Image
Τετάρτη 14 Μαΐου 2025 17:05 Υγεία
 

Ψυχίατρος του Χάρβαρντ: Τα 5 πράγματα που δεν κάνω ποτέ για να «τα έχω 400»

Χωρίς τον εγκέφαλο μας δεν υπάρχουμε και είναι το πιο σύνθετο όργανο του ανθρώπινου σώματος. Πολλές θεωρίες κυκλοφορούν γύρω από το τι σημαίνει «υγιής εγκέφαλος» και πώς να τον διατηρήσεις σε φόρμα. Ο καθηγητής ψυχιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ, δρ. Christopher Palmer,  μίλησε στο CNBC και αποκάλυψε ποιες συνήθειες έχει αποκλείσει από τη ζωή του – και γιατί θα έπρεπε να το κάνεις κι εσύ αν θέλεις το μυαλό σου να κόβει σαν ξυράφι.

Ας δούμε τι πρέπει να κάνεις για να «φροντίσεις» τον εγκέφαλό σου:

Ξέχνα τους πολλούς υδατάνθρακες

Η διατροφή δεν επηρεάζει μόνο το βάρος και την καρδιά σου. Έχει τεράστιο αντίκτυπο και στον εγκέφαλο – κάτι που, όπως φαίνεται, πολλοί αγνοούν. Ο Palmer συνιστά να ακολουθείς μια διατροφή χαμηλή σε υδατάνθρακες. Αυτό σημαίνει ότι καλό είναι να περιορίσεις τα δημητριακά, τα ψωμιά, τα γλυκά και τα φρούτα με πολλή ζάχαρη ή άμυλο. Ξεκίνα τη μέρα σου με αυγά και μέσα στη διάρκεια της ημέρας προτίμησε λαχανικά, φρούτα με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη και καλές ποσότητες από κρέας, ψάρι ή πουλερικά. Έτσι όχι μόνο διατηρείς το βάρος σου σε υγιή επίπεδα, αλλά κρατάς και το σάκχαρο υπό έλεγχο – κάτι κρίσιμο για τη λειτουργία του εγκεφάλου.

Μην σταματάς την άσκηση – αλλά μην το παρακάνεις κιόλας

Μια τεράστια μελέτη σε πάνω από 1,2 εκατομμύρια Αμερικανούς έδειξε πως η άσκηση κάνει καλό στην ψυχική υγεία. Ο Palmer επιλέγει να γυμνάζεται 45 λεπτά, τρεις έως πέντε φορές την εβδομάδα. Προτιμά να συνδυάζει βάρη, τρέξιμο, ποδήλατο, κολύμπι και έντονους περιπάτους, μαζί με βασικές διατάσεις και ασκήσεις ενδυνάμωσης. Όμως προειδοποιεί: μην πιέζεις τον εαυτό σου να ασκείται κάθε μέρα. Ακόμα και δύο ημέρες αποχής είναι μια χαρά – αρκεί να έχεις μια σταθερή ρουτίνα.

Ο ύπνος είναι ιερός – τουλάχιστον 7 ώρες κάθε βράδυ

Αν κοιμάσαι λιγότερο από 7 ώρες τη νύχτα, βάζεις τον εγκέφαλό σου σε κίνδυνο. Ο κακός ύπνος συνδέεται με γνωστική εξασθένηση και αυξημένο ρίσκο για Αλτσχάιμερ. Επιπλέον, επηρεάζει τη διάθεσή σου και μπορεί να εντείνει συμπτώματα κατάθλιψης.

Την ώρα που κοιμάσαι, ο οργανισμός σου μπαίνει σε φάση αποκατάστασης. Στον εγκέφαλο, οι νευρώνες επανασυνδέονται με τρόπους που ενισχύουν τη μάθηση και τη μνήμη. Αν όμως δεν του δώσεις τον χρόνο που χρειάζεται, τα εγκεφαλικά σου κύτταρα αρχίζουν να υπολειτουργούν και να καταρρέουν.

Μείνε μακριά από το αλκοόλ

Μπορεί κάποτε να πιστεύαμε ότι ένα-δυο ποτηράκια την ημέρα κάνουν καλό, αλλά οι σύγχρονες έρευνες διαφωνούν. Σε μελέτη με περισσότερους από 36.000 συμμετέχοντες, ακόμα και η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ φάνηκε να συνδέεται με συρρίκνωση του εγκεφάλου. Αν θες να προστατεύσεις τη σκέψη σου μακροπρόθεσμα, καλύτερα να το αποφύγεις εντελώς.

Δούλεψε τον εαυτό σου – κυριολεκτικά

Η αυτοβελτίωση δεν είναι πολυτέλεια, αλλά βασική ανάγκη για έναν υγιή εγκέφαλο. Η ψυχοθεραπεία, σύμφωνα με τον Palmer, μπορεί να μεταμορφώσει τη ζωή σου. Σε βοηθά να καταλάβεις καλύτερα ποια είσαι, τι θέλεις, τι σε κρατά πίσω και πώς να δώσεις νόημα στην καθημερινότητά σου.

Ιδιαίτερα ωφέλιμες είναι οι μορφές ψυχοθεραπείας που εστιάζουν στην ενσυναίσθηση, τις διαπροσωπικές σχέσεις, τις κοινωνικές δεξιότητες ή τη βελτίωση της σκέψης. Μπορούν να «ξυπνήσουν» περιοχές του εγκεφάλου σου που μέχρι τώρα έμεναν ανενεργές.

Πηγή: theissue.gr

Κάντε Like το daypress.gr