Ο Ντόναλντ Τραμπ, θέλοντας να ειρωνευτεί τον ρόλο της Γαλλίας στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο δήλωσε: «η Ευρώπη θα μιλούσε γερμανικά χωρίς τις ΗΠΑ. Εμείς κερδίσαμε στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο». Ταυτόχρονα έδειξε μια πρόθεση να… γράψει την ιστορία με τον δικό του τρόπο, αφού φάνηκε να υποβαθμίζει τον καθοριστικό ρόλο της Σοβιετικής Ένωσης, αλλά και των συμμάχων.
Μιλώντας σε Αμερικανούς στρατιωτικούς στη βάση αλ-Ουντέιντ στο Κατάρ, στο πλαίσιο της τετραήμερης επίσκεψής του στα αραβικά κράτη του Κόλπου, ο πρόεδρος των ΗΠΑ εξέφρασε την επιθυμία του για την καθιέρωση μιας αμερικανικής εθνικής γιορτής για τη νίκη επί της ναζιστικής Γερμανίας.
«Αγαπάμε τη Γαλλία, έτσι δεν είναι; Αλλά, νομίζω ότι κάναμε λίγο περισσότερα από ό,τι η Γαλλία για να κερδίσουμε τον Πόλεμο», ανέφερε ο Τραμπ σε μια παρέκκλιση της ομιλίας του για το γεγονός ότι -κατά τη γνώμη του- οι ΗΠΑ δεν γιορτάζουν αρκετά τον κρίσιμο ρόλο τους στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο (1939-1945).
«Ξέρετε, δεν θέλω να είμαι εξυπνάκιας, αλλά όταν ο Χίτλερ πραγματοποίησε την ομιλία του στον Πύργο του Άιφελ, θα έλεγα ότι αυτό δεν ήταν ακριβώς το καλύτερο», είπε χαρακτηριστικά, με ορισμένους στρατιωτικούς να γελάνε.
Ο Τραμπ αναφερόταν στην εισβολή των ναζιστικών στρατευμάτων στη Γαλλία το 1940 μετά την κατάρρευση του Γαλλικού Στρατού.
Τραμπ: Κερδίσαμε τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και είμαστε οι μόνοι που δεν το γιορτάζουμε
Αναφερόμενος στις εορταστικές εκδηλώσεις της 8ης Μαΐου, πρόσθεσε: «Παρεμπιπτόντως, αποκάλεσα τον πρόεδρο Μακρόν ωραίο τύπο». Πριν μιμηθεί τον αρχηγό του γαλλικού κράτους, με μια ελαφριά προφορά: «Ντόναλντ, γιορτάζουμε τη νίκη μας επί των Γερμανών». Και ο Τραμπ χαχάνισε: «Δεν είναι υπέροχο;».
«Κερδίσαμε τον Πόλεμο και βοήθησαν, αλλά χωρίς εμάς δεν θα είχαν κερδίσει τον Πόλεμο», τόνισε, αναφερόμενος σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες που γιορτάζουν τη νίκη κατά των Ναζί στις 8 Μαΐου 1945, και στις 9 Μαΐου για τη Ρωσία, η οποία διαδέχθηκε τη Σοβιετική Ένωση.
«Χωρίς εμάς, θα μιλούσαν γερμανικά, ίσως και λίγα ιαπωνικά. Κερδίσαμε τον Πόλεμο και είμαστε οι μόνοι που δεν το γιορτάζουμε», είπε, πριν επαναλάβει ότι θέλει να καθιερώσει μια δημόσια αργία για να τιμήσει αυτή τη νίκη.
Στις αρχές Μαΐου, ο πρόεδρος των ΗΠΑ έκανε παρόμοια σχόλια, με τα οποία υποβάθμισε και πάλι τον ρόλο των ευρωπαϊκών χωρών και ιδιαίτερα της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, η οποία είχε αρχίσει να απωθεί ναζιστικά στρατεύματα στις αρχές του 1943, ενώ φυσικά ήταν η σημαία της που υψώθηκε πρώτη στο Ράιχσταγκ την 1η Μαΐου 1945.
ΟΙ ΗΠΑ μπήκαν στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο μετά το Περλ Χάρμπορ
Οι ΗΠΑ διαδραμάτισαν, φυσικά, τον δικό τους καθοριστικό ρόλο στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, αρχικά παρέχοντας βοήθεια στους συμμάχους, προτού μπουν σε αυτόν μετά την επίθεση της Ιαπωνίας στο Περλ Χάρμπορ στις 7 Δεκεμβρίου 1941.
Η εμβληματική στιγμή της επέμβασής τους στην Ευρώπη, ήταν η απόβαση στη Νορμανδία στις 6 Ιουνίου 1944, επιχείρηση με την κωδική ονομασία «Ποσειδών» (Operation Neptune).
Αντικειμενικός σκοπός της απόβασης ήταν να δημιουργήσει προγεφύρωμα από την Καέν έως το Χερβούργο, μέσω του οποίου οι σύμμαχοι θα περνούσαν στρατεύματα από τη Μεγάλη Βρετανία στην ηπειρωτική Ευρώπη, ώστε να ανακουφιστεί το Ανατολικό Μέτωπο από τη ναζιστική πίεση.
Οι δυνάμεις που συμμετείχαν δεν ήταν μόνο από τις ΗΠΑ, αλλά και από τις εξής χώρες: Βρετανία, Γαλλία, Καναδά, Πολωνία, Νορβηγία, Ολλανδία, Βέλγιο, Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία, Τσεχοσλοβακία και Ελλάδα.
Σύμφωνα με στοιχεία του Εθνικού Μουσείου Β’ Παγκοσμίου Πολέμου των ΗΠΑ, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχασαν 416.800 στρατιωτικούς κατά τη διάρκεια του Πολέμου, λίγο περισσότερους από το Ηνωμένο Βασίλειο (383.600), αλλά σημαντικά λιγότερους από την ΕΣΣΔ, της οποίας οι απώλειες κυμαίνονταν από 8,8 έως 10,7 εκατομμύρια στρατιώτες.
Πηγή: ieidiseis.gr