρο διαφέρει σημαντικά από τους αποφοίτους των Τμημάτων Φιλολογίας και Ιστορίας Αρχαιολογίας με βάση τα προγράμματα σπουδών.
Θεσσαλονίκη 11.860, Αθήνα 11.750, Πάτρα 9.940, Ιωάννινα 9.220, Ρέθυμνο 9.185
Τέλος, με την έναρξη της επερχόμενης ακαδημαϊκής περιόδου εκκινεί τη λειτουργία του το νέο τμήμα Ανθρωπιστικών Σπουδών στην Κομοτηνή. Πρόκειται για ένα Τμήμα με 2 διαφορετικά προγράμματα σπουδών. Το Πρόγραμμα Σπουδών με τίτλο «Φιλολογία, Ιστορία και Ανθρωπολογία» θα είναι προσβάσιμο από το 1ο Επιστημονικό Πεδίο και θα προσφέρει στους φοιτητές του τρεις Κατευθύνσεις σε Φιλολογία, Ιστορία και Ανθρωπολογία, αποτελώντας μια εξαιρετική επιλογή και δίνοντας μεγάλο βάρος στην εκπαιδευτική επάρκεια και τον εκσυγχρονισμό των ψηφιακών ικανοτήτων των φοιτητών. Το έτερο πρόγραμμα σπουδών με τίτλο «Ψηφιακές Εφαρμογές στις Τέχνες και στον Πολιτισμό» του Τμήματος θα είναι προσβάσιμο από το 4ο Επιστημονικό Πεδίο. Μπορείτε να δείτε περισσότερες πληροφορίες για το Τμήμα εδώ . (https://hs.duth.gr/)
Κομοτηνή (Δεν υπάρχει βάση καθώς αποτελεί Νέο Τμήμα)
Συμπερασματικά, η επιλογή φιλολογικής σχολής δεν είναι μία μονοδιάστατη απόφαση, αλλά απαιτεί προσοχή καθώς τα Τμήματα διαφέρουν αρκετά και στα προγράμματα σπουδών τους αλλά και στις επαγγελματικές προοπτικές στις οποίες οδηγούν. Η Εκπαίδευση αποτελεί μία παραδοσιακή επαγγελματική οδό, όμως οι απόφοιτοι των παραπάνω Τμημάτων μπορούν να σταδιοδρομήσουν σε τομείς όπως η Επικοινωνία και τα Μ.Μ.Ε, η Διαφήμιση, τα Μουσεία και οι Αρχαιολογικοί Οργανισμοί, ο Τουρισμός, η Τεχνολογία, Έρευνα και φυσικά σε αρκετούς ακόμα.
Πηγή: ieidiseis.gr