Image
Σάββατο 17 Μαΐου 2025 16:05 Ελλάδα
 

Άρειος Πάγος: Οι επικρατέστεροι για τη θέση του Προέδρου και του Εισαγγελέα

Από όταν ανακοινώθηκε η 3η Ιουνίου ως η ημέρα των εκλογών στον Άρειο Πάγο, για να επιλεγούν τα πρόσωπα των ανώτατων δικαστών και εισαγγελέων από τα οποία η Κυβέρνηση θα πρέπει να επιλέξει το νέο Πρόεδρο και το νέο Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, η Δικαιοσύνη κινείται σε προεκλογική τροχιά.

Στις 30 Ιουνίου αποχωρούν η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου Ιωάννα Κλάπα και η Εισαγγελέας του Ανωτάτου Δικαστηρίου Γεωργία Αδειλίνη, λόγω συμπλήρωσης του 67ου έτους της ηλικίας τους και υπ΄ ατμόν βρίσκονται τουλάχιστον δέκα ανώτατοι δικαστές και εισαγγελείς, οι οποίοι συγκεντρώνουν – μέχρι τώρα – τις περισσότερες πιθανότητες, για να επιλεγούν από τους συναδέλφους τους, ως υποψήφιοι για τις θέσεις της ηγεσίας του Αρείου Πάγου.

Αναμένονται δύο ψηφοφορίες σε δύο διαδοχικές Ολομέλειες, από τις οποίες αναμένεται να αναδειχθούν πέντε ανώτατοι δικαστές, για τη θέση του Προέδρου ΑΠ και τρεις Αντεισαγγελείς ΑΠ για τη θέση του Εισαγγελέα ΑΠ, καθώς βάσει του νόμου Φλωριδη, για την επιλογή του προσώπου, που αναμένεται να αντικαταστήσει την υπό αποχώρηση Πρόεδρο του Αρείου Πάγου Ιωάννα Κλάπα, οι δικαστές και οι εισαγγελείς, που θα συμμετάσχουν στην ψηφοφορία υποχρεούνται να προτείνουν πέντε πρόσωπα επιλογής τους, ενώ για το πρόσωπο του νέου Εισαγγελέα ΑΠ, οι ανώτατοι δικαστές και εισαγγελείς, θα πρέπει να προτείνουν τρεις υποψηφίους.

Από τους πέντε επιλεγέντες ανώτατους δικαστές η Κυβέρνηση αναμένεται να επιλέξει το νέο ή τη νέα Πρόεδρο ΑΠ, ενώ από τους τρεις Αντεισαγγελείς ΑΠ, θα επιλέξει το νέο ή τη νέα Εισαγγελέα ΑΠ.

Άρειος Πάγος: Ιδιαίτεροι οι συμβολισμοί στην επιλογή ηγεσίας
Η ονοματολογία βρίσκεται στο ζενίθ και το μεγάλο ερώτημα είναι ποιοι θα είναι αυτοί που θα αντικαταστήσουν τις Κλάπα – Αδειλίνη;

Στο βαθύ προβληματισμό συνηγορεί και το γεγονός ότι, η Δικαιοσύνη το τελευταίο διάστημα θυμίζει… πολυτραυματία, καθώς συνέβησαν αρκετά γεγονότα που έπληξαν την εικόνα της.

Η επιλογή της Ηγεσίας του Αρείου Πάγου (Προέδρου και Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου), παρά το γεγονός ότι, και πάλι από το υπουργικό συμβούλιο θα γίνει, αποτελεί ωστόσο, για πρώτη φορά μία ευκαιρία για τους ανώτατους δικαστικούς λειτουργούς, να δώσουν το στίγμα τους στην Κυβέρνηση, για το ποιους κρίνουν καταλληλότερους να ηγηθούν.

Στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, το όνομα του Αντεισαγγελέα ΑΠ Κωνσταντίνου Τζαβέλα, έχει ακουστεί ως “φαβορί”. Όμως στα “πηγαδάκια” του Αρείου Πάγου επικρατεί προβληματισμός, ο οποίος έγκειται στο εξής: Ο κ. Τζαβέλας, μπορεί να ήταν εξ αρχής κοντά στην υπό αποχώρηση Εισαγγελέα κ. Αδειλίνη, καθώς ήταν και ο εκπρόσωπος Τύπου της, ωστόσο έχει πολύ μικρό διάστημα θητείας μπροστά του, αφού αποχωρεί τον Ιούνιο του 2026. Ίσως αυτός ήταν και ο λόγος, που για πολλούς θεωρείται ο αρχαιότερος, ενώ είναι από τους νεότερους στην επετηρίδα και μάλιστα νεότερου διαγωνισμού (1991).

Παράλληλα υπήρξε επί σειρά ετών επόπτης εισαγγελέας της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας, ενώ αναπλήρωσε για ένα χρόνο τον αποβιώσαντα Πρόεδρο της Ενώσεως Εισαγγελέων, Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ρούσο Παπαδάκη, χωρίς έκτοτε να εκλεγεί ξανά.

Ισχυρή υποψηφιότητα θεωρείται και ο Αντεισαγγελέας ΑΠ Βασίλης Φλωρίδης, αδελφός του Υπουργού Δικαιοσύνης Γιώργου Φλωρίδη, για τον οποίο αναφέρθηκε ότι «δεν έχει ελπίδες διότι είναι αδελφός του Υπουργού Δικαιοσύνης Γιώργου Φλωρίδη».

Δεν είναι λίγοι οι συνάδελφοι του, που θεωρούν ότι, σε περίπτωση που τον επιλέξουν οι συνάδελφοι του, θα ήταν άδικο η επανυπουργοποίηση του αδελφού του, να αποτελέσει ανασχαιτικό παράγοντα, για τον ίδιο.

Αριστούχος της Νομικής ο κ. Φλωρίδης, αλλά και αριστούχος δύο Μεταπτυχιακών: Ποινικού Δικαίου και Εγκληματολογίας αλλά και Διεθνούς και Ευρωπαϊκο Δικαίου. Οι εκθέσεις του από τους Επιθεωρητές του Αρείου Πάγου, από τον πρώτο χρόνο που διορίστηκε, μιλούν για ένα δικαστικό λειτουργό με εξαίρετο ήθος και επιμέλεια.

Το 2006 εκλέχτηκε από τη συντριπτική πλειοψηφία των συναδέλφων του Προϊστάμενος της Εισαγγελίας Θεσσαλονίκης. Επικρίθηκε για την είσοδο της Αστυνομίας στο Αριστοτέλειο, ανήμερα του εορτασμού του Πολυτεχνείου το 2006, όταν κουκουλοφόροι με πρόσχημα το πανεπιστημιακό άσυλο, έκαιγαν τα πάντα.

Σαν Αθλητικός Εισαγγελέας Θεσσαλονίκης του 2004, εισηγήθηκε τον νόμο για την καταπολέμηση της αθλητικής βίας που έγινε πράξη, ως «Νόμος Ορφανού».

Μάχιμος εισαγγελέας μέχρι τέλους με παρεμβάσεις του για την καταπολέμηση του εγκλήματος και με άρθρα του στον τύπο, για την βελτίωση των συνθηκών στην απονομή δικαιοσύνης.

Όπως είπε ο ίδιος σε μία τοποθέτησή του «Ομελέτα δεν γίνεται αν δεν σπάσεις αυγά».

Λίγο πριν εγκαταλείψει την Εισαγγελία Εφετών Θεσσαλονίκης, αποκάλυψε τη δολοφονία του ζωέμπορου Δ. Γραικού, ο οποίος ήταν θαμμένος επί τρία χρόνια μαζί με το αυτοκίνητό του, σε αγροτική περιοχή της Θεσσαλονίκης. Ο εισαγγελέας κ.Φλωρίδης, μετά από συστηματική μελέτη και επίμονη έρευνα, με διάταξή του υπέδειξε στους αστυνομικούς που ήταν θαμμένος ο Δ. Γραικός. Ο νεκρός βρέθηκε μετά από λίγες ημέρες και ο δολοφόνος οδηγήθηκε στη φυλακή.

Ο κ. Φλωρίδης αποφεύγει να κάνει δηλώσεις, για το ενδεχόμενο επιλογής του στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου.

Απαντώντας ωστόσο στο ότι, δεν μπορεί να επιλεγεί ως Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, επειδή ο αδελφός του είναι Υπουργός Δικαιοσύνης, η απάντησή του είναι η εξής:

«Πολλοί στενοί συγγενείς πολιτικών μετά τη Μεταπολίτευση κατέλαβαν θέσεις στη δημόσια ζωή. Ακόμη και στα ανώτατα αξιώματα. Άλλοι δεν τα κατάφεραν. Αυτό έγινε επειδή οι πολίτες είδαν σ αυτούς σημαντικά προσόντα και τους αντάμειψαν γι αυτό. Αυτό ζητώ και εγώ να γίνει στην περίπτωσή μου, εφόσον βεβαίως κριθεί ότι έχω τα κατάλληλα προσόντα, επί (36) συναπτά έτη. Οικογενειακή ευθύνη δεν υπάρχει σε μία πραγματική Δημοκρατία. Ο καθένας κρίνεται για το τι είναι ο ίδιος και σ αυτό δεν μεσολαβούν εξωτερικοί παράγοντες».

Για τη θέση της Εισαγγελέα ΑΠ ακούγεται επίσης το όνομα της Αντεισαγγελέα ΑΠ Ελένης Καρκαμπούνα, η οποία παλιότερα ήταν εισαγγελέας έδρας του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων στην υπόθεση της προμήθειας του συστήματος τηλεπικοινωνιών του στρατού ΕΡΜΗΣ 2 και είχε προτείνει να κηρυχθούν ένοχοι ο πρώην διευθυντής Εξοπλισμών του ΥΠΕΘΑ, Γ. Σμπώκος, και ο αναπληρωτής του, Αντώνης Κάντας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στις προτιμήσεις των συναδέλφων της συγκαταλέγεται και η Αντεισαγγελέας ΑΠ Μαρία Γκανέ, η οποία έχει τρία χρόνια θητείας, μέχρι την αφυπηρέτηση της,

Τις τελευταίες ημέρες τα γραφεία δικαστών και εισαγγελέων στον Αρειο Πάγο μετρέπονται σε… “πηγαδάκια”, ενώ τα προγνωστικά υποστηρίζουν ότι, το νέο πρόσωπο για τη θέση του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου θα είναι γένους αρσενικού, χωρίς να αποκλείονται οι εκπλήξεις.

Άγνωστο ωστόσο παραμένει, εάν θα συμπέσουν οι επιλογές δικαστών και εισαγγελέων, με τις επιλογές της Κυβέρνησης, που άλλωστε έχει και τον τελευταίο λόγο.

Τις τελευταίες ημέρες στον Άρειο Πάγο οι ισορροπίες φέρονται πως αλλάζουν, καθώς προβάλλει το ενδεχόμενο επιλογής του Αρεοπαγίτη Παναγιώτη Λυμπερόπουλου, ο οποίος μετά την αλλαγή του κανονισμού λειτουργίας του Αρείου Πάγου, τον Μάιο του 2023, σε μια “επιχείρηση εξωστρέφειας” που χτίζεται τα τελευταία χρόνια, πολύπειρος ανώτατος δικαστής, είναι επί της ουσίας ο πρώτος εκπρόσωπος Τύπου της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου, αλλά και της Προέδρου κ. Κλάπα.

Η Αντιπρόεδρος Αναστασία Παπαδοπουλου φέρεται πως επίσης συγκεντρώνει πιθανότητες να διαδεχθεί τη σημερινή Πρόεδρο Ιωάννα Κλάπα, εφόσον η Κυβέρνηση επιλέξει να τηρήσει την επετηρίδα, καθώς είναι η αρχαιότερη, ενώ είναι και η Διευθύντρια της Εθνικής Σχολής Δικαστών. Αρνητική συγκυρία θεωρείται ότι, εάν εκλεγεί θα παραμείνει επικεφαλής του Ανωτάτου Δικαστηρίου, μόνο για ένα έτος (αποχωρεί τον Ιούνιο του 2026)

Η Αρεοπαγίτης Αικατερίνη Χονδρορίζου, η οποία μετείχε στη σύνθεση του δικαστικού συμβουλίου του ΑΠ, που είπε όχι στην έκδοση του Ισραηλινού επιχειρηματία Μπένυ Στάινμετζ είναι επίσης μία υποψηφιότητα, ενδεχόμενη επιλογή της πάντως στη θέση της Προέδρου ΑΠ θα ήταν μεγάλη “βουτιά” στη επετηρίδα, καθώς είναι στην 24η θέση, μετά τη συνταξιοδότηση τον ερχόμενο Ιούνιο οκτώ συναδέλφων της.

Η Αρεοπαγίτης Αικατερίνη Αποστολάκη φέρεται ιδιαίτερα αγαπητή στους συναδέλφους της, ενω υποψήφιος θα είναι και ο Αρεοπαγίτης Στέφανος – Σπυρίδων Πανταζόπουλος.

Πιθανότητες επιλογής έχουν επίσης ο Αρεοπαγίτης Ευτύχης Νικόπουλος, γνωστός από τις υποθέσεις τρομοκρατίας, που είχε χειριστεί, καθώς και ο Αρεοπαγίτης Παναγιώτης Λυμπερόπουλος, εκπρόσωπος τύπου της Ολομέλειας του Ανωτατου Δικαστηρίου, καθώς και της Προέδρου ΑΠ Ιωάννας Κλάπα.

Πηγή: ieidiseis.gr

Κάντε Like το daypress.gr