Ο Ντόναλντ Τραμπ συναντήθηκε την Τετάρτη με τον προσωρινό πρόεδρο της Συρίας Aχμέντ αλ-Σαράα στο Ριάντ, στο περιθώριο της επίσκεψής του στη Σαουδική Αραβία και των επαφών του με ηγέτες του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου (GCC).
Πρόκειται για την πρώτη συνάντηση Αμερικανού και Σύρου ηγέτη εδώ και 25 χρόνια – από τη σύνοδο Κλίντον–Άσαντ στη Γενεύη το 2000. Σύμφωνα με εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου, ο Τραμπ κάλεσε τον αλ-Σαράα να προσχωρήσει στις Συμφωνίες του Αβραάμ με το Ισραήλ, ενώ του ζήτησε να συμβάλει στην αποτροπή της αναζωπύρωσης του Ισλαμικού Κράτους (ISIS) και να «απελάσει Παλαιστίνιους τρομοκράτες» που βρίσκονται στο συριακό έδαφος. Από την πλευρά του, ο Σύρος ηγέτης προσκάλεσε αμερικανικές εταιρείες να επενδύσουν στον πετρελαϊκό και ενεργειακό τομέα της Συρίας.
Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε λίγες μόνο ώρες μετά την αιφνιδιαστική ανακοίνωση του Τραμπ ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες αίρουν όλες τις κυρώσεις κατά της Συρίας, χαρακτηρίζοντας την απόφαση «ιστορικής σημασίας». Οι κυρώσεις, που ίσχυαν από το 1979 λόγω της στήριξης της Δαμασκού σε τρομοκρατικές οργανώσεις, είχαν επιβαρύνει δραματικά την οικονομία της χώρας πολύ πριν την έκρηξη του εμφυλίου το 2011.
«Η Συρία αξίζει μια ευκαιρία για ειρήνη υπό την ηγεσία του αλ-Σαράα», δήλωσε ο Τραμπ κατά την ομιλία του στο Επενδυτικό Φόρουμ ΗΠΑ–Σαουδικής Αραβίας στο Ριάντ την Τρίτη.
Από την τζιχάντ στην αναγνώριση
Η συνάντηση προκαλεί αίσθηση καθώς ο Άχμεντ αλ-Σαράα παραμένει επισήμως χαρακτηρισμένος ως τρομοκράτης από τις Ηνωμένες Πολιτείες, λόγω του παρελθόντος του ως ηγέτης της Χαγιάτ Ταχρίρ αλ-Σαμ (HTS), παρακλαδιού της Αλ Κάιντα.
Παλαιότερα δρούσε υπό το ψευδώνυμο Αμπού Μοχάμεντ αλ-Γκολάνι και είχε ενεργό ρόλο στην ιρακινή εξέγερση κατά των αμερικανικών δυνάμεων. Τον Ιανουάριο του 2025 ηγείται αιφνιδιαστικής επίθεσης που καταλαμβάνει τη Δαμασκό και τερματίζει την 54χρονη δυναστεία Άσαντ, αναλαμβάνοντας την προσωρινή προεδρία της χώρας.
Η ανάδειξή του στην εξουσία συνοδεύτηκε από υποστηρικτικά σήματα από τον Κόλπο, καθώς αρκετά αραβικά κράτη βλέπουν στο πρόσωπό του έναν πιθανό αντίβαρο στην ιρανική επιρροή. Η Τεχεράνη υπήρξε ο βασικός υποστηρικτής του καθεστώτος Άσαντ κατά τον δεκαετή εμφύλιο.
Ανησυχίες από Ισραήλ
Η προσέγγιση της Ουάσιγκτον με τον αλ-Σαράα συναντά ήδη αντιδράσεις από το Ισραήλ, που εκφράζει ανησυχίες για το παρελθόν του Σύρου προέδρου και καλεί την αμερικανική κυβέρνηση να αποφύγει την «νομιμοποίηση» ενός πρώην τζιχαντιστή. Ο ίδιος ο Τραμπ, πάντως, παραδέχθηκε ότι ο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην απόφασή του να συναντήσει τον Σύρο ηγέτη, στο πλαίσιο μιας ευρύτερης περιφερειακής εξισορρόπησης.
Η συνάντηση ήταν κεκλεισμένων των θυρών και δεν δόθηκαν λεπτομέρειες για τους συμμετέχοντες ή τα θέματα που συζητήθηκαν. Αρχικά, Αμερικανοί αξιωματούχοι είχαν διαρρεύσει ότι η επαφή θα ήταν σύντομη και «μόνο για να χαιρετήσει» ο Τραμπ τον αλ-Σαράα – ωστόσο η πολιτική βαρύτητα των ανακοινώσεων δείχνει το αντίθετο.
Η Δαμασκός χαιρετίζει την εξέλιξη
Το συριακό υπουργείο Εξωτερικών χαρακτήρισε την άρση των κυρώσεων «κομβικό σημείο» στην πορεία της χώρας προς την ανάκαμψη. Σε ανακοίνωσή του την Τρίτη το βράδυ, τόνισε ότι οι κυρώσεις είχαν επιβληθεί λόγω των εγκλημάτων πολέμου του καθεστώτος Άσαντ και δεν αντανακλούν τη νέα πραγματικότητα υπό την παρούσα μεταβατική κυβέρνηση.
«Η άρση αυτών των κυρώσεων δίνει στη Συρία την ευκαιρία να επιδιώξει σταθερότητα, αυτάρκεια και ουσιαστική εθνική ανοικοδόμηση, από και για τον συριακό λαό», ανέφερε χαρακτηριστικά το ΥΠΕΞ της Συρίας.
Τηλεδιάσκεψη Ερντογάν με Τραμπ, Αλ Σαράα και MBS
Σύμφωνα εν τω μεταξύ με το πρακτορείο Anadolu, ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, είχε τηλεδιάσκεψη με τον Ντόναλντ Τραμπ, τον Αχμέντ Αλ Σαράα και τον Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν (MBS).
Σε αυτήν χαιρέτισε ως «ιστορική» την απόφαση του Αμερικανού προέδρου να άρει τις κυρώσεις στη Συρία. Ήταν ένα αίτημα που είχε διατυπώσει η Άγκυρα μετά την πτώση του καθεστώτος Άσαντ και θεωρείται διπλωματική νίκη για τους Τούρκους.
Πηγή: naftemporiki.gr