Η ιστορία μιας 46χρονης γυναίκας δείχνει πόσο σημαντικό είναι να δίνουμε προσοχή σε σημάδια στο σώμα μας. Αν και οι γιατροί αρχικά δεν ήταν σίγουροι τι ήταν, την παρέπεμψαν άμεσα για αφαίρεση και τελικά αποδείχθηκε καρκίνος. Μια απλή εξέταση μπορεί να σας σώσει τη ζωή.
Η ελιά που ήταν καρκίνος του δέρματος – Η ιστορία της Jane Murray
Μελέτες αναφέρουν ότι πολλοί άνθρωποι έχουν περιορισμένες γνώσεις για τα χαρακτηριστικά του μελανώματος και δεν γνωρίζουν ποια αλλαγή σε μια ελιά θα έπρεπε να τους ανησυχήσει. Πολλοί βασίζονται σε «λαϊκή σοφία», παραδείγματα από γνωστούς ή και την αισθητική εμφάνιση της ελιάς, αντί για ιατρικά κριτήρια.
Επιπλέον, αρκετοί καθυστερούν να επισκεφθούν γιατρό επειδή φοβούνται ότι θα φανούν υπερβολικοί ή επειδή υποτιμούν τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων. Απαιτείται καλύτερη ενημέρωση του κοινού για το μελάνωμα και ενίσχυση της εμπιστοσύνης προς τις υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας.
Η Jane Murray, 46 ετών, από το Δουβλίνο, παρατήρησε μια μεγαλύτερη από το κανονικό ελιά στο χέρι της τέσσερα χρόνια πριν τη διάγνωσή της, αλλά τη θεώρησε «φυσιολογική» και την αγνόησε.
Μόνο όταν μια φίλη της, που εργαζόταν ως νοσηλεύτρια, την επεσήμανε τον Νοέμβριο του περασμένου έτους, αποφάσισε να επισκεφθεί γιατρό.
«Ο γιατρός είπε ότι δεν ήξερε τι ήταν, αλλά θα με έστελναν στο νοσοκομείο για αφαίρεση για να είμαστε σίγουροι», ανέφερε η personal trainer.
«Στις 3 Δεκεμβρίου την αφαίρεσα και τον Φεβρουάριο έλαβα ένα email που με ρωτούσε αν μπορούσα να επιστρέψω για να τους δω».
«Πήγα μόνη μου. Όταν άρχισε να μου λέει τη διάγνωση, δεν πίστευα ότι μιλούσε σε μένα. Υπήρξε διαφωνία μεταξύ των παθολόγων για το σε ποιο στάδιο βρισκόταν, οπότε [η βιοψία] είχε σταλεί σε έναν κορυφαίο ειδικό στο μελάνωμα στο Ηνωμένο Βασίλειο».
Η κυρία Murray υποβλήθηκε ξανά σε χειρουργική επέμβαση τον επόμενο μήνα, αυτή τη φορά για να αφαιρεθεί ένα μεγάλο κομμάτι δέρματος από το χέρι της, μαζί με κάποιους αδένες, ώστε να διασφαλιστεί ότι όλα τα καρκινικά κύτταρα είχαν καταστραφεί.
Η διαδικασία δεν ήταν απλή. Οι χειρουργοί αναγκάστηκαν να κάνουν μια μεγάλη τομή για να αφαιρέσουν τον καρκίνο, αφήνοντάς την με 77 ράμματα.
Για να αποφευχθεί η ανάγκη για μεταμόσχευση δέρματος, ο χειρουργός έκανε μια «πλαστική yin-yang», που σήμαινε ότι η ουλή έπρεπε να φτάσει πολύ πιο πάνω και κάτω στο χέρι της, ώστε να επανενωθεί σωστά το δέρμα της.
Ευτυχώς, στις 23 Απριλίου, η Jane έλαβε τα νέα ότι ήταν πλέον ελεύθερη από καρκίνο.
«Η αλλαγή στην κρεατοελιά μου έδειξε το μελάνωμα» – Δείτε τον επικίνδυνο σπίλο στο χέρι της 24χρονης

Η Jane ήταν λάτρης του ήλιου – Τώρα αποφεύγει ηλιοθεραπεία και σολάριουμ
Οκτώ εβδομάδες μετά την ανάρρωσή της, προτρέπει τους άλλους να προστατευθούν από τον ήλιο και να εξετάζονται προληπτικά.
«Ήμουν λάτρης του ήλιου, καθόμουν στον ήλιο από το πρωί μέχρι το βράδυ στις διακοπές μου».
«Φορούσα πάντα αντηλιακό, αλλά νομίζω ότι ένιωθα ασφαλής στην αρχή και χρησιμοποιούσα δείκτη προστασίας 30, και μετά προσπαθούσα να βρω αντηλιακό με δείκτη 2 για τις τελευταίες μέρες».
«Ο σύζυγός μου μού έλεγε ότι κυριολεκτικά τσιτσίριζα στον ήλιο. Στο σπίτι, κάθε φορά που είχα ελεύθερο χρόνο, έβγαινα στον κήπο. Δεν άξιζε τον κόπο», πρόσθεσε.
«Το μαύρισμα φεύγει δύο εβδομάδες αφού επιστρέψεις από τις διακοπές. Τα σολάριουμ είναι τόσο επικίνδυνα που δεν καταλαβαίνω πώς δεν έχουν απαγορευτεί. Αν μια ελιά φαίνεται ή αισθάνεται περίεργη, μην νιώθετε χαζοί που θέλετε να την ελέγξετε».
Οι επικίνδυνες ακτίνες του ήλιου
Αρκούν λίγα ηλιακά εγκαύματα, μόλις πέντε, για να γίνετε ευάλωτοι στην πάθηση.
Ο πιο επιβλαβής τύπος ηλιακής ακτινοβολίας είναι οι ακτίνες UVB που πλήττουν την εξωτερική στοιβάδα του δέρματος (επιδερμίδα) και προκαλούν τα περισσότερα ηλιακά εγκαύματα, καθώς και οι ακτίνες UVA που διεισδύουν πιο βαθιά και συμβάλλουν στη γήρανση.
Και οι δύο είναι υπεριώδεις, που σημαίνει ότι προκαλούν καρκίνο του δέρματος.
Ένα ανησυχητικό 90% των περιπτώσεων καρκίνου του δέρματος οφείλονται άμεσα σε ηλιακά εγκαύματα και χρήση σολάριουμ, σύμφωνα με το Cancer Research.
.oloygeia