Η επιλογή του ροφήματος πρωτεΐνης σίγουρα επηρεάζει την υφή και τη γεύση του, αλλά επηρεάζει και τη θρεπτική αξία. Είναι λοιπόν καλύτερο να αναμιγνύετε την πρωτεΐνη σε σκόνη με γάλα ή με νερό; Καμία από τις δύο μεθόδους δεν είναι καλύτερη, επειδή η επιλογή εξαρτάται από τις προσωπικές σας προτιμήσεις και στόχους.
Ποιο είναι καλύτερο για την υγεία σας;
Υπάρχουν οφέλη και για τα δύο, και κανένα δεν έχει σημαντικά μειονεκτήματα. Τόσο τα γαλακτοκομικά όσο και τα φυτικά γάλατα είναι πιο θρεπτικά από το νερό, γεγονός που τα καθιστά καλύτερη επιλογή αν θέλετε να αυξήσετε το θρεπτικό περιεχόμενο του ροφήματός σας, να αυξήσετε την πρόσληψη θερμίδων, να αποκτήσετε περισσότερη ενέργεια ή να επιδιορθώσετε τους μυς και να υποστηρίξετε την αποκατάσταση μετά από μια προπόνηση. Το νερό δεν περιέχει θερμίδες, επομένως η ανάμειξή του με πρωτεΐνη σε σκόνη θα μπορούσε να είναι καλύτερη για όσους υπολογίζουν τις θερμίδες ή προσπαθούν να χάσουν βάρος.
Ποιο έχει καλύτερη γεύση;
Τα ροφήματα που φτιάχνονται με νερό έχουν πιο λεπτή υφή από αυτά που φτιάχνονται με γάλα. Η έλλειψη γεύσης του νερού τα καθιστά έναν κενό καμβά, κάτι που μπορεί να είναι πλεονέκτημα ή μειονέκτημα, επειδή δεν καλύπτει τη γεύση της πρωτεϊνικής σκόνης. Το γάλα κάνει τα ροφήαμτα πιο πηχτά, πιο κρεμώδη και πιο πλούσια. Ένα άλλο που πρέπει να σημειωθεί είναι ότι τα ροφήματα που παρασκευάζονται με φυτικές πρωτεϊνικές σκόνες όπως σόγια, μπιζέλια και κάνναβη απαιτούν περισσότερο υγρό από αυτά που προέρχονται από γάλα, όπως η καζεΐνη και ο ορός γάλακτος. Φροντίστε να αναμιγνύετε ροφήματα φυτικής προέλευσης με 250 ή 300 ml γάλα ή νερό και σκόνες ορού γάλακτος και καζεΐνης με 220 ml υγρού.
Οφέλη από την ανάμειξη σκόνης πρωτεΐνης με νερό
Το νερό δεν έχει θερμίδες και είναι εύπεπτο, γεγονός που το καθιστά μια ευέλικτη επιλογή. Επίσης αν και δεν περιέχει θρεπτικά συστατικά, ωστόσο είναι απαραίτητο για τη συνολική υγεία και τις σωματικές λειτουργίες. Η χρήση του ως βάση για ροφήματα μπορεί να σας βοηθήσει να αυξήσετε την πρόσληψή σας και να σας κρατήσει ενυδατωμένους. Το νερό είναι επίσης μια ασφαλής επιλογή για όσους έχουν ευαίσθητο στομάχι ή προβλήματα πέψης, επειδή η έλλειψη λιπών, υδατανθράκων και σακχάρων το καθιστά εύκολο στην πέψη. Επιπλέον είναι πιο βολικό να χρησιμοποιείτε νερό, καθώς είναι άμεσα διαθέσιμο και δεν χρειάζεται να ψύχεται.
Οφέλη από την ανάμειξη σκόνης πρωτεΐνης με γάλα
Η ανάμειξη σκόνης πρωτεΐνης με γάλα θα παράγει ένα πιο κρεμώδες ρόφημα με πιο έντονη γεύση. Το γάλα περιέχει θρεπτικά συστατικά όπως πρωτεΐνες και υδατάνθρακες, τα οποία παρέχουν ενέργεια και σας βοηθούν να αισθάνεστε χορτάτοι, ενώ έχει επίσης ευεργετικά θρεπτικά συστατικά όπως βιταμίνη D , ασβέστιο και κάλιο. Περίπου το 80% της πρωτεΐνης στο γάλα προέρχεται από την καζεΐνη, μια πλήρη πρωτεΐνη που χωνεύεται αργά και απελευθερώνει αμινοξέα. Αυτό υποστηρίζει την αποκατάσταση των μυών και την υγεία των οστών. Το γάλα είναι μια εξαιρετική επιλογή για όσους πίνουν ροφήματα μετά την προπόνηση ή ως πηγή ενέργειας, σαν υποκατάστατο γεύματος.
Γιατί ίσως θελήσετε να εξετάσετε ένα φυτικό γάλα
Όσοι δεν μπορούν να καταναλώσουν γαλακτοκομικά ή θέλουν μια πιο ελαφριά εναλλακτική θα μπορούσαν να προσθέσουν στα ροφήματά τους γάλατα φυτικής προέλευσης. Γενικά περιέχουν λιγότερες θερμίδες από το γάλα, γεγονός που τα καθιστά μια καλή επιλογή για την παρακολούθηση των θερμίδων χωρίς να θυσιάζεται η γεύση. Επίσης πολλά είναι εμπλουτισμένα με θρεπτικά συστατικά όπως ασβέστιο και βιταμίνη D, και το καθένα προσφέρει μοναδικά οφέλη. Η σόγια τείνει να έχει υψηλότερη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, η βρώμη προσθέτει κρεμώδη υφή και φυτικές ίνες, και η καρύδα έχει χαμηλότερη περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες.
Η ανάμειξη της σκόνης πρωτεΐνης με γάλα ή νερό εξαρτάται από τις προτιμήσεις και τους στόχους υγείας σας. Το νερό δεν έχει θερμίδες και θα σας βοηθήσει να παραμένετε ενυδατωμένοι, ενώ το γάλα μπορεί να ενισχύσει τη θρεπτική σας αξία και να σας δώσει ενέργεια.
πηγή: jenny.gr