Τα περισσότερα γαμήλια γλέντια σταματάνε στις 04.00 τα ξημερώματα. Λίγο η χαρά λίγο το αλκοόλ οι άνθρωποι που πάνε καλεσμένοι σε ένα γάμο και στο γλέντι μετά θέλουν να το χαρούν. Ωστόσο για την τήρηση της κοινής λογικής και την προστασία της ανθρώπινης ζωής οι περισσότερες επιχειρήσεις αλλά και τα ζευγάρια δέχονται με χαρά το μέτρο που μάλιστα εφαρμόζεται και στα κτήματα της Αθήνας με το γλέντι να κρατάει μέχρι τις 03.00 το πρωί.
Οι τοποθετήσεις Μακρυδάκη – Παυλάκη για τα οφέλη του μέτρου στην Κρήτη
Ο Γιώργος Μακρυδάκης ιδιοκτήτης των κέντρων «Πέλαγος» και «La Pelegrina» επιχειρεί να καθορίσει ποια είναι η αληθινή εικόνα, που υπαγορεύεται από την κοινή λογική:
“Ας πάρουμε την ιστορία από την αρχή για να γίνει και πιο κατανοητή.
Οι συμβάσεις εργασίας ανέκαθεν ήταν οκτάωρες και τελείωναν έως τις 04.00 στην μαζική εστίαση όπου ανήκουμε κι εμείς όπου πραγματοποιούμε κοινωνικές εκδηλώσεις. Επίσης πρέπει να πούμε ότι στο παρελθόν , ένα μικρό ποσοστό των εκδηλώσεων υπερέβαινε αυτή την ώρα, αλλά το πρόβλημα ήταν – ότι όταν γινόταν αυτό – την ξεπερνούσαν κατά πολύ. Ο χρόνος για να διεξαχθεί μια τέτοια εκδήλωση εφόσον αρχίσει στην ώρα της και χωρίς καθυστερήσεις κατά την διεξαγωγή της, ήταν ανέκαθεν αρκετός, εφόσον έφτανε για την συντριπτική πλειοψηφία τους.
Με αφορμή τώρα το γεγονός το οποίο συνέβη στα Χανιά πέρυσι τον Σεπτέμβριο (με τον θάνατο των τριών παιδιών που εργάζονταν σε τέτοια επιχείρηση) αυστηροποιήθηκαν πολύ οι ελεγκτικοί μηχανισμοί κι ακόμα παραπάνω τώρα που ενεργοποιήθηκε παντού και η ψηφιακή κάρτα εργασίας.” Ο Γιώργος Μακρυδάκης μάλιστα διευκρινίζει ότι μπορεί να καθυστέρησε χρονικά… όμως το θετικό είναι ότι προστατεύει ΚΑΙ του εργαζόμενους ΚΑΙ τις επιχειρήσεις ΚΑΙ τους οικογενειάρχες καλεσμένους!
“Οπότε για το ΚΑΛΟ των εργαζομένων (οι οποίοι είναι και δυσεύρετοι αυτή την εποχή) και την προστασία τους από την υπερεργασία και τις συνέπειες της , των επιχειρήσεων όπου απειλούνται με πολύ υψηλά πρόστιμα όμως και των πελατών όπου εκείνες τις ώρες η επικινδυνότητα αυξάνεται σε πολλά πράγματα (όπως λέει η εμπειρία όλων μας) έπρεπε τελικά να εφαρμοστεί αυτό το μέτρο. Ήταν μια παθογένεια του χώρου των κοινωνικών εκδηλώσεων που έπρεπε να λυθεί. Φυσικά έπρεπε να γίνει νωρίτερα και όχι να φτάσουμε σε αυτό το σημείο ώστε να εφαρμοστεί κάτι που ίσχυε ανέκαθεν. Από πέρυσι λοιπόν τον Σεπτέμβριο εφαρμόστηκε αυτό το μέτρο πρώτα στα Χανιά και στο Ρέθυμνο και τώρα και στην υπόλοιπη Κρήτη. Αυτό το μέτρο αντιμετωπίστηκε με κατανόηση και αποδοχή από τον κόσμο και τους πελάτες μας.
Οπότε εφόσον είναι για το καλό όλων μας, ας πορευτούμε με αυτό!”
Ο κ. Κώστας Παυλάκης από το Κτήμα Παυλάκη επισημαίνει ποια είναι τα δεδομένα μέχρι στιγμής με την τήρηση του ωραρίου των γαμήλιων γλεντιών:
“Εμείς από τον περασμένο Οκτώβριο εφαρμόζουμε το ωράριο και κλείνουμε 04.00 τα ξημερώματα.
Πλέον εφαρμόζεται καθολικά σε Χανιά και Ρέθυμνο και δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα στην εφαρμογή του. Και από το Πάσχα άρχισε να εφαρμόζεται και στο Ηράκλειο. Το μέτρο αυτό μάλιστα εφαρμόζεται και στα κτήματα της Αθήνας και όχι μέχρι τις 04.00 αλλά μέχρι τις 03.00 το πρωί. ”Ο κ. Παυλάκης ότι από την συγκεκριμένη ώρα και μετά προκαλούνται τα σοβαρότερα προβλήματα:
“Σκοπός είναι να προφυλαχθεί το προσωπικό από εξαντλητικά ωράρια. Σημαντικός λόγος είναι και ότι μετά τις 04.00 τα ξημερώματα υπάρχει υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ που προκαλεί φασαρίες και ατυχήματα. Εξάλλου δεν πρέπει κι εμείς να γνωρίζουμε τι ώρα ανοίγουμε και τι ώρα κλείνουμε; Πουθενά στον κόσμο δεν γνωρίζω κανένα μαγαζί που να μην έχει ωράριο, δηλαδή να ξέρει τι ώρα κλείνει.”
Για αυτό, και στο ερώτημα μας σχετικά με την αντίδραση των νεόνυμφων ζευγαριών … αναφέρει χαρακτηριστικά:
“Τα περισσότερα ζευγάρια μέχρι στιγμής – εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων – δέχονται το ωράριο με ανακούφιση και με μεγάλη ικανοποίηση.”
Πηγή: daynight.gr