Θετικό μήνυμα για το ενδεχόμενο αποκλιμάκωσης του πολέμου στην Ουκρανία εξέπεμψε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, μέσω ανάρτησής του στην πλατφόρμα Χ, εκφράζοντας την ελπίδα ότι η Μόσχα θα προχωρήσει άμεσα σε κατάπαυση του πυρός.
Ο Ζελένσκι φαίνεται να υπονοεί, επίσης, ότι για να συμμετάσχει το Κίεβο σε απευθείας διαπραγματεύσεις με τη Μόσχα -όπως πρότεινε πρόσφατα ο Βλαντίμιρ Πούτιν– προϋπόθεση αποτελεί η άμεση εφαρμογή εκεχειρίας.
Ωστόσο, ο Πρόεδρος της Ρωσίας κάλεσε για επανέναρξη των απευθείας συνομιλιών με την Ουκρανία στην Κωνσταντινούπολη, χωρίς προαπαιτούμενα.
«Είναι ένα θετικό σημάδι ότι οι Ρώσοι άρχισαν επιτέλους να σκέφτονται το ενδεχόμενο να βάλουν τέλος στον πόλεμο», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Ουκρανός πρόεδρος, τονίζοντας ότι «ολόκληρος ο κόσμος περιμένει κάτι τέτοιο εδώ και πολύ καιρό».
Ο Ζελένσκι υπογράμμισε πως «το πρώτο βήμα για τον τερματισμό κάθε πολέμου είναι η κατάπαυση του πυρός» και κάλεσε τη Ρωσία να επιβεβαιώσει την πρόθεσή της για μια «πλήρη, διαρκή και αξιόπιστη» παύση των εχθροπραξιών, αρχής γενομένης από αύριο, 12 Μαΐου.
«Δεν υπάρχει κανένας λόγος να συνεχιστούν οι θάνατοι ούτε για μία μέρα ακόμα», ανέφερε.
Τι λέει το Κρεμλίνο
Το ενδεχόμενο έναρξης απευθείας διαπραγματεύσεων με την Ουκρανία στην Κωνσταντινούπολη, χωρίς προϋποθέσεις, άφησε ανοιχτό ο σύμβουλος του Κρεμλίνου, Γιούρι Ουσάκοφ, σημειώνοντας ότι η Μόσχα περιμένει την απάντηση του Κιέβου στην πρόταση που έχει ήδη διατυπωθεί από τον Πούτιν, αναφέρει το TASS.
«Η αποστολή αντιπροσωπείας στην Κωνσταντινούπολη και η έναρξη των διαπραγματεύσεων είναι εύκολη υπόθεση, εάν το Κίεβο το επιθυμεί πραγματικά», δήλωσε ο Ουσακόφ σε συνέντευξή του στο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο VGTRK.
Σύμφωνα με τον ίδιο, «Η ανακοίνωση για το ποιος θα ηγηθεί της ρωσικής αντιπροσωπείας θα γίνει τις προσεχείς ημέρες».
Δήλωσε επίσης ότι οι ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας, θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τους την κατάσταση επί του πεδίου όπως και τις διαπραγματεύσεις του 2022, μετέδωσε το πρακτορείο Interfax.
Την ίδια ώρα, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, σχολίασε ότι η πρόταση του Βλαντίμιρ Πούτιν για απευθείας συνομιλίες με την ουκρανική ηγεσία αποτελεί ένδειξη γνήσιας πρόθεσης για ειρηνική διευθέτηση.
«Πρόκειται για μια πολύ σοβαρή πρόταση, η οποία επιβεβαιώνει την πραγματική πρόθεση για εύρεση ειρηνικής λύσης», ανέφερε στο Channel One.
«Μια διαρκής ειρήνη μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω σοβαρών διαπραγματεύσεων και η ετοιμότητα για τέτοιες διαπραγματεύσεις έχει τώρα επιδειχθεί και αποδειχθεί από τον [Ρώσο] πρόεδρο», τόνισε ο Πεσκόφ.
Η πρόταση Πούτιν
Ο Πούτιν απηύθυνε πρόταση για επανέναρξη των απευθείας συνομιλιών με την Ουκρανία στην Κωνσταντινούπολη, σε απάντηση της έκκλησης του Κιέβου και των συμμάχων του προς την Μόσχα να αποδεχθεί άμεσα μια άνευ όρων εκεχειρία 30 ημερών ή να αντιμετωπίσει νέες κυρώσεις.
«Δεσμευόμαστε για σοβαρές διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία», δήλωσε ο Πούτιν, προσθέτοντας ότι δεν αποκλείει μια εκεχειρία αργότερα, στο πλαίσιο απευθείας συνομιλιών με το Κίεβο.
Τόνισε επίσης ότι οι συνομιλίες θα πρέπει να επικεντρωθούν στα «βαθύτερα αίτια της σύγκρουσης» που συνεχίζεται εδώ και πάνω από τρία χρόνια.
Αναφερόμενος στις άκαρπες συνομιλίες του 2022 που διεξήχθησαν στην Κωνσταντινούπολη λίγο μετά τη ρωσική εισβολή, ο Πούτιν πρότεινε να επαναληφθούν χωρίς προϋποθέσεις.
Ο ίδιος ανέφερε ότι πρόκειται να μιλήσει με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την επανεκκίνηση των συνομιλιών, «ελπίζοντας ότι θα επιβεβαιώσει την επιθυμία του να συμβάλει στην αναζήτηση ειρήνης στην Ουκρανία».
«Η πρότασή μας, όπως λένε, είναι πάνω στο τραπέζι. Η απόφαση πλέον ανήκει στις ουκρανικές αρχές και τους επιτελείς τους, οι οποίοι καθοδηγούνται, όπως φαίνεται, από τις προσωπικές πολιτικές τους φιλοδοξίες και όχι από τα συμφέροντα των λαών τους», τόνισε ο Πούτιν.
Η πρόταση του Κρεμλίνου ήρθε λίγες ώρες αφότου οι ηγέτες της Γαλλίας, της Βρετανίας, της Γερμανίας και της Πολωνίας απείλησαν ότι θα εντείνουν την πίεση προς τη Μόσχα, εάν αυτή δεν αποδεχθεί μια άνευ όρων εκεχειρία 30 ημερών. Η εν λόγω πρόταση για έναρξη εκεχειρίας τη Δευτέρα είχε τη στήριξη και του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, τον οποίο ενημέρωσαν τηλεφωνικά οι Ευρωπαίοι ηγέτες νωρίτερα μέσα στην ημέρα.
Ο Τραμπ έχει καλέσει σε «διαπραγματεύσεις πολύ υψηλού επιπέδου» ανάμεσα στην Ουκρανία και τη Ρωσία, λέγοντας ότι είναι «πολύ κοντά σε μια συμφωνία» για τον τερματισμό του τριετούς αιματηρού πολέμου.
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι είναι έτοιμος για ειρηνευτικές συνομιλίες, αλλά μόνο αφότου υπάρξει εκεχειρία – όπως άλλωστε έπραξε και σήμερα.
H πρώτη αντίδραση Τραμπ
Λίγες ώρες μετά την πρόταση Πούτιν για ειρηνευτικές συνομιλίες με την Ουκρανία, ο Ντόναλντ Τραμπ αντέδρασε μέσω ανάρτησής του στην πλατφόρμα Truth Social. Χαρακτήρισε την εξέλιξη ως μια «δυνητικά σπουδαία μέρα για Ρωσία και Ουκρανία», σημειώνοντας ότι «εκατοντάδες χιλιάδες ζωές μπορεί να σωθούν» αν αυτό το «ατέρμονο αιματοκύλισμα» φτάσει στο τέλος του.
«Θα είναι ένας εντελώς νέος, και πολύ καλύτερος, κόσμος», έγραψε ο Αμερικανός Πρόεδρος, υποστηρίζοντας ότι θα συνεχίσει να εργάζεται με «τις δύο πλευρές» για να διασφαλίσει πως η συμφωνία θα προχωρήσει.
Τόνισε ακόμη ότι οι ΗΠΑ «θέλουν να επικεντρωθούν στην ανασυγκρότηση και το εμπόριο», προσθέτοντας με νόημα πως «έρχεται μια μεγάλη εβδομάδα».
Μακρόν: Η πρόταση Πούτιν για διαπραγματεύσεις «είναι ένας τρόπος να μην απαντήσει» στην εκεχειρία
Οι «άμεσες» διαπραγματεύσεις που πρότεινε ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας, σε απάντηση στην «άνευ όρων» εκεχειρία που ζητούν το Κίεβο και οι σύμμαχοί του, είναι «μια πρώτη κίνηση, αλλά δεν αρκεί», αντέδρασε σήμερα ο Εμανουέλ Μακρόν.
«Της άνευ όρων εκεχειρίας δεν προηγούνται διαπραγματεύσεις, εξ ορισμού», δήλωσε ο Μακρόν μιλώντας σε δημοσιογράφους αφού κατέβηκε από το τρένο στην πόλη Πσέμισλ της Πολωνίας, επιστρέφοντας από το Κίεβο.
Ο ίδιος εκτίμησε ότι αυτή η αντιπρόταση δείχνει ότι ο Πούτιν «αναζητά έναν δρόμο, αλλά πάντα επιθυμεί να κερδίσει χρόνο».
Σύμφωνα με τον Γάλλο πρόεδρο, ο Πούτιν δεν μπορούσε απλώς να απορρίψει την πρόταση της Δύσης, οπότε αυτός «είναι ένας τρόπος να δείξει ότι απαντά και ότι να διατηρήσει την ασάφεια έναντι των Αμερικανών».
«Πρότεινε κάτι άλλο, κατά συνέπεια πιστεύω ότι πρέπει να επιμείνουμε με τους Αμερικανούς και να πούμε ότι η εκεχειρία είναι άνευ όρων και μετά μπορούμε να συζητήσουμε τα υπόλοιπα», τόνισε ο Μακρόν.
«Εξάλλου πιστεύω ότι οι Ουκρανοί δεν μπορούν να το δεχθούν (σ.σ. την πρόταση Πούτιν), διότι δεν μπορούν να δεχθούν παράλληλες συνομιλίες την ώρα που συνεχίζουν να γίνονται στόχος βομβαρδισμών», επέμεινε.
Πηγή: enikos.gr