Ολοκληρώθηκαν οι κοινές δηλώσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του Γερμανού καγκελάριου Φρίντριχ Μερτς μετά τη συνάντησή τους στο Βερολίνο. Στο επίκεντρο των κοινών δηλώσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη βρέθηκαν η κοινή ευρωπαϊκή άμυνα και το μεταναστευτικό.
Μεταναστευτικό
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός στις δηλώσεις του υπογράμμισε ότι συζήτησε με τον Γερμανό καγκελάριο το ζήτημα του μεταναστευτικού, τονίζοντας ότι «εκτός από ανθρωπιστικό το μεταναστευτικό είναι ζήτημα μείζονος εθνικής ασφάλειας» και λέγοντας ότι «ο καγκελάριος αναγνωρίζει τις προκλήσεις να είμαστε η πρώτη χώρα υποδοχής, που προστατεύει μέρα νύχτα τα ευρωπαϊκά σύνορα», ενώ επισήμανε ότι πρέπει «να δώσουμε έμφαση στις επιστροφές».
Βέβαια, ο Μερτς επισήμανε ότι «αναφερθήκαμε στο θέμα της τριτογενούς μετανάστευσης, που είναι θέμα Ελλάδας και Γερμανίας. Κατέστησα σαφές πως πρέπει να μειωθεί η δευτερογενής μετανάστευση από την Ελλάδα στη Γερμανία, να αυξηθούν οι επανεισδοχές και πρέπει να βρεθεί κοινά αποδεκτή λύση» αν και παρέπεμψε σε αποφάσεις σε επίπεδο ΕΕ για το ζήτημα αυτό.
Μερτς και Μητσοτάκης, πάντως, παραδέχθηκαν εμμέσως πλην σαφώς ότι Αθήνα και Βερολίνο – αν και δείχνουν κατανόηση για το ζήτημα της προστασίας των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ – δεν έχουν συμφωνήσει στην προσέγγισή τους. «Είμαστε δεσμευμένοι να λύσουμε από κοινού το μεταναστευτικό και το πώς η Ελλάδα θα μπορέσει να διασφαλίσει τα σύνορα, αποτελεί και δικό μας συμφέρον», σημείωσε ο καγκελάριος.
Εξοπλιστικά
Όσον αφορά στα προγράμματα επανεξοπλισμού της Ευρώπης, ο Κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι «η Ευρώπη οφείλει να είναι ενωμένη οικονομικά, στρατιωτικά» και ζήτησε την ενίσχυση της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας, ωστόσο, επισήμανε ότι ακόμα δεν έχει υπάρξει ακόμα κάποια συμφωνία για πρόσθετα χρηματοδοτικά εργαλεία για τα κοινά εξοπλιστικά προγράμματα.
Από την πλευρά του, ο Φ. Μερτς επισήμανε ότι τέτοιου είδους εργαλεία που περιλαμβάνουν και κοινό δανεισμό προβλέπεται να ενεργοποιούνται σε έκτακτες περιστάσεις, όπως η πανδημία του κορωνοϊού, τονίζοντας ότι τα ζητήματα ασφάλειας της Ευρώπης αποτελούν μια «νέα κανονικότητα» και σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «είμαι προσεκτικός όταν συζητούμε για νέα χρηματοδοτικά εργαλεία».
Ουκρανία
Όσον αφορά στην Ουκρανία, ο Φ. Μερτς τόνισε ότι το Κίεβο «δήλωσε πρόθυμο για εκεχειρία 90 ημερών. Αν δεν γίνει δεκτή από τη Ρωσία, θα συζητήσουμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο περαιτέρω κυρώσεων, το 17ο πακέτο, στην ενέργεια και τις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες. Η μπάλα είναι μόνο στην πλευρά της Ρωσίας. Δεν είναι αυτονόητες η ειρήνη και η ασφάλεια στην Ευρώπη», ενώ ο Κ. Μητσοτάκης προσέθεσε ότι «συμφωνούμε στην άμεση και άνευ όρων εκεχειρία 30 ημερών. Υπογραμμίσαμε πως η ΕΕ πρέπει να βρεθεί στο κέντρο των διαπραγματεύσεων».
Τουρκία
Ο πρωθυπουργός ερωτήθηκε και για το ζήτημα της πώλησης των μαχητικών Eurofighter Typhoon στην Τουρκία, επισημαίνοντας ότι ο ίδιος δεν μπορεί να υποδείξει σε άλλη χώρα τι θα κάνει με τις πωλήσεις όπλων σε τρίτους, ωστόσο, επισήμανε ότι «υπάρχει μια κατανόηση ως προς την ανάγκη τέτοιου είδους πωλήσεις να πληρούν κάποιες προϋποθέσεις, οι οποίες έχουν να κάνουν με τις τρίτες χώρες. Οι τρίτες χώρες που θέλουν να συνδεθούν με την Ευρώπη πρέπει να δείχνουν μια συμμόρφωση ως προς την κοινή πολιτική εξωτερικών και ασφάλειας και γιατί όχι να υπογράψουν μια συμφωνία αμυντικής συνεργασίας με την ΕΕ. Να υπάρχει δηλαδή ένα πλαίσιο όπου θα λαμβάνονται υπόψη οι ιδιαιτερότητες όλων των κρατών».
Πηγή: topontiki.gr