Ολοκληρώθηκαν οι κοινές δηλώσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και της ιταλίδας ομολόγου του, Τζόρτζια Μελόνι, μετά την κατ’ ιδίαν συνάντηση που είχαν στη Villa Pampili στη Ρώμη.
Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκαν η ηλεκτρική διασυνδεση, οι μεταφορές, η άμυνα και το μεταναστευτικό, ενώ υπήρξε συνεδρίαση του 2ου Ανώτατου Συμβουλίου των 2 χωρών και η υπογραφή σειράς συμφωνιών και πρωτοκόλλων συνεργασίας μεταξύ υπουργών των δύο χωρών, μεταξύ των οποίων Μνημονίων Κατανόησης που προβλέπουν τον τριπλασιασμό της ηλεκτρικής διασύνδεσης των δύο χωρών και επενδύσεις 360 εκατ. ευρώ για καινούργια τρένα στην Ελλάδα.
Οι δύο χώρες υπέγραψαν πρωτόκολλο συνεργασίας κατά των ναρκωτικών, αλλά και Πρωτόκολλο συνεργασίας για τη συνεργασία σε επίπεδο παροχής βοήθειας και καταπολέμησης των πυρκαγιών. Επίσης, Πρωτόκολλο συνεργασίας υπεγράφη και για τη συνεργασία βιομηχανικής πολιτικής, αλλά και Πρωτόκολλο συνεργασίας στους τομείς ψηφιοποίησης του διαστήματος και των τεχνολογιών. Παράλληλα, οι δύο χώρες υπέγραψαν πρωτόκολλο συνεργασίας σε επίπεδο υπουργείων Μεταφορών, αλλά και Πρωτόκολλο συνεργασίας για τη μεταρρύθμιση της Δημόσιας Διοίκησης. Στο πλαίσιο της συνεργασίας των δύο χωρών, επίσης υπεγράφη πρωτόκολλο για τη συνεργασία στον τομέα της Πολιτικής Προστασίας. Υπεγράφη, επίσης, πρωτόκολλο για τη συνεργασία στην ηλεκτρική διασύνδεση.
Η Τζόρτζια Μελόνι μίλησε για σημαντικές εργασίες σήμερα, καθώς «υιοθετήσαμε κοινή δήλωση που αντικατοπτρίζει τη συνεργασία Ελλάδας και Ιταλίας».
Η Terna (TRN.MI) και η ελληνική αντίστοιχη εταιρεία της υπέγραψαν συμφωνία αξίας περίπου 2 δισεκατομμυρίων ευρώ (2,22 δισ. δολάρια) για τον διπλασιασμό της δυναμικότητας της ηλεκτρικής διασύνδεσης μεταξύ Ιταλίας και Ελλάδας, δήλωσε η Ιταλίδα πρωθυπουργός.
«Είμαστε χώρες ευάλωτες στους παράνομους μετανάστες και με τον κ. Μητσοτάκη έχουμε συνεργαστεί για την αντιμετώπιση. Εμείς μεταφέραμε το κέντρο βάρους στην άμυνα των ευρωπαϊκών συνόρων. Θέλουμε να συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε», ανέφερε, επισημαίνοντας πως «είμαστε χώρες εκτεθειμένες στις ροές των παράνομων μεταναστών. Στην πλάτη μας πέφτει και το βάρος γιατί είμαστε χώρες υποδοχής μεταναστών. Με τον Κυριάκο έχουμε εργαστεί έντονα για να υπάρξει αλλαγή αντιμετώπισης στις ροές των δύο χωρών. Πριν μερικά χρόνια η συζήτηση αφορούσε την ανακατανομή των μεταναστών. Εμείς μεταφέραμε το κέντρο βάρος στο ζήτημα των συνόρων».
«Με τον κ. Μητσοτάκη συμμεριζόμαστε και την ίδια άποψη για την Ουκρανία αλλά και την επίτευξη ειρήνης και περιμένουμε μια απάντηση από τη Ρωσία». Θα συνεχίσουμε τη συνεργασία με τα καλώδια και θα προωθήσουμε νέα καλώδια, σημείωσε η Ιταλίδα πρωθυπουργός.
Από την πλευρά του, ο Έλληνας πρωθυπουργός ευχαρίστησε την Τζόρτζια Μελόνι και τόνισε ότι οι δύο χώρες μοιράζονται βαθύτατους δεσμούς. «Συγκαλέσαμε το ανώτατο συμβούλιο οκτώ χρόνια μετά και το πλήθος των συμφωνιών που υπογράψαμε υποδεικνύει το πόσο σημαντικό είναι».
«Ηλεκτρική διασύνδεση μεταξύ των δύο χωρών μας, θέλουμε να την τριπλασιάσουμε» σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.
Αναφερθείς στην ηλεκτρική διασύνδεση μεταξύ των δύο χωρών, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι «θέλουμε να την τριπλασιάσουμε», τονίζοντας ότι η Ελλάδα είναι εξαγωγική χώρα ηλεκτρικής ενέργειας και «η κατεύθυνση που δίνουμε στην ΤΕΡΝΑ και στον ΑΔΜΗΕ είναι να προχωρήσουν το συντομότερο δυνατόν στην υλοποίηση του έργου.
«Η συμφωνία που υπεγράφη μεταξύ των υπουργείων Μεταφορών είναι πολύ σημαντική διότι η Ελλάδα καλείται να επενδύσει πάνω από 400 εκατομμύρια στο δίκτυο και η Ιταλία αντιστοίχως 360 εκατομμύρια ευρώ για να αποκτήσουμε καινούργια τρένα και αμαξοστάσια, πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.
Με μία ευρεία ατζέντα θεμάτων, συνεδρίασε νωρίτερα το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας – Ιταλίας, με τον πρωθυπουργό να συνοδεύεται από οκτώ μέλη του υπουργικού συμβουλίου. Δόθηκε έμφαση στις γεωπολιτικές εξελίξεις, κυρίως στα ανατολικά σύνορα της ΕΕ. Επιπλέον, στο επίκεντρο βρέθηκαν εμπόριο, επενδύσεις, ενέργεια και συνδεσιμότητα.
Ειδικότερα, κατά το 2ο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας – Ιταλίας, που συνεδρίασε σήμερα στη Ρώμη, οριστικοποιήθηκαν συμφωνίες στα πεδία της ενέργειας και των επενδύσεων στις σιδηροδρομικές μεταφορές.
1. Υπογράφηκε Μνημόνιο Κατανόησης μεταξύ του ΑΔΜΗΕ και του διαχειριστή δικτύου της Ιταλίας TERNA για την αναβάθμιση της ηλεκτρικής διασύνδεσης των δύο χωρών, ώστε να τριπλασιαστεί η υφιστάμενη δυνατότητα, από 500 MW σε 1.500 MW.
Καθώς η Ελλάδα αυξάνει την εγκατεστημένη ηλεκτροπαραγωγική ισχύ, ειδικά μέσω επενδύσεων σε ανανεώσιμες πηγές, αναβαθμίζει τη θέση της ως ενεργειακός κόμβος και πάροχος ενεργειακής ασφάλειας στη νοτιοανατολική Ευρώπη. Πέρυσι η Ελλάδα ήταν καθαρός εξαγωγέας ηλεκτρικής ενέργειας για πρώτη φορά μετά το 2000. Η Ιταλία, από την πλευρά της, εισάγει μεγάλες ποσότητες ενέργειας, άρα πρόκειται για μία αμοιβαία επωφελή συνεργασία.
Το έργο ευθυγραμμίζεται επίσης με τη σημασία που αποδίδει η ελληνική κυβέρνηση στην κατασκευή διακρατικών ηλεκτρικών διασυνδέσεων, ώστε να αντιμετωπιστούν χρόνιες τιμολογιακές στρεβλώσεις στην ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας, αλλά και προκειμένου να διασφαλιστεί ο καλύτερος εφοδιασμός, μειώνοντας τον κίνδυνο μπλακ-άουτ, σαν αυτό που συνέβη πριν λίγες εβδομάδες στην Ισπανία.
2 Στην υπογραφή μνημονίου συνεργασίας με την Ferrovie dello Stato, μητρική εταιρεία της Hellenic Train, προχώρησε το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, στο περιθώριο της συνεδρίασης του Ανωτάτου Συμβούλιου Συνεργασίας Ελλάδας-Ιταλιας.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, το μνημόνιο έχει ως στόχο την αναβάθμιση των επιβατικών σιδηροδρομικών μεταφορών στην Ελλάδα.
Με δεδομένη τη σειρά επενδύσεων του ελληνικού κράτους για την υλικοτεχνική αναβάθμιση των σιδηροδρόμων, ο ιταλικός όμιλος δεσμεύτηκε να προβεί σε επενδύσεις ύψους 360 εκατομμυρίων ευρώ για:
Την αγορά συνολικά 23 τρένων, οκτώ υπεραστικών ταχείας κυκλοφορίας και 15 προαστιακού τύπου.
Τη διαμόρφωση σύγχρονων αμαξοστασίων ώστε να εξασφαλιστεί η μακροχρόνια συντήρηση των αμαξοστοιχιών.
Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι οι δεσμεύσεις του ομίλου Ferrovie dello Stato θα αποτυπωθούν στη νέα αναθεωρημένη σύμβαση του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών με την Hellenic Train, με ρήτρες για τα χρονοδιαγράμματα.
Τα δύο παραπάνω Μνημόνια περιλαμβάνονται στις συνολικά 12+2 συμφωνίες και MoUs’ τα οποία υπεγράφησαν στο πλαίσιο του 2ου ΑΣΣ Ελλάδας – Ιταλίας και που περιγράφονται αναλυτικά στην Κοινή Διακήρυξη των δύο ηγετών.
Στη συνάντηση που είχαν νωρίτερα οι Κυριάκος Μητσοτάκης και Τζόρτζια Μελόνι, βρέθηκαν στο επίκεντρο οι μεγάλες ευρωπαϊκές προκλήσεις της επόμενης περιόδου, όπως η ανταγωνιστικότητα, η άμυνα και η ασφάλεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και το προσφυγικό – μεταναστευτικό. Παράλληλα, Μητσοτάκης και Μελόνι συζήτησαν για τις εξελίξεις στα ανατολικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με αιχμή το Ουκρανικό και για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.
Ο πρωθυπουργός συνοδεύεται από τους υπουργούς Εξωτερικών Γιώργο Γεραπετρίτη, Άμυνας Νίκο Δένδια, Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, Ανάπτυξης Τάκη Θεοδωρικάκο, Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστα Τσιάρα, Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρη Παπαστεργίου, Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας Γιάννη Κεφαλογιάννη, καθώς και τον αναπληρωτή υπουργό Μεταφορών Κωνσταντίνο Κυρανάκη και τον υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Νίκο Τσάφο.
Πηγή: topontiki.gr